Results 1 to 3 of 3

Thread: installation of phpBB3 version 3.3 fails due to PHP cannot open a source for generating random data

  1. #1

    Default installation of phpBB3 version 3.3 fails due to PHP cannot open a source for generating random data


    dear OpenSuse-experts,


    i have isssues with installing the phpbb on a server - (opensuse 12.xy and a pretty new kernel) php 7.2xy


    i installed the phpBB version 3.3.0 i still get the following errors..

    PHP Code:
     [Sun Feb 16 16:39:10.382324 2020] [php7:error] [pid 30171] [client 62.158.95.208:56223PHP Fatal error:  Uncaught ExceptionCannot open source device in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php:70\nStack tracen#0 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(70): random_int(0, 35)\n#1 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(106): gen_rand_string(16)\n#2 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(202): unique_id()\n#3 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(186): phpbb\\template\\twig\\environment->display_with_assets('installer_main....', Array)\n#4 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/twig.php(335): phpbb\\template\\twig\\environment->render('installer_main....', Array)\n#5 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/controller/helper.php(145): phpbb\\template\\twig\\twig->assign_display('body')\n#6 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/event/kernel_exception_subscriber.php(86): phpbb\\install\\controller\\helper->render('installer_main....', 'Information', false, 500)\n#7 /sites/www.wp-forum.net/vendor/symfony/event-dispatcher/EventDispatcher.php(214): phpbb\\install\\event\\kern in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php on line 70, referer: http://www.wp-forum.net/install/
    [Sun Feb 16 16:59:53.241618 2020] [core:error] [pid 30171] (13)Permission denied: [client 62.158.95.208:57141AH00035access to /favicon.ico denied (filesystem path '/sites/www.literaturen.org/favicon.ico'because search permissions are missing on a component of the pathrefererhttp://wp-forum.net/phpBB/install/
    [Sun Feb 16 17:00:04.609242 2020] [php7:error] [pid 30170] [client 62.158.95.208:57138PHP Fatal error:  Uncaught ExceptionCannot open source device in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php:70\nStack tracen#0 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(70): random_int(0, 35)\n#1 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(106): gen_rand_string(16)\n#2 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(202): unique_id()\n#3 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(186): phpbb\\template\\twig\\environment->display_with_assets('installer_main....', Array)\n#4 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/twig.php(335): phpbb\\template\\twig\\environment->render('installer_main....', Array)\n#5 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/controller/helper.php(145): phpbb\\template\\twig\\twig->assign_display('body')\n#6 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/event/kernel_exception_subscriber.php(86): phpbb\\install\\controller\\helper->render('installer_main....', 'Information', false, 500)\n#7 /sites/www.wp-forum.net/vendor/symfony/event-dispatcher/EventDispatcher.php(214): phpbb\\install\\event\\kern in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php on line 70, referer: http://www.wp-forum.net/install/
    [Sun Feb 16 17:01:06.889713 2020] [php7:error] [pid 3380] [client 62.158.95.208:57155PHP Fatal error:  Uncaught ExceptionCannot open source device in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php:70\nStack tracen#0 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(70): random_int(0, 35)\n#1 /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php(106): gen_rand_string(16)\n#2 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(202): unique_id()\n#3 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/environment.php(186): phpbb\\template\\twig\\environment->display_with_assets('installer_main....', Array)\n#4 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/template/twig/twig.php(335): phpbb\\template\\twig\\environment->render('installer_main....', Array)\n#5 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/controller/helper.php(145): phpbb\\template\\twig\\twig->assign_display('body')\n#6 /sites/www.wp-forum.net/phpbb/install/event/kernel_exception_subscriber.php(86): phpbb\\install\\controller\\helper->render('installer_main....', 'Information', false, 500)\n#7 /sites/www.wp-forum.net/vendor/symfony/event-dispatcher/EventDispatcher.php(214): phpbb\\install\\event\\kern in /sites/www.wp-forum.net/includes/functions.php on line 70, referer: http://www.wp-forum.net/install/ 
    ....according to this installation-instructions - this offers misleading and disturbin information..:
    https://www.phpbb.com/community/docs/INSTALL.html

    but they do not exist at all: we do not have the following path - called mydomain.com/phpbb3 - this is just disturbing. well i wonder why this installation-instruction does not meet the real conditions and facts.
    It's the exact same problem i get in the last dayy. PHP cannot open a source for generating random data.


    Code:
    Cannot open source device


    That's the error message.

    Code:
    session_start()
    And that's the function which triggers it.
    In your new site, this is the error message:
    Code:
    Cannot open source device

    And this is the function that triggers it:

    Code:
    random_int(0, 35)


    Well - i guess that PHP cannot generate random data. It generates a random session ID when starting a session, which is why the error happens with session_start.

    by the way: the device path is set in the openbasedir in other words :the page has got acceds to urandom
    what do you say - what can i do!? 'Is this a server error that efforts to have corrected - serversetup..!

    Love to hear from you

    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,956

    Default Re: installation of phpBB3 version 3.3 fails due to PHP cannot open a source for generating random d

    Quote Originally Posted by dilbertone View Post

    (opensuse 12.xy and a pretty new kernel)


    You have chosen LEAP 15.1 as the title prefix. Now what is it?
    Henk van Velden

  3. #3

    Default Re: installation of phpBB3 version 3.3 fails due to PHP cannot open a source for generating random d

    Installed xampp (version 1.8.2 ) on my win-7 notebook and started it


    all runs well - xampp runs


    put a new version 3-3-0 to the folder board:






    but see what i got back:


    http://localhost/xampp/board/install/app.php
    http://localhost/xampp/index.php




    no phpBB installation, is visible - not even this http://localhost/xampp/install/phpinfo.php



    what goes wrong here!?
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •