Results 1 to 7 of 7

Thread: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

  1. #1
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,186

    Default KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    Version 5.18 needs the following command to unlock widgets:

    Code:
     qdbus org.kde.plasmashell /PlasmaShell evaluateScript "lockCorona(false)"
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  2. #2
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,389

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    A "fix" is on the way...

    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=417424

    Although the referenced commit looks as if it just unlocks the widgets... So I'm unsure how locking/unlocking is now proposed to be done, or are we expected to run with widgets unlocked all the time?

    Also, on both my TW (20200211) machines, qdbus seems to have gone AWOL

    Code:
    paul@Orion-15:~$ qdbus org.kde.plasmashell /PlasmaShell evaluateScript "lockCorona(false)"
    If 'qdbus' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
        cnf qdbus
    paul@Orion-15:~$ cnf qdbus
                           
    The program 'qdbus' can be found in the following package:
      * libqt4 [ path: /usr/bin/qdbus, repository: zypp (packman) ]
    
    Try installing with:
        sudo zypper install libqt4
    
    paul@Orion-15:~$
    and is lurking in a legacy qt4 package, very strange, as I've "libqt5-qdbus" installed, which is the (qt5) package I thought provided qdbus...
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20200211) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.1 KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    1,186

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    A "fix" is on the way...

    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=417424

    Although the referenced commit looks as if it just unlocks the widgets... So I'm unsure how locking/unlocking is now proposed to be done, or are we expected to run with widgets unlocked all the time?

    Also, on both my TW (20200211) machines, qdbus seems to have gone AWOL

    Code:
    paul@Orion-15:~$ qdbus org.kde.plasmashell /PlasmaShell evaluateScript "lockCorona(false)"
    If 'qdbus' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
        cnf qdbus
    paul@Orion-15:~$ cnf qdbus
                           
    The program 'qdbus' can be found in the following package:
      * libqt4 [ path: /usr/bin/qdbus, repository: zypp (packman) ]
    
    Try installing with:
        sudo zypper install libqt4
    
    paul@Orion-15:~$
    and is lurking in a legacy qt4 package, very strange, as I've "libqt5-qdbus" installed, which is the (qt5) package I thought provided qdbus...
    I installed and succeeded with activation of 'customize layout' item in the context menu.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,308
    Blog Entries
    14

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    On Tumbleweed this should be
    Code:
    qdbus-qt5 org.kde.plasmashell /PlasmaShell evaluateScript "lockCorona(false)"
    to unlock, and
    Code:
    qdbus-qt5 org.kde.plasmashell /PlasmaShell evaluateScript "lockCorona(true)"
    to lock the widgets.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  5. #5
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,389

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    On Tumbleweed this should be ...
    Yes, thanks.

    I found that a few minutes after my post, looking at the file list for "libqt5-qdbus" which installs "/usr/bin/qdbus-qt5"... and using "true" to lock again was fairly self evident.

    Still curious as to the rationale for removing it (lock/unlock) from the GIU. Developer simplification perhaps, the end user has no need, etc, etc, as with so many other plasma 5 changes ...
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20200211) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.1 KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    13,172
    Blog Entries
    3

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    Still curious as to the rationale for removing it (lock/unlock) from the GIU. Developer simplification perhaps, the end user has no need, etc, etc, as with so many other plasma 5 changes ...
    Checking my Leap 15.1 system, I notice that I have not yet gotten around to locking widgets. So maybe most people don't actually use the feature.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  7. #7
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,389

    Default Re: KDE Plasma 5.18 unlock widgets

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    ... So maybe most people don't actually use the feature.
    Quite possible... I always have been an outlier
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20200211) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.1 KDE Plasma 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •