Results 1 to 9 of 9

Thread: Firefox loading S..l..o..w

  1. #1
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Montana, USA
    Posts
    579

    Default Firefox loading S..l..o..w

    openSuse 15.1
    KDE desktop
    Firefox 78.1

    A week or so ago, firefox suddenly decided to load quite slow. I'm used to click..pop. Now I have click.....(7 seconds)..... pop
    I don't know of any changes I made before noticing this.
    If I log in as a different user, it is the same amount of time to load.
    I tried the refresh process firefox recommended without any change.

    When I click on the firefox icon, I get the bouncing icon that finally goes away (it normally does after about 5 seconds) and it still takes nearly 2 seconds longer to load. Once up, it operates normally.

    Is there a way to start firefox and watch what is happening while it's loading?

    Bart

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    21,927
    Blog Entries
    1

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    I'm currently using Firefox 78.0.2esr (openSUSE Leap 15.2) and not observing any startup issues. Try launching from a terminal, or perhaps with safemode enabled
    Code:
    firefox -safe-mode
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Montana, USA
    Posts
    579

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Didn't make any difference.

    My wife's computer doesn't have this problem and my laptop doesn't have a problem. If I log in as another user on my machine, I still have the problem. It's something on my computer. And it's annoying!

    Bart

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    21,927
    Blog Entries
    1

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Quote Originally Posted by montana_suse_user View Post
    Didn't make any difference.

    My wife's computer doesn't have this problem and my laptop doesn't have a problem. If I log in as another user on my machine, I still have the problem. It's something on my computer. And it's annoying!

    Bart
    Ok, but I thought you might post back with output after launching from the terminal.
    openSUSE Leap 15.2; KDE Plasma 5

  5. #5
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Montana, USA
    Posts
    579

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    I opened a treminal and entered, as you suggested, firefox -safe-mode. After about 7 seconds, firefox appeared on my screen but there was no output on the terminal. That's why I didn't post anything.

    Let me try it again...

    Yup! After firefox appears on my screen, I get the prompt back.

    Bart

  6. #6
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    São Leopoldo, RS, Brazil
    Posts
    231

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Quote Originally Posted by montana_suse_user View Post
    Is there a way to start firefox and watch what is happening while it's loading?

    Bart
    Code:
    $ strace firefox
    openSUSE Tumbleweed

  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Montana, USA
    Posts
    579

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Quote Originally Posted by awerlang View Post
    Code:
    $ strace firefox
    WOW! Stuff just scrolled off the top of the window! There's a TON of connection timed out and resource not available messages. At first look, it seems like it's trying a lot of commands over and over. Any idea what I'm looking for?

    Bart

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Montana, USA
    Posts
    579

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Why can't I redirect the output to a file with:
    Code:
    bart@UNIVAC:~> strace firefox > /home/bart/strace-output
    It creates the file but it has nothing in it.

    Bart

  9. #9
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    São Leopoldo, RS, Brazil
    Posts
    231

    Default Re: Firefox loading S..l..o..w

    Quote Originally Posted by montana_suse_user View Post
    WOW! Stuff just scrolled off the top of the window! There's a TON of connection timed out and resource not available messages. At first look, it seems like it's trying a lot of commands over and over. Any idea what I'm looking for?

    Bart
    No idea. Do a first pass exploring stuff, then check out `man strace` how to filter syscall categories, for instance. I usually grep around.

    Quote Originally Posted by montana_suse_user View Post
    Why can't I redirect the output to a file with:
    Code:
    bart@UNIVAC:~> strace firefox > /home/bart/strace-output
    It creates the file but it has nothing in it.

    Bart
    It's because it writes to stderr (fd 2). Instead use `strace -o filename ...`, or use this snippet to mark output with a timestamp:

    Code:
    strace firefox 2>&1 | awk '{ print strftime("[%Y-%m-%d %H:%M:%S]"), $0 }'
    openSUSE Tumbleweed

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •