Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 40

Thread: 15.0 update trashes internet access

  1. #1

    Default 15.0 update trashes internet access

    I just updated to 15.0 from 42.3 All went well except for internet access. My server has 2 network cards: one for the LAN, the other for outside access. Both worked just fine under 42.3.

    Now the LAN works but not the internet access. Also, when I try updating I get an error message that my proxy port isn't open, which may be part of the problem. Pinging the external connection from a machine outside the network (this one) works but my web server is not accessible.

    Any suggestions? I've gone through what I know.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,349

    Question Re: 15.0 update trashes internet access

    Did you:
    • Check the change to the Red Hat Firewall daemon?
    • Execute “rpmconfigcheck” (check for stale configuration files)? – You'll have to redirect the output to a file to be able to check all the changes which need to be worked through …



  3. #3
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Indianapolis area
    Posts
    28

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    in yast, go to network devices. On the last tab, make sure the correct interface is set as your gateway.

  4. #4

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    Meanwhile I have upgraded to LEAP 15.1 as long as it's now out. I have stopped the proxy server, which now allows me to use the online upgrades. However, the other problems persist. In order of importance:

    1. I can ping all the machines on the network and vice versa, but I still don't get internet access from the LAN machines via the LEAP 15.1 machine. Even though the network settings seem to be OK. External sources, such as offsite backup, seem to be working properly even though the LAN machines can't get out.

    2. The websites are still offline. Access attempts simply produce blank pages and/or host not available notices.

    I have printed out a long (34 items) list resulting from rpmconfigcheck but have not yet examined them in detail. All but the apache2 items don't appear to address the internet access problem. I'm hoping to fix that problem without going through the whole list.

    In any case, thanks for your help so far.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,349

    Talking Re: 15.0 update trashes internet access

    Quote Originally Posted by jnilles View Post
    I have printed out a long (34 items) list resulting from rpmconfigcheck but have not yet examined them in detail. All but the apache2 items don't appear to address the internet access problem. I'm hoping to fix that problem without going through the whole list.
    Unfortunately, yes, “rpmconfigcheck” usually generates quite a long list of “things which shall be worked through” but, this is exactly what's happening during a system upgrade:
    • A system upgrade means that, the system's packages have been upgraded and, therefore, they've been changed.
    • Therefore, the configuration of many packages, due to the fact that they've been upgraded, changes.
    • Yes, it's tedious.
    • Yes, it's time consuming.
    • But, it's housekeeping which has to be performed after each and every upgrade.


    The bad news is, this sometimes has to be done as a result of patches applied during the life of any given system version – “rpmconfigcheck” has to be occasionally run during the life of any given system version, to pick up any package configuration issues caused by patches …

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,001
    Blog Entries
    3

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    But, it's housekeeping which has to be performed after each and every upgrade.
    Tumbleweed users should also do that from time to time.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;

  7. #7

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    Quote Originally Posted by jnilles View Post
    1. I can ping all the machines on the network and vice versa, but I still don't get internet access from the LAN machines via the LEAP 15.1 machine. Even though the network settings seem to be OK. External sources, such as offsite backup, seem to be working properly even though the LAN machines can't get out.

    2. The websites are still offline. Access attempts simply produce blank pages and/or host not available notices. I have printed out a long (34 items) list resulting from rpmconfigcheck but have not yet examined them in detail. All but the apache2 items don't appear to address the internet access problem. I'm hoping to fix that problem without going through the whole list. In any case, thanks for your help so far.
    That looks like a DNS problem - try the command "nslookup google.com". I had the problem after upgrading from Leap15 to 15.1 and discovered that the file /etc/resolv.conf was missing. After creating it manually and restarting the network everything was OK.

  8. #8

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    Quote Originally Posted by fuerstu View Post
    That looks like a DNS problem - try the command "nslookup google.com". I had the problem after upgrading from Leap15 to 15.1 and discovered that the file /etc/resolv.conf was missing. After creating it manually and restarting the network everything was OK.
    I checked /etc/resolv.conf and it's linked to /var/run/netconfig/resolv.conf. It lists the DNS servers, no problem. I am getting internet access for the server but the link between the LAN and the server is broken. The LAN computers all point to 192.168.2.1, which is the server's internal address, as their gateway. The server also has an external address to the internet. This setup has worked for years until 15.* Now I can access both the internet and the LAN from the server and I can access the server, but not the internet from the LAN.

    Meanwhile I'm working on sorting out the unresolved config files.

  9. #9

    Default Re: 15.0 update trashes internet access

    Have you checked the command "ip route" on the LAN computers? THis should show the default route to the internet. You could add that manually as well using the command
    Code:
    ip route add default via 192.168.1.1 dev eth0
    
    where the address 192.168.1.1 is the gateway and eth0 (or in my case it would be eno1) the computer's ethernet connection.

  10. #10
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,349

    Question Re: 15.0 update trashes internet access

    Quote Originally Posted by jnilles View Post
    I checked /etc/resolv.conf and it's linked to /var/run/netconfig/resolv.conf.
    Huh??? !!! …
    Not true on this Leap 15.0 system and ‘/var/run/netconfig/’ only contains two directories: etho/ and lo/ – both of which only contain the netconfig files generated by wicked at boot time.

    What are you using to setup the network at boot (systemd) time?
    • Network Manager?
    • Wicked?
    • The systemd “networkd” service?
    • Something else?

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •