Results 1 to 9 of 9

Thread: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

  1. #1

    Default leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    If I launch from a terminal, I get the following error: Failed to open file “/usr/share/icons/rawstudio.png”: No such file or directory

    Of course, I find that that file does not exist. Otherwise it appears that both the rawstudio lib and rawstudio install without error.
    I don't have any great urgency to get this fixed, but I don't think it has been reported.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    27,162

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Hello and welcome here.

    Although I am afraid I can not help personaly, please note that it is always best to post complete what you did on the terminal by copy/paste icluding the line with the prompt/command, of course all output and including the line with the next prompt (to show this is complete).

    And the paste in the post should then be between CODE tags. It is not obvious how to get those CODE tags, but when you click on the button with the # in the bar above your post editor, you will have them.

    An example is here: Using CODE tags Around your paste.
    Henk van Velden

  3. #3

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Hello and welcome here.

    Although I am afraid I can not help personaly, please note that it is always best to post complete what you did on the terminal by copy/paste icluding the line with the prompt/command, of course all output and including the line with the next prompt (to show this is complete).

    And the paste in the post should then be between CODE tags. It is not obvious how to get those CODE tags, but when you click on the button with the # in the bar above your post editor, you will have them.

    An example is here: Using CODE tags Around your paste.
    The following is a complete copy of the terminal session:

    Code:
    george@george-dv5:~> rawstudio 
     
    (rawstudio:9373): Gtk-WARNING **: 15:32:20.269: Error loading icon from file '/usr/share/icons/rawstudio.png': 
        Failed to open file “/usr/share/icons/rawstudio.png”: No such file or directory 
    Segmentation fault (core dumped) 
    george@george-dv5:~>

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,704
    Blog Entries
    15

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Quote Originally Posted by gtillett View Post
    The following is a complete copy of the terminal session:

    Code:
    george@george-dv5:~> rawstudio 
     
    (rawstudio:9373): Gtk-WARNING **: 15:32:20.269: Error loading icon from file '/usr/share/icons/rawstudio.png': 
        Failed to open file “/usr/share/icons/rawstudio.png”: No such file or directory 
    Segmentation fault (core dumped) 
    george@george-dv5:~>
    Hi
    It's just looking in the wrong place.... as root user run;

    Code:
    ln -s /usr/share/pixmaps/rawstudio.png /usr/share/icons/rawstudio.png
    Likely fallout from not removing the macros in the rpm spec file as the icon cache is not updated except as a file trigger.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  5. #5

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    Hi
    It's just looking in the wrong place.... as root user run;

    Code:
    ln -s /usr/share/pixmaps/rawstudio.png /usr/share/icons/rawstudio.png
    Likely fallout from not removing the macros in the rpm spec file as the icon cache is not updated except as a file trigger.

    Code:
    george@george-dv5:~> rawstudio 
    Segmentation fault (core dumped) 
    george@george-dv5:~>
    It seems there are more problems, and not as obvious.
    I think I will pass on using this app for a while.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,704
    Blog Entries
    15

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Quote Originally Posted by gtillett View Post
    Code:
    george@george-dv5:~> rawstudio 
    Segmentation fault (core dumped) 
    george@george-dv5:~>
    It seems there are more problems, and not as obvious.
    I think I will pass on using this app for a while.
    Hi
    Not sure, installed fine here on Leap 15.2 and runs....
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  7. #7

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    I'm also unable to launch it at all after installing due to the same segmentation error. When I try to start it with sudo it gives me this:
    Code:
    daniel@linux-73qm:~> sudo rawstudio 
    [sudo] lösenord för root:  
    GConf-fel: Client failed to connect to the D-BUS daemon: 
    Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11 
    Unable to init server: Kunde inte ansluta: Förbindelsen förvägrad 
     
    (rawstudio:3747): Gtk-WARNING **: 19:25:11.255: cannot open display:
    Sorry I'm using a swedish install but that's what happens.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    27,162

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    When you want to present output to English pseaking people you can prefix a command with LANG=C. In this case try:
    Code:
    LANG=C rawstudio
    Henk van Velden

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    29,704
    Blog Entries
    15

    Default Re: leap 15.2 installed rawstudio, will not launch

    Quote Originally Posted by Despeckle View Post
    I'm also unable to launch it at all after installing due to the same segmentation error. When I try to start it with sudo it gives me this:
    Code:
    daniel@linux-73qm:~> sudo rawstudio 
    [sudo] lösenord för root:  
    GConf-fel: Client failed to connect to the D-BUS daemon: 
    Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11 
    Unable to init server: Kunde inte ansluta: Förbindelsen förvägrad 
     
    (rawstudio:3747): Gtk-WARNING **: 19:25:11.255: cannot open display:
    Sorry I'm using a swedish install but that's what happens.
    Hi and welcome to the Forum
    There should be no need to run as root user?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •