Results 1 to 4 of 4

Thread: Help please with mounting nas nfs folder.

  1. #1

    Default Help please with mounting nas nfs folder.

    I am trying to mount a remote folder on NAS in my home directory.

    I have had this work before with previous version (42.3) but I have run foul of permissions:-

    Code:
    An error occurred while accessing 'Multimedia on 192.168.169.130', the system responded: mount: /home/alastair/NFS_multimedia: operation permitted for root only.
    I do not recall this happening before. Should I try and mount as root or have I made a mistake with my permissions either on the NAS or on this machine?

    Budgie2

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,378
    Blog Entries
    2

    Default Re: Help please with mounting nas nfs folder.

    When you have a problem using a command line (or other method),
    You have to post the command you tried to execute, not just the result.

    Most likely you didn't specify the arguments to allow non-root to mount,

    eg
    https://serverfault.com/questions/82...ot-user-in-cli

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  3. #3

    Default Re: Help please with mounting nas nfs folder.

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    When you have a problem using a command line (or other method),
    You have to post the command you tried to execute, not just the result.

    Most likely you didn't specify the arguments to allow non-root to mount,

    eg
    https://serverfault.com/questions/82...ot-user-in-cli

    TSU
    Hi Tsu, I confess I was not using CLI but Yast GUI as I have done in the past. I asked here just in case there was something new or different, knowing that security has been improved on NAS and probably on openSUSE.
    I read your note and was about to embark on a detailed account of what I had done when loh and behold when I started my laptop the mount was in place and working.
    Of course if I had used cli I would have know immediately. Will use cli next time.
    Many thanks,
    Budge

  4. #4

    Default Re: Help please with mounting nas nfs folder.

    Forgive me for resurrecting this thread but having solved the problem for a while it has returned and now both my workstation and laptop nfs mounts are failing.

    Here is my cli attempt to mount:-

    Code:
    alastair@install:~> sudo mount -t nfs 192.168.169.130:/Multimedia /home/alastair/Nas_Multimedia_NFS
    Created symlink /run/systemd/system/remote-fs.target.wants/rpc-statd.service → /usr/lib/systemd/system/rpc-statd.service.
    alastair@install:~>
    Now it is quite possible there has been a relevant update to NAS and of course daily updates on Tumbleweed but it looks like the first problem is with NAS. A clue where to look first would be appreciated please.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •