Results 1 to 4 of 4

Thread: VMware Player15 on Leap 15

  1. #1

    Default VMware Player15 on Leap 15

    I am running VMware Player 15.0.2 on 64-bit Leap 15 and running Windows 7 64-bit inside Player. Everything works except for the audio and I can't get it working. Windows believes the drivers are installed correctly and should play cleanly. There are two settings inside the virtual settings for sound, auto detect and ALSA. Neither works although I currently have it set to ALSA because that has always worked in past versions of OpenSuse. The sound card icon along the bottom of Player's window also shows the sound card as functional.

    Anyone have a suggestion on what to check to fix the sound?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    10,295
    Blog Entries
    1

    Default Re: VMware Player15 on Leap 15

    Quote Originally Posted by matchpointok View Post
    I am running VMware Player 15.0.2 on 64-bit Leap 15 and running Windows 7 64-bit inside Player. Everything works except for the audio and I can't get it working. Windows believes the drivers are installed correctly and should play cleanly. There are two settings inside the virtual settings for sound, auto detect and ALSA. Neither works although I currently have it set to ALSA because that has always worked in past versions of OpenSuse. The sound card icon along the bottom of Player's window also shows the sound card as functional.

    Anyone have a suggestion on what to check to fix the sound?
    Unfortunately I don't, which is a reason why I generally recommend LEAP instead of TW as your HostOS when running virtualization... these kinds of problems can happen from time to time due to the nature of TW.

    Did you just upgrade recently?
    If you have any previous kernels installed, have you tried any other kernel (because nowadays I/O drivers are frequently distributed with the kernel)?
    Also, if the audio device is one of the icons at the bottom of the Guest window, you can try doing a hardware pass-through (see the SDB at the following link)

    https://en.opensuse.org/SDB:VMware_Tools

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  3. #3
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    3,576

    Default AW: VMware Player15 on Leap 15

    Maybe you can enable it with pavucontrol?

  4. #4

    Default Re: AW: VMware Player15 on Leap 15

    Quote Originally Posted by Sauerland View Post
    Maybe you can enable it with pavucontrol?
    Finally turned music on in the Windows guest and started playing with mixer settings until I stumbled on the discovery the ALSA playback mixer in pavucontrol only appears when audio is playing in the guest. A rather nasty hidden setting I missed for hours. Turning the ALSA audio stream on fixed the problem.

    Thanks to everyone who tried to help. This question is answered.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •