Results 1 to 9 of 9

Thread: Very slow booting then none

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,349

    Default Very slow booting then none

    As soon as the problems started I checked my HD connectors and memory card connectors. That made no difference. I ran Spinrite on my HD and it reported no problems.I rebooted. When "Started Local Service" appeared on the screen it turned black. After a long wait a prompt returned and told me that there was a problem on /dev/sda5 which is my /home partition and suggested I log in as root to view journalctl -xb. It showed errors on that parttition and suggested I should fsck it which I did, allowing all the corrections. I can reboot now, but all my favorite applications are missing from my panel and a number of mystery files have appeared in my home directory. Their names are...

    asyncio...concurrent.futures...socket...threading...time...urllib.parse...webrowser

    I can replace the missing items on my panle, but I am concerned that something else needs to be looked at. Any suggestions would be appreciated

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,349

    Default Re: Very slow booting then none

    I should mention that two other distros on the same drive boot normally and show no problems.

  3. #3

    Default Re: Very slow booting then none

    It's not that you have space problems

    Code:
    df -H
    Code:
    df -h /home
    ------------------------------------
    Correct me if I'm wrong .
    ------------------------------------

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,349

    Default Re: Very slow booting then none

    Quote Originally Posted by enziosavio View Post
    It's not that you have space problems

    Code:
    df -H
    Code:
    df -h /home
    Code:
     > df -H
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    devtmpfs        3.1G     0  3.1G   0% /dev
    tmpfs           3.2G   53M  3.1G   2% /dev/shm
    tmpfs           3.2G   10M  3.2G   1% /run
    tmpfs           3.2G     0  3.2G   0% /sys/fs/cgroup
    /dev/sda2        31G  8.2G   22G  28% /
    /dev/sda5        11G  4.3G  5.5G  44% /home
    /dev/sda7       372G  103G  268G  28% /home/ion/DATA
    tmpfs           625M   13k  625M   1% /run/user/1000
    Code:
     > df -h /home
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/sda5       9.6G  4.0G  5.1G  44% /home

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,840
    Blog Entries
    1

    Default Re: Very slow booting then none

    Which filesystems are in use?
    Code:
     sudo lsblk -f
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,349

    Default Re: Very slow booting then none

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Which filesystems are in use?
    Code:
     sudo lsblk -f
    Code:
     >  sudo lsblk -f[sudo] password for root: 
    NAME    FSTYPE LABEL    UUID                                 FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
    sda                                                                         
    ├─sda1  swap            9b352bee-33a4-4cc8-bf31-aaf171e9f2d6                
    ├─sda2  ext4            8e2ffe29-3713-4c89-acc5-7265b1c01064   19.6G    27% /
    ├─sda3  ext4            4030937a-b00d-45d2-b259-e8d90620176e                
    ├─sda4                                                                      
    ├─sda5  ext4            fca8efcc-b20a-46ac-8983-7aa27320f141    5.1G    41% /home
    ├─sda6  ext4            998db668-d2f3-4729-bbf3-f2c91470a295                
    ├─sda7  ext4            4d64c4eb-db2a-41f8-a364-90a2e537761f    249G    28% /home/ion/DATA
    ├─sda8  ext4   rootMX19 1ea6c99c-d635-47ad-9f31-05d90c2b15fd                
    ├─sda9  ext4   homeMX   f192968c-7e67-4d0d-88a7-5d244a81ad9e                
    └─sda10 ext4            9a262f0c-80b6-4833-a8db-7fdc1e5823e8                
    sr0                                                                         
    ion@linux-6mge:~>

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,840
    Blog Entries
    1

    Default Re: Very slow booting then none

    I would make sure that any important data is backed up. Speculation here, but perhaps there was some kind of power transient/brown-out that caused the filesystem corruption?
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5

  8. #8
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Mexico and Sweden
    Posts
    1,349

    Default Re: Very slow booting then none

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    I would make sure that any important data is backed up. Speculation here, but perhaps there was some kind of power transient/brown-out that caused the filesystem corruption?
    Thank you for that suggestion as I believe it to be the most likely. Someone is electro-welding next door and here in Mexico we run on very low amp house service.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,840
    Blog Entries
    1

    Default Re: Very slow booting then none

    Quote Originally Posted by ionmich View Post
    Thank you for that suggestion as I believe it to be the most likely. Someone is electro-welding next door and here in Mexico we run on very low amp house service.
    Make sure you have a good UPS to mitigate against potential power transients.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •