Results 1 to 5 of 5

Thread: No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

  1. #1

    Default No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

    Jag has one creative soundblaster z sound card and must use the digital output spdif, which is connected to the lg home theater facility. but don't get any sound from opensuse!

    How do I set up this sound card in opensuse? and what kind of choices should I use in audio settings?
    And how i get sound via spdif vid 5.1 dolby like i have in win10?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,565
    Blog Entries
    38

    Default Re: No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

    Its possible that the kernel in openSUSE-15.1 does not provide the support you need for a Sound Blaster Creative Z ... I think 15.1 has the 4.12.14 kernel (?) [I don't have a sound blaster, and further I have yet to upgrade to 15.1 from 15.0], and I have read references that a 4.18 or 4.19 (?) kernel may be needed to obtain better Sound Blaster Creative Z support - albeit I can not say for certain if that the case.

    You could provide the URL/address output of running the following diagnostic script in a konsole or xterm as a regular user with PC connected to Internet (and select share/upload option):
    Code:
    /usr/sbin/alsa-info.sh
    We can then look at that and see if anything obvious wrt the configuration is present.

    But as noted, its quite possible that sound card requires a newer kernel than what comes with openSUSE-15.1 (again - this is speculation on my part).

    Possibly Tumbleweed or one of the openSUSE (non standard) newer kernel's provides better support (again - my speculation).
    Last edited by oldcpu; 23-Aug-2019 at 08:06.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,565
    Blog Entries
    38

    Default Re: No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    ... I have read references that a 4.18 or 4.19 (?) kernel may be needed to obtain better Sound Blaster Creative Z support
    A further reference ... here is a link to a thread where an openSUSE-15.0 user upgraded their kernel to 4.18 and managed to get sound working , albeit not the way you intend ....
    https://forums.opensuse.org/showthre...ernel-No-sound

  4. #4

    Default Re: No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

    Ok, thanks for all help

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,565
    Blog Entries
    38

    Default Re: No sound with sound blaster creative z via spdif digital output!

    I have not had cause to update the kernel in my openSUSE, but likely you can update from the kernel:/HEAD repo... I have read you can try something like:

    Code:
    zypper ar -f http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/HEAD/standard/ kernel-repo
    i.e. create a repository of new kernels called "kernel-repo"
    Code:
    zypper dist-upgrade -r kernel-repo
    and I think this will install an updated kernel, where the old kernel will still be available to boot from if needed for any reason, but now you should hopefully be able to boot from the new kernel via GRUB.

    Note I have not tried this myself ... but I think it makes sense. ... If you succeed in updating the kernel, you may or may not want to keep that repos in your repos list.
    Last edited by oldcpu; 23-Aug-2019 at 20:01.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •