Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

  1. #1

    Default Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Hi there,

    this is kind of a running gag, right? No matter how far back I remember (and I can until suse 6.2): X sessions with native Nvidia driver seem to never work out of the box
    At least it is another problem after each version upgrade, so it is not boring to solve and I can come back here, meeting nice people...

    What I did to see the error:
    * Install opensuse leap 15.1 from usb stick with nouveau and reboot on my notebook -> all working, except 3d stuff as expected
    * Add the usual community repos (nvidia, packman, dvdcss), update (switching to the G03 Nvidia driver) and reboot -> black screen with big mouse cursor

    I tracked it down to this time not being able to build the kernel module, but there I need a little help:

    1) Current kernel after update is 4.12.14-lp151.28.10-default
    2) There is no nvidia.ko module of the current kernel:
    Code:
    job2:/usr/src/linux # find /lib/modules/4.12.14-lp151.2*/u* -name *.ko -print
    /lib/modules/4.12.14-lp151.27-default/updates/nvidia.ko
    /lib/modules/4.12.14-lp151.27-default/updates/nvidia-uvm.ko
    
    3) This is why there is no new kernel module (buried in tons of signed vs. unsigned build warnings)
    Code:
    echo >&2 "  ERROR: Kernel configuration is invalid.";           \
    echo >&2 "         include/generated/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing.";\
    echo >&2 "         Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it.";      \
    
    4) cd /usr/src/linux && make oldconfig works fine, but make prepare fails:
    Code:
    job2:/usr/src/linux # make prepare
    scripts/kconfig/conf  --silentoldconfig Kconfig
    make[1]: *** No rule to make target 'arch/x86/entry/syscalls/syscall_32.tbl', needed by 'arch/x86/include/generated/asm/syscalls_32.h'.  Stop.
    make: *** [arch/x86/Makefile:243: archheaders] Error 2
    


    So finally my question is: How do I get rid of this error, or where is
    syscall_32.tbl supposed to come from?

    Thanks,
    Joachim

  2. #2

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    found it: kernel-source is required. Too bad it is not in the dependencies...

  3. #3

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Quote Originally Posted by joba1 View Post
    found it: kernel-source is required. Too bad it is not in the dependencies...
    so... yes - i can confirm on two pcs. Nvidia Legacy-Driver from Repo it is not working as version G03 on 15.1. Neither upgrading from 15.0, nor new install. How did you get it working? i installed kernel-source, and nvidia-xxx new, but it didn't work:
    lsmod | grep nvidia -> nothing

    Is there any way to check the script-output from compile of yast after installing to see errors? What to look for?

    I would file a bug-report to this, if i knew the right way to do it, so it gets solved quickly for new installs.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    3,979

    Default AW: Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Quote Originally Posted by obel1x View Post
    so... yes - i can confirm on two pcs. Nvidia Legacy-Driver from Repo it is not working as version G03 on 15.1. Neither upgrading from 15.0, nor new install. How did you get it working? i installed kernel-source, and nvidia-xxx new, but it didn't work:
    lsmod | grep nvidia -> nothing

    Is there any way to check the script-output from compile of yast after installing to see errors? What to look for?

    I would file a bug-report to this, if i knew the right way to do it, so it gets solved quickly for new installs.
    And you have what hardwre?
    Code:
    /sbin/lspci -nnk | grep -EiA3 'vga|3d|display'

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,864
    Blog Entries
    15

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Quote Originally Posted by obel1x View Post
    so... yes - i can confirm on two pcs. Nvidia Legacy-Driver from Repo it is not working as version G03 on 15.1. Neither upgrading from 15.0, nor new install. How did you get it working? i installed kernel-source, and nvidia-xxx new, but it didn't work:
    lsmod | grep nvidia -> nothing

    Is there any way to check the script-output from compile of yast after installing to see errors? What to look for?

    I would file a bug-report to this, if i knew the right way to do it, so it gets solved quickly for new installs.
    Hi
    First off only the kernel-default-devel package needs installing, if the rpms are not working, suggest switching to the hard way....

    If you browse the download directory, they are not built for the current kernel....
    https://download.nvidia.com/opensuse/leap/15.1/x86_64/

    Code:
    pinxi -GxxS
    
    System:    Host: grover-os151.homelinux.org Kernel: 4.12.14-lp151.28.13-default x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0 
               Desktop: Gnome 3.26.2 wm: gnome-shell dm: GDM Distro: openSUSE Leap 15.1  
    Graphics:  Device-1: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] vendor: ZOTAC driver: nvidia v: 435.17 bus ID: 00:02.0 
               chip ID: 10de:128b 
               Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: nvidia compositor: gnome-shell resolution: 1366x768~60Hz 
               OpenGL: renderer: GeForce GT 710/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 435.17 direct render: Yes
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  6. #6
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,748

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Upgrades normally do not upgrade NVIDIA driver it must be reinstalled. Likewise New installs do not include proprietary drivers. since openSUSE is pure open source. (note the name)

  7. #7

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    so, if i get this right it seems to be bad timing: the nvidia-package (at least G03) has right now not been updated to kernel 151.28.

    thats why the nvidia.ko modules is missing while 151.27 module is there (according to package-files of kmp-default), which makes it impossible to use the packages for that kernel right now.

    Guess this will be fixed shortly... the current solution right now (which works for me):
    install kernel-source
    cd /usr/src/kernel-modules/nvidia-340-whateverversion-default
    make
    -> this builds and installs the kernel-modules

    now it works. Regards, Daniel

  8. #8

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    With an installation of Nvidia G05 (and G04 too) packets necessary for building kernel modules (and kernel module packages) are also installed:

    Code:
    kernel-default-devel
    kernel-devel
    kernel-macros
    gcc
    gcc7
    a lot of lib*
    Maybe Nvidia G03 and G02 drivers falls out of scope for a tech command.

  9. #9

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    Upgrades normally do not upgrade NVIDIA driver it must be reinstalled. Likewise New installs do not include proprietary drivers. since openSUSE is pure open source. (note the name)
    in my original post I describe that I installed a pure, new, open Suse 15.1, then added community repos offered by the original installation and installed native nvidia drivers from it.

    I think it is reasonable to expect this to work and seek for help here, if it doesn't. Note that I don't demand anyones help, I just think it would be good for opensuse if this would work flawlessly.

    So in what way does your post help? Are you telling me I should go to another distro that has better integrated closed source support for 3d?

    Confused...

  10. #10

    Default Re: Black screen / Plasma error after switching to native Nvidia driver on new install

    Quote Originally Posted by obel1x View Post
    so... yes - i can confirm on two pcs. Nvidia Legacy-Driver from Repo it is not working as version G03 on 15.1. Neither upgrading from 15.0, nor new install. How did you get it working? i installed kernel-source, and nvidia-xxx new, but it didn't work:
    lsmod | grep nvidia -> nothing

    Is there any way to check the script-output from compile of yast after installing to see errors? What to look for?

    I would file a bug-report to this, if i knew the right way to do it, so it gets solved quickly for new installs.

    Installing the kernel-source and then forcing a reinstall of the nvidia G03 driver did it for me. Sorry, I don't know what else could be required.

    Once you have that running: I had issues with brightness control and nonworking touchpad afterwards.
    I experimented a lot to make these work, so Im not sure what it was in the end that did it and I am not at the notebook right now to look it up, But I will, if you need it...

    P.S. Still trying to figure out why cut&paste no longer works as before (no mark to copy, then middle mouse button to paste but only more clumsy mark, then ctrl-c/ctrl-v or menu-copy/menu-paste)

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •