Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26

Thread: netwerk ziet device eth0 niet

  1. #1

    Default netwerk ziet device eth0 niet

    Goededag allemaal,

    Normaal start ik op en wordt automatisch internetverbinding gemaakt via de kabel device eth0. WiFi heb ik normaal op deze laptop uitgeschakeld.
    Af en toe mislukt dat en moet ik een paar keer proberen voor het weer lukt, en dan gaat het weer een tijdje goed!
    Inderdaad een beetje sukkelig, dus dacht ik vanochtend het maar eens uit te gaan zoeken...

    Ik heb Leap 15.1 op een Dell XPS 13 laptop verbonden via TP-Link TL-SG108E (switch) aan een Fritzbox 7681 (router/gateway).

    Met "ip addr" krijg ik:

    Code:
    :~> ip addr
    
    1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
           valid_lft forever preferred_lft forever
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default qlen 1000
        link/ether 9c:b6:d0:9a:27:4b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 192.168.178.35/24 brd 192.168.178.255 scope global noprefixroute dynamic wlan0
           valid_lft 861533sec preferred_lft 861533sec
        inet6 2001:980:a9b2:1:75de:293e:725d:41b3/64 scope global temporary dynamic
           valid_lft 6766sec preferred_lft 3166sec
        inet6 2001:980:a9b2:1:2e0c:991f:834c:a6e2/64 scope global mngtmpaddr noprefixroute dynamic
           valid_lft 6766sec preferred_lft 3166sec
        inet6 fe80::5dad:6842:dc33:3356/64 scope link noprefixroute
           valid_lft forever preferred_lft forever
    Dus hij ziet eth0 helemaal niet. Zelfs helemaal geen 'wired' verbinding!

    Code:
    ip link set eth0 up
    geprobeerd maar dat geeft:

    Code:
    Cannot find device "eth0"
    Niet zo gek lijkt me; hij zag 'm al niet!
    In YAST heb ik naar de netwerkmanager gekeken en daarin "Set Hostname via DHCP" verandert naar "yes: eth0". Maar dat verandert niets. In de tap 'Routing staat bij Device: "-" Dit heb ik ook geprobeerd met "eth0" maar dat maakte ook niets uit.
    Maar met de Netwerkmanager kun je in Yast niet zoveel meer; in het Overview staan alle netwerkdevices grijs en bijvoorbeeld de wireless adapter 'not configured', terwijl die het dus wel doet (gezien deze mail)!

    Ik weet even niet wat ik nog meer kan proberen zonder de zaak verder te verzieken...

    Alvast bedankt, en hopelijk slaat bovenstaand verhaal ergens op!
    Peter Cools

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    26,567

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Als eth0 er niet is is het zinloos om dat in welk commando dan ook te gebruiken.
    Het is dan ook niet:
    Dus hij ziet eth0 helemaal niet. Zelfs helemaal geen 'wired' verbinding!
    maar andersom: Er is geen wired verbinding, hij ziet zelfs eth0 helemaal niet.

    Als ik je verhaal goed begrijp had je al een poosje problemen met je wired verbinding op eth0. En nu wordt het device zelfs helemaal niet meer gedetecteerd.

    Ik ben dan altijd bang dat er iets stuk is.
    Het makkelijkst is natuurlijk om een andere kabel te proberen en ook een andere aansluiting op je router. Switch ertussenuit, enz. Systematisch telkens één ding wijzigen. Als dat allemaal niet helpt, dan vrees ik voor iets in de computer.
    Last edited by hcvv; 09-May-2020 at 06:57.
    Henk van Velden

  3. #3
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Rotterdam
    Posts
    200

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Ja, het verhaal is duidelijk.

    Kan je eens kijken of Linux de netwerk-kaart of chip ziet, zo ziet dat er bij mij uit:
    Code:
    > sudo lspci | grep -i Ethernet
    02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
    Als je geen Ethernet netwerk controller ziet ga dan eens in het journal kijken, dat laat bij mij zien (als ik op Ethernet zoek):
    Code:
    > sudo journalctl -b
    NetworkManager[1121]: <info>  [1589011701.0099] manager: (enp2s0): new Ethernet device (/org/freedesktop/NetworkManager/Devices/2)
    kernel: RTL8211E Gigabit Ethernet r8169-200:00: attached PHY driver [RTL8211E Gigabit Ethernet] (mii_bus:phy_addr=r8169-200:00, irq=IGNORE)
    Wat laat dat bij jou zien?

  4. #4

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Als eth0 er niet is is het zinloos om dat in welk commando dan ook te gebruiken.
    Het is dan ook niet:

    maar andersom: Er is geen wired verbinding, hij ziet zelfs eth0 helemaal niet.

    Als ik je verhaal goed begrijp had je al een poosje problemen met je wired verbinding op eth0. En nu wordt het device zelfs helemaal niet meer gedetecteerd.

    Ik ben dan altijd bang dat er iets stuk is.
    Het makkelijkst is natuurlijk om een andere kabel te proberen en ook een andere aansluiting op je router. Switch ertussenuit, enz. Systematisch telkens één ding wijzigen. Als dat allemaal niet helpt, dan vrees ik voor iets in de computer.
    Bedankt.

    Alle tussen-, en omliggende apparaten gereset. Kabels vervangen, andere poorten in switch geprobeerd...

    Niente!

    Tja, zo'n ding kan natuurlijk ook kapot.

    In het volgende antwoord blijkt dit misschien wel bevestigd te worden...

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    26,567

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Ziet er niet goed uit.
    Die eerste van marel is ook interessant.
    Henk van Velden

  6. #6

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by marel View Post
    Ja, het verhaal is duidelijk.

    Kan je eens kijken of Linux de netwerk-kaart of chip ziet, zo ziet dat er bij mij uit:
    Code:
    > sudo lspci | grep -i Ethernet
    02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
    Als je geen Ethernet netwerk controller ziet ga dan eens in het journal kijken, dat laat bij mij zien (als ik op Ethernet zoek):
    Code:
    > sudo journalctl -b
    NetworkManager[1121]: <info>  [1589011701.0099] manager: (enp2s0): new Ethernet device (/org/freedesktop/NetworkManager/Devices/2)
    kernel: RTL8211E Gigabit Ethernet r8169-200:00: attached PHY driver [RTL8211E Gigabit Ethernet] (mii_bus:phy_addr=r8169-200:00, irq=IGNORE)
    Wat laat dat bij jou zien?
    Nou misschien is dat wel dramatisch; op
    Code:
    > sudo lspci | grep -i Ethernet
    krijg ik helemaal niets, geen foutmelding of niets. Op
    Code:
    > sudo lspci | more
    krijg ik een pagina vol maar dat gaat niet over Ethernet of eth0 of iets dergelijks.

    je andere suggestie geeft:

    Code:
    ~> sudo journalctl -b | grep -i Ethernet
    May 09 13:40:59 linux-b1dn NetworkManager[1163]: <info>  [1589031659.5472] keyfile: new connection /etc/NetworkManager/system-connections/New 802-3-ethernet connection (430cc7de-df72-4c63-92f2-6325759e16a2,"New 802-3-ethernet connection")
    May 09 13:40:59 linux-b1dn NetworkManager[1163]: <info>  [1589031659.5591] Loaded device plugin: NMEthernetDeviceFactory (internal)
    May 09 13:41:04 linux-b1dn kernel: Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    Dit zijn denk ik meldingen van mijn laatste pogingen een en ander in leven te krijgen: Ik heb in Yast de Network Manager uitgezet en voor 'Wicked Service' gekozen, zodat ik de wireless adapter kon configureren (IP Address: DHCP en Device: wlan0) en ook de Ethernet Network Card (IP Address: DHCP en Device: eth0). Maar ik zie nu dat de Wireless weer 'not configured' is (waarschijnlijk omdat ik de Network Manager weer 'aan' gezet heb). Maar, helaas, ik zie geen devicenaam verschijnen in mijn output.

    Niet zo best dus, lijkt me.
    Henk van Velden zou weleens gelijk kunnen hebben.
    Ik vrees me te moeten wenden tot Dell.

    Ik ieder geval hartelijk dank voor de suggesties die meer informatie opleverden.

    Peter Cools

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    26,567

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Als er helemaal geen Ethernet gedetecteerd wordt levert dat eerste commando van marel inderdaad niet sop.
    Tussen twee haakjes, dat kun je het beste hier laten zien door het commando en de uitvoer, ook al is die leeg, thussen de CODE tags te zetten. En ook de prompts. Je krijgt dan zoiets als:
    Code:
    boven:~ # lspci | grep -i Boternet
    boven:~ #
    Is hasrdstikke duidelijk voor iedereen en daar hoef je niet bij te vertellen dat geen uitvoer inderdaad geen uitvoer is.

    Overigens vind ik het laatste stuk een beetje verwarrend. Dat gaat over het configureren/gebruik van wlan0 met Wicked en ook met NM. Het is mij niet duidelijk welke van de twee nu wel of niet werkt, maar ik denk niet dat wlan0 iets met je eth0 probleem heeft te maken. Laten we dus maar bij de les blijven.
    Henk van Velden

  8. #8

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Als er helemaal geen Ethernet gedetecteerd wordt levert dat eerste commando van marel inderdaad niet sop.
    Tussen twee haakjes, dat kun je het beste hier laten zien door het commando en de uitvoer, ook al is die leeg, thussen de CODE tags te zetten. En ook de prompts. Je krijgt dan zoiets als:
    Code:
    boven:~ # lspci | grep -i Boternet
    boven:~ #
    Is hasrdstikke duidelijk voor iedereen en daar hoef je niet bij te vertellen dat geen uitvoer inderdaad geen uitvoer is.

    Overigens vind ik het laatste stuk een beetje verwarrend. Dat gaat over het configureren/gebruik van wlan0 met Wicked en ook met NM. Het is mij niet duidelijk welke van de twee nu wel of niet werkt, maar ik denk niet dat wlan0 iets met je eth0 probleem heeft te maken. Laten we dus maar bij de les blijven.
    Nadat ik mijn probleem op het forum gezet heb, en jij en Marel nog niet geantwoord hadden, ben ik verder gaan zoeken in Yast; in de Network Settings kun je bij Network Setup Method kiezen voor Wicked Services. En dan is het mogelijk in de tab Overview eth0 en wlan0 te configureren. Dat heb ik gedaan en daarna in de Global options de Setup Method weer terug gezet naar Network Manager.
    Hoewel ik niet weet wat die Wicked Services zijn vermoedde ik dat die actie de output veroorzaakte van het tweede voorstel van Marel:

    Code:
    pcools@linux-b1dn:~> sudo journalctl -b | grep -i Ethernet
    [sudo] password for root: 
    May 09 18:33:29 linux-b1dn NetworkManager[1152]: <info>  [1589049209.5557] keyfile: new connection /etc/NetworkManager/system-connections/New 802-3-ethernet connection (430cc7de-df72-4c63-92f2-6325759e16a2,"New 802-3-ethernet connection")
    May 09 18:33:29 linux-b1dn NetworkManager[1152]: <info>  [1589049209.5629] Loaded device plugin: NMEthernetDeviceFactory (internal)
    May 09 18:33:34 linux-b1dn kernel: Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
    Maar zoals boven te zien geeft hij nu hetzelfde resultaat, terwijl ik nu niets verandert heb in die instellingen, het werkt nu onder NM.

    Het lijkt mij dat wlan0 werkt ongeacht of dat onder NM of Wicked is, onder NM werkt het terwijl er dan 'not configured' bijstaat.
    eth0 werkt in geen enkele situatie.

    Ik ga maandag maar eens bij Dell aan de telefoon hangen.

    Prettig weekeinde en bedankt voor het meedenken
    Peter

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    26,567

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Je gebruikt óf Wicked, óf NM.

    Als iets in Wicked configureert en daarna overgaat op NM wordt dat geconfigureerde niet gebruikt, want je gebruikt dan Wicked niet. En wat je in NM configureert, daar weet Wicked weer niets van.

    En ja, je Wifi is niets mis mee, en die kan je dus zowel in Wicked als in NM gebruiken.
    En je eth0 bestaat niet, dus die kan je niet gebruiken (is zelfs niet aanwezig) in Wicked, noch in NM.
    Henk van Velden

  10. #10
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Rotterdam
    Posts
    200

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Als lspci geen Ethernet chip/adapter laat zien dan ziet de hardware de Ethernet chip/adapter niet meer en kan de software/BIOS/Linux er niets mee.

    Ja, inderdaad tijd om met Dell contact te zoeken.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •