Results 1 to 7 of 7

Thread: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

  1. #1
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Transylvania
    Posts
    115

    Unhappy Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    Hello, need some help with a Bluetooth dongle, just can't make it work. This is like the third piece of s... bought (at least is Bluetooth 5.0, if it would work) and I am out of ideas... Was running Leap 15.1 with the latest stable 5.7 kernel, but I upgraded to 15.2 with the 5.3 kernel, my Vega 64 wouldn't run on 4.x versions. Anyways:

    Code:
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # uname -a
    Linux FakeMoth-PC 5.3.18-lp152.33-default #1 SMP Wed Jul 22 06:32:33 UTC 2020 (e5a8383) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # systemctl status bluetooth
    ● bluetooth.service - Bluetooth service
       Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: disabled)
       Active: active (running) since Sun 2020-08-02 10:02:40 EEST; 30min ago
         Docs: man:bluetoothd(8)
     Main PID: 10090 (bluetoothd)
       Status: "Running"
        Tasks: 1
       CGroup: /system.slice/bluetooth.service
               └─10090 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd
    
    aug 02 10:02:40 FakeMoth-PC systemd[1]: Starting Bluetooth service...
    aug 02 10:02:40 FakeMoth-PC bluetoothd[10090]: Bluetooth daemon 5.48
    aug 02 10:02:40 FakeMoth-PC bluetoothd[10090]: Starting SDP server
    aug 02 10:02:40 FakeMoth-PC bluetoothd[10090]: Bluetooth management interface 1.14 initialized
    aug 02 10:02:40 FakeMoth-PC systemd[1]: Started Bluetooth service.
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # rfkill list
    1: hci0: Bluetooth
            Soft blocked: no
            Hard blocked: no
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # dmesg | grep Bluetooth
    [   16.667975] Bluetooth: Core ver 2.22
    [   16.667986] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
    [   16.667989] Bluetooth: HCI socket layer initialized
    [   16.667990] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
    [   16.667992] Bluetooth: SCO socket layer initialized
    [   22.211247] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    [   22.211248] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
    [   22.211251] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # lsusb
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
    Bus 001 Device 002: ID 051d:0002 American Power Conversion Uninterruptible Power Supply
    Bus 001 Device 005: ID 1532:006c Razer USA, Ltd 
    Bus 001 Device 004: ID 1e7d:3264 ROCCAT 
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    So the device works and it's a Cambridge chip, but:

    Code:
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hciconfig 
    hci0:   Type: Primary  Bus: USB
            BD Address: 00:1A:7D:DA:71:11  ACL MTU: 679:9  SCO MTU: 48:16
            DOWN 
            RX bytes:574 acl:0 sco:0 events:30 errors:0
            TX bytes:368 acl:0 sco:0 commands:30 errors:0
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hciconfig -a hci0
    hci0:   Type: Primary  Bus: USB
            BD Address: 00:1A:7D:DA:71:11  ACL MTU: 679:9  SCO MTU: 48:16
            DOWN 
            RX bytes:574 acl:0 sco:0 events:30 errors:0
            TX bytes:368 acl:0 sco:0 commands:30 errors:0
            Features: 0xff 0xff 0xcd 0xfa 0xdb 0xbf 0x7b 0x87
            Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 
            Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK 
            Link mode: SLAVE ACCEPT
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hcitool scan
    Device is not available: No such device
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hciconfig hci0 up
    Can't init device hci0: Operation not supported (95)
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # bluetoothctl
    Agent registered
    [bluetooth]# list
    [bluetooth]# NOTHING HERE!
    Any ideeas, any experience with this? I read about recompiling the kernel but it is overkill, isn't there some module or something I can just load? Thanks!
    Don't take in vain the name of root...


  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,083
    Blog Entries
    1

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    An illuminating Ubuntu thread on the same topic...
    https://askubuntu.com/questions/1208...ue-id-0a120001

    In particular, you might consider starting by disabling USB autosuspend by adding the following boot parameter to grub 'usbcore.autosuspend=-1'

    Just in case you need specific advice about doing that...
    https://doc.opensuse.org/documentation/leap/reference/html/book.opensuse.reference/cha-grub2.html#sec-grub2-yast2-config


    Let's see if that helps with keeping the device powered up.
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Transylvania
    Posts
    115

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    That option didn't change anything for me, not working in this case...

    Code:
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hciconfig -a
    hci0:   Type: Primary  Bus: USB
            BD Address: 00:1A:7D:DA:71:11  ACL MTU: 679:9  SCO MTU: 48:16
            DOWN 
            RX bytes:574 acl:0 sco:0 events:30 errors:0
            TX bytes:368 acl:0 sco:0 commands:30 errors:0
            Features: 0xff 0xff 0xcd 0xfa 0xdb 0xbf 0x7b 0x87
            Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 
            Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK 
            Link mode: SLAVE ACCEPT 
    
    FakeMoth-PC:/home/fakemoth # hciconfig hci0 up
    Can't init device hci0: Operation not supported (95)
    Don't take in vain the name of root...


  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,083
    Blog Entries
    1

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    You mentioned in your opening post...
    Was running Leap 15.1 with the latest stable 5.7 kernel, but I upgraded to 15.2 with the 5.3 kernel,...
    Have you tried using the latest stable kernel again?
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5

  5. #5
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Transylvania
    Posts
    115

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    Thanks for answering and taking the time in this! But I already did, already tried with the 5.7 on 15.1 (that being my OS at the time I bought this bluetooth dongle), and than with the default 5.3 kernel on 15.2. Are you saying I should try with 5.7/8 on Leap 15.2? Should it make a difference driver wise?
    Because I would rather skip that and have a slower pace, the cycle of releases is maddening and I have to compile ZFS each time a new update is out... as I am a compulsive updater
    Don't take in vain the name of root...


  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,083
    Blog Entries
    1

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    Maybe I misunderstood you.....I thought that you had indicated that you had this working with openSUSE 15.1 (and kernel 5.7.x).
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5

  7. #7
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Transylvania
    Posts
    115

    Default Re: Cambridge Silicon Radio Bluetooth dongle not working

    Sorry, my bad, wasn't very clear: the device never worked on openSUSE, will get a laptop today with a Windows 10 just to rule out a defective product. But the error is too widely spread it seems.

    So what do you think I should try next?
    Don't take in vain the name of root...


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •