Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 37

Thread: Samaba headache again

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,700

    Default Samaba headache again

    I finally got off my duff and installed 15.1 It went well except for a few minor glitches, Note I don't upgrade I install fresh on a second partition I keep for the purpose. Once all is running I mount my home and I'm off. In any case I have a weird Samba problem. I use Samba as a simple pier to pier to a Win7 VM (VBox) and an very old Eee PC (XP) Now I can see all clients from the Win 7 and the XP connect browse and such but i see nothing from 15.1 not even itself. Seems like every time I upgrade I have to wrestle with Samba.

    Her is the smb.conf file I use and has worked in the past

    Code:
    [global]
        workgroup = MSHOME
        passdb backend = tdbsam
        printing = cups
        printcap name = cups
        printcap cache time = 750
        cups options = raw
        map to guest = Bad User
        include = /etc/samba/dhcp.conf
        #logon path = \\%L\profiles\.msprofile
        #logon home = \\%L\%U\.9xprofile
        #logon drive = P:
        usershare allow guests = Yes
        name resolve order = bcast host lmhosts wins
        netbios name = Linux1
        local master = yes
        os level = 33
        wins support = No
        usershare max shares = 100
        client max protocol = SMB3
        wins server = 
    
    [users]
        comment = All users
        path = /home
        read only = No
        guest ok = Yes
        inherit acls = Yes
        veto files = /aquota.user/groups/shares/
    
    [gogalthorp]
        comment = Home sweet home
        path = /home/gogalthorp/
        read only = No
        guest ok = Yes
        force user = gogalthorp
    I only understand about 1/2 this stuff

    So the server appears to work but the client does not. I have restarted it several times. I think the firewall is set right but with the new zones defined I'm not sure. I may be missing something

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,655
    Blog Entries
    15

    Default Re: Samaba headache again

    Hi
    If you try and connect to the localhost with the smbclient and add some debug.

    Code:
    smbclient -d3 -L \\127.0.0.1
    More than likely some samba protocol security issue....
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,700

    Default Re: Samaba headache again

    Code:
    gogalthorp@linux1:~> smbclient -d3 -L \\127.0.0.1
    lp_load_ex: refreshing parameters
    Initialising global parameters
    rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
    Processing section "[global]"
    Can't find include file /etc/samba/dhcp.conf
    directory_create_or_exist_strict: invalid ownership on directory /var/lib/samba/lock/msg.lock
    cmdline_messaging_context: Unable to initialize messaging context.
    Unable to initialize messaging context
    lp_load_ex: refreshing parameters
    Initialising global parameters
    rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
    Processing section "[global]"
    Can't find include file /etc/samba/dhcp.conf
    added interface eth0 ip=192.168.1.3 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0
    Client started (version 4.9.5-git.176.375e1f05788lp151.2.3.1-SUSE-oS15.0-x86_64).
    Connecting to 127.0.0.1 at port 445
    got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10
    Enter MSHOME\gogalthorp's password: 
    GENSEC backend 'gssapi_spnego' registered
    GENSEC backend 'gssapi_krb5' registered
    GENSEC backend 'gssapi_krb5_sasl' registered
    GENSEC backend 'spnego' registered
    GENSEC backend 'schannel' registered
    GENSEC backend 'naclrpc_as_system' registered
    GENSEC backend 'sasl-EXTERNAL' registered
    GENSEC backend 'ntlmssp' registered
    GENSEC backend 'ntlmssp_resume_ccache' registered
    GENSEC backend 'http_basic' registered
    GENSEC backend 'http_ntlm' registered
    GENSEC backend 'http_negotiate' registered
    Got challenge flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215
    NTLMSSP: Set final flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    
            Sharename       Type      Comment
            ---------       ----      -------
            users           Disk      All users
            gogalthorp      Disk      Home sweet home
            IPC$            IPC       IPC Service (Samba 4.9.5-git.176.375e1f05788lp151.2.3.1-SUSE-oS15.0-x86_64)
    Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
    Connecting to 127.0.0.1 at port 139
    got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10
    Got challenge flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215
    NTLMSSP: Set final flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    
            Server               Comment
            ---------            -------
    
            Workgroup            Master
            ---------            -------
            MSHOME               LINUX1

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,655
    Blog Entries
    15

    Default Re: Samaba headache again

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    Code:
    gogalthorp@linux1:~> smbclient -d3 -L \\127.0.0.1
    lp_load_ex: refreshing parameters
    Initialising global parameters
    rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
    Processing section "[global]"
    Can't find include file /etc/samba/dhcp.conf
    directory_create_or_exist_strict: invalid ownership on directory /var/lib/samba/lock/msg.lock
    cmdline_messaging_context: Unable to initialize messaging context.
    Unable to initialize messaging context
    lp_load_ex: refreshing parameters
    Initialising global parameters
    rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
    Processing section "[global]"
    Can't find include file /etc/samba/dhcp.conf
    added interface eth0 ip=192.168.1.3 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0
    Client started (version 4.9.5-git.176.375e1f05788lp151.2.3.1-SUSE-oS15.0-x86_64).
    Connecting to 127.0.0.1 at port 445
    got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10
    Enter MSHOME\gogalthorp's password: 
    GENSEC backend 'gssapi_spnego' registered
    GENSEC backend 'gssapi_krb5' registered
    GENSEC backend 'gssapi_krb5_sasl' registered
    GENSEC backend 'spnego' registered
    GENSEC backend 'schannel' registered
    GENSEC backend 'naclrpc_as_system' registered
    GENSEC backend 'sasl-EXTERNAL' registered
    GENSEC backend 'ntlmssp' registered
    GENSEC backend 'ntlmssp_resume_ccache' registered
    GENSEC backend 'http_basic' registered
    GENSEC backend 'http_ntlm' registered
    GENSEC backend 'http_negotiate' registered
    Got challenge flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215
    NTLMSSP: Set final flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    
            Sharename       Type      Comment
            ---------       ----      -------
            users           Disk      All users
            gogalthorp      Disk      Home sweet home
            IPC$            IPC       IPC Service (Samba 4.9.5-git.176.375e1f05788lp151.2.3.1-SUSE-oS15.0-x86_64)
    Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.
    Connecting to 127.0.0.1 at port 139
    got OID=1.3.6.1.4.1.311.2.2.10
    Got challenge flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x628a8215
    NTLMSSP: Set final flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    NTLMSSP Sign/Seal - Initialising with flags:
    Got NTLMSSP neg_flags=0x62088215
    
            Server               Comment
            ---------            -------
    
            Workgroup            Master
            ---------            -------
            MSHOME               LINUX1
    Hi
    Well that looks all fine, so I guess it's a desktop issue?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,269
    Blog Entries
    1

    Default Re: Samaba headache again

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    Hi
    Well that looks all fine, so I guess it's a desktop issue?
    So, you can navigate to the shares ok, it's just the discovery that's missing? If so, that's just due to SMBv1 disabled (deprecated and disabled for good security reasons).
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,269
    Blog Entries
    1

    Default Re: Samaba headache again

    BTW, smbtree still works because it temporarily uses SMBv1 for NetBIOS discovery.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  7. #7
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,700

    Default Re: Samaba headache again

    I can navigate from the Windows instance to each other and the Linux Machine but can't see the Windows machins or itself from the Linux.But one is XP thus maybe SMBv1?? But problem is there even if the XP is off

    I can actually live with it like it is but it bothers me it does not work right LOL

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,269
    Blog Entries
    1

    Default Re: Samaba headache again

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    I can navigate from the Windows instance to each other and the Linux Machine but can't see the Windows machins or itself from the Linux.But one is XP thus maybe SMBv1?? But problem is there even if the XP is off
    Yes XP uses SMBv1, but form a security POV it should be disabled on all samba hosts as per the many advisories...
    https://techcommunity.microsoft.com/...B1/ba-p/425858
    https://blog.safe-t.com/whats-the-pr...ut-smb-2-and-3

    I can actually live with it like it is but it bothers me it does not work right LOL
    I typically just add the required samba shares in my Dolphin 'Places' panel, then future navigation is convenient.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,269
    Blog Entries
    1

    Default Re: Samaba headache again

    FWIW, I recently assisted in a similar thread....
    https://forums.opensuse.org/showthre...any-other-GUI)

    For samba running on Linux hosts only, avahi can be employed for similar discovery...

    From the Dolphin 'Netwok' > Network (press F5 to reload if necessary)

    and this will show hosts on the LAN with their advertised services including samba shares if active.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  10. #10
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,700

    Default Re: Samaba headache again

    Nothing at all shows on Dolphin - Network shows nothing at all not even local shares

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •