Results 1 to 4 of 4

Thread: AppArmor - failed to start

  1. #1

    Default AppArmor - failed to start

    Hello,

    I have problem with AppArmor. During boot I always have that AppArmor failed to start. Could you please help me? :-( Problem exist on by both Tumbleweed machines. I dont know what should I do.

    Code:
    systemctl status apparmor.service
    ● apparmor.service - Load AppArmor profiles
         Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/apparmor.service; enabled; vendor preset: enabled)
         Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2020-04-19 13:00:55 CEST; 4min 21s ago
        Process: 24624 ExecStart=/lib/apparmor/apparmor.systemd reload (code=exited, status=1/FAILURE)
       Main PID: 24624 (code=exited, status=1/FAILURE)

  2. #2
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    8,243

    Default Re: AppArmor - failed to start

    Did you check for any error? As root "journalctl -u apparmor.service".

  3. #3

    Default Re: AppArmor - failed to start

    Quote Originally Posted by arvidjaar View Post
    Did you check for any error? As root "journalctl -u apparmor.service".
    This is output:

    Code:
     sudo journalctl -u apparmor.service
    [sudo] hasło użytkownika root: 
    -- Logs begin at Sun 2020-04-19 12:26:53 CEST, end at Sun 2020-04-19 15:58:44 CEST. --
    kwi 19 12:26:57 matebook13 systemd[1]: Starting Load AppArmor profiles...
    kwi 19 12:26:57 matebook13 apparmor.systemd[628]: Restarting AppArmor
    kwi 19 12:26:57 matebook13 apparmor.systemd[628]: Reloading AppArmor profiles
    kwi 19 12:26:57 matebook13 apparmor.systemd[815]: AppArmor parser error for /etc/apparmor.d/usr.bin.firefox>
    kwi 19 12:26:57 matebook13 apparmor.systemd[628]: Error: /etc/apparmor.d/usr.bin.firefox failed to load
    kwi 19 12:26:58 matebook13 systemd[1]: apparmor.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    kwi 19 12:26:58 matebook13 systemd[1]: apparmor.service: Failed with result 'exit-code'.
    kwi 19 12:26:58 matebook13 systemd[1]: Failed to start Load AppArmor profiles.

  4. #4

    Default Re: AppArmor - failed to start

    Quote Originally Posted by arvidjaar View Post
    Did you check for any error? As root "journalctl -u apparmor.service".
    Thank you! This command helped to find solution



    Problem fixed by:
    Code:
    cat << EOF | sudo tee /etc/apparmor.d/abstractions/ubuntu-browsers.d/firefox
    # This file is updated by 'aa-update-browser' and may be overwritten on
    # upgrades.
    #
    # For site-specific adjustments, please see /etc/apparmor.d/local/<binary>
    
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/plugins-common>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/mailto>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/multimedia>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/productivity>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/java>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/kde>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/text-editors>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/ubuntu-integration>
    #include <abstractions/ubuntu-browsers.d/user-files>
    EOF
    Code:
    sudo touch /etc/apparmor.d/local/usr.bin.firefox
    Source: https://askubuntu.com/questions/1171610/with-firefox-esr-installed-apparmor-failed-to-start-with-could-not-open-abstra

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •