Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 26

Thread: netwerk ziet device eth0 niet

  1. #11

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by marel View Post
    Als lspci geen Ethernet chip/adapter laat zien dan ziet de hardware de Ethernet chip/adapter niet meer en kan de software/BIOS/Linux er niets mee.

    Ja, inderdaad tijd om met Dell contact te zoeken.
    Dank, beiden, ik ga ermee aan de slag...

    Peter

  2. #12
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,823
    Blog Entries
    14

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Eh, Peter,

    Heeft jouw XPS 13 een interne ethernetpoort? Voor zover ik weet hebben recente modellen dat niet meer, maar werkt wired via een USB adapter
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  3. #13

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    Eh, Peter,

    Heeft jouw XPS 13 een interne ethernetpoort? Voor zover ik weet hebben recente modellen dat niet meer, maar werkt wired via een USB adapter
    Inderdaad heeft de XPS 13 geen ethernetpoort!
    Drie USB-C poorten, twee links en een rechts, die erg slap aanvoelen. Ik ben er niet blij mee. Behalve de verschillende kabels met ditto stekkers heb je nu evenveel adapters.

    Ik heb ook een adapter van Dell van USB-C naar ethernet/USB/VGA/HDMI, de DA200.

    Voor het netwerkprobleem van dit draadje, is er vorige week een technicus van dell langs geweest die geen probleem kon vinden, maar wel opmerkte dat het erop leek dat OpenSuse misschien een probleem met deze adapter heeft. Met zijn Ubuntu ging het probleemloos...

    En wat ik later ook ontdekte: ook met netwerkverbinding levert lspci geen resultaat:

    Code:
    pcools@linux-b1dn:~> sudo lspci | grep -i Ethernet
    pcools@linux-b1dn:~>
    Ik zoek verder en kom ik wat te weten dan meld ik dat hier...

    MvG
    Peter

  4. #14

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Oke; misschien kom ik iets verder met hetvolgende:

    Ik vond op internet;
    HTML Code:
    https://www.pcsuggest.com/install-rtl8153-driver-linux/
    
    RTL8153 is a popular USB 3.0 to Gigabit ethernet converter chip, used  by many prominent hardware manufatures like NVIDIA, Lenovo, TP-Link.
    It's well supported by the Linux kernel, but the default r8152 module is rarely used, the generic cdc_ether  driver is loaded instead. There's another problem, sometimes the r8152  module shipped with kernel can't even detect newer varients of the  RTL8153 chip.
    Dus ik ben op zoek gegaan naar die chip;

    Code:
    pcools@linux-b1dn:~> lsusb
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 003: ID 0bda:8153 Realtek Semiconductor Corp. RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter
    ...
    Bingo, en verdomd met;

    Code:
    pcools@linux-b1dn:~> lsmod | grep eth
    cdc_ether              20480  0
    usbnet                 49152  1 cdc_ether
    usbcore               290816  8 usbnet,uvcvideo,usbhid,cdc_ether,xhci_pci,btusb,r8152,xhci_hcd
    vind ik de genoemde 'cdc_ether' driver, terwijl;

    Code:
    pcools@linux-b1dn:~> lsmod | grep r8152
    r8152                  69632  0
    mii                    16384  2 usbnet,r8152
    usbcore               290816  8 usbnet,uvcvideo,usbhid,cdc_ether,xhci_pci,btusb,r8152,xhci_hcd
    bij mij de 'rarely used' r8152 draait!

    Is het nu verstandig die RTL8153 driver te installeren..., of zie ik het verkeerd.
    Waarom heeft OpenSuse die dan niet gebruikt?
    De website is van 18 july 2018, dus al twee jaar oud!
    Met vriendelijke groeten
    Peter Cools
    -----------------------------------------------------------------
    DELL XPS 13 with OpenSuse Leap 15.1
    -----------------------------------------------------------------

  5. #15

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Misschien dat de volgende link informatief is voor anderen:

    HTML Code:
    https://www.pcsuggest.com/best-usb-ethernet-adapter/
    Ik zag dat er nog twee andere draadjes (gezocht naar "DA200") hierover gaan!
    Met vriendelijke groeten
    Peter Cools
    -----------------------------------------------------------------
    DELL XPS 13 with OpenSuse Leap 15.1
    -----------------------------------------------------------------

  6. #16
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,823
    Blog Entries
    14

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Die post is inderdaad al 2 jaar oud, en de driver lijkt geladen. De r8152 driver zou volgens het artikel moeten werken. Ik denk dan ook niet dat het downloaden en compileren veel zin heeft. Maar ...... wat zeker het proberen waard is, is om 's te booten van een Tumbleweed live image, of een Leap 15.2 live image. Die komen met nieuwere kernels en netwerk stack.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  7. #17
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    26,550

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by pcools View Post
    Misschien dat de volgende link informatief is voor anderen:

    HTML Code:
    https://www.pcsuggest.com/best-usb-ethernet-adapter/
    Ik zag dat er nog twee andere draadjes (gezocht naar "DA200") hierover gaan!
    Handiger is dit: https://www.pcsuggest.com/best-usb-ethernet-adapter/
    Henk van Velden

  8. #18
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Rotterdam
    Posts
    200

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by pcools View Post
    Oke; misschien kom ik iets verder met het volgende:

    Ik vond op internet;
    HTML Code:
    https://www.pcsuggest.com/install-rtl8153-driver-linux/
    
    RTL8153 is a popular USB 3.0 to Gigabit ethernet converter chip, used  by many prominent hardware manufatures like NVIDIA, Lenovo, TP-Link.
    It's well supported by the Linux kernel, but the default r8152 module is rarely used, the generic cdc_ether  driver is loaded instead. There's another problem, sometimes the r8152  module shipped with kernel can't even detect newer varients of the  RTL8153 chip.
    Hier lees ik dat RTL8153 wordt ondersteund door Linux vanaf Linux 5.6

    Ik zit op Tumbleweed en zie:
    Code:
    > uname -r
    5.6.11-1-default
    Dus wat @Knurpt schrijft, probeer eens een Tumbleweed live image, is een prima idee.

    LEAP 15.1 gebruikt de 4.12 Linux Kernel en 15.2 zal de 5.3.18 kernel gebruiken, beide ondersteunen dus de RTL8153 niet.

    Met nieuwere laptop's heb je altijd het risico dat er componenten in zitten die niet ondersteund worden. Zelfs wel eens een nieuwe laptop gekocht maar toen kwam ik er achter dat Linux de Intel chips die toegang geven tot de Flash drive niet ondersteund omdat de manier waarop Intel dat had gedaan smerig was en Linux niet de patches wilde accepteren om het toch te ondersteunen. Toen maar teruggestuurd en een mooie tweedehands laptop gekocht.

  9. #19

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Quote Originally Posted by marel View Post
    Hier lees ik dat RTL8153 wordt ondersteund door Linux vanaf Linux 5.6

    Ik zit op Tumbleweed en zie:
    Code:
    > uname -r
    5.6.11-1-default
    Dus wat @Knurpt schrijft, probeer eens een Tumbleweed live image, is een prima idee.

    LEAP 15.1 gebruikt de 4.12 Linux Kernel en 15.2 zal de 5.3.18 kernel gebruiken, beide ondersteunen dus de RTL8153 niet.

    Met nieuwere laptop's heb je altijd het risico dat er componenten in zitten die niet ondersteund worden. Zelfs wel eens een nieuwe laptop gekocht maar toen kwam ik er achter dat Linux de Intel chips die toegang geven tot de Flash drive niet ondersteund omdat de manier waarop Intel dat had gedaan smerig was en Linux niet de patches wilde accepteren om het toch te ondersteunen. Toen maar teruggestuurd en een mooie tweedehands laptop gekocht.
    Ik snap het. Maar ik stel overgaan op een 'life'-versie even uit.
    Ben nu liever bezig met Bash, Python en Nmap, om nu ook nog 'problemen' met een OS op te zoeken!

    Er is wel een hoop duidelijker geworden; waarvoor dank!
    Met vriendelijke groeten
    Peter Cools
    -----------------------------------------------------------------
    DELL XPS 13 with OpenSuse Leap 15.1
    -----------------------------------------------------------------

  10. #20
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,823
    Blog Entries
    14

    Default Re: netwerk ziet device eth0 niet

    Peter, er is wel een eenvoudiger, snellere oplossing, nl. de laatste kernel installeren:

    Code:
    sudo zypper ar -f -n Kernel http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard/ Kernel
    sudo zypper dup --from Kernel
    Daarna rebooten, en dan zit je ( vandaag ) op kernel 5.6-14
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •