Results 1 to 6 of 6

Thread: Big problem with AMD GPU

  1. #1

    Question Big problem with AMD GPU

    Hello I recently bought an Radeon RX 560 and when switched for my old HD 7750 I wasn't able to boot with a graphic mode. If I trt to insert a USB with the installer it tells me that I have not enough memory for performing an installation in the graphic mode.
    So I changed my HDD as well and thought to do a clean installation of the system, so I re-downloaded the .iso (to avoid damages on the last one) and tried to install, it won't let me even to boot on the installer, no matter if I use the normal, the "Safe mode", the "no ACPI" or "no ACPI-local" modes it simply won't boot.

    The rest of my specifications of the system:
    -My MoBo is an Asrock N68C-GS FX @3.50 GHz
    -My CPU is an FX 6300 six core
    -My RAM is 8 GB (two 4 GB sticks (idk the speed)
    -My GPU is Sapphire Pulse Radeon RX 560

    Haven't tried other SO's

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    1,398

    Default Re: Big problem with AMD GPU

    Quote Originally Posted by frecio231 View Post
    it won't let me even to boot on the installer, no matter if I use the normal, the "Safe mode", the "no ACPI" or "no ACPI-local" modes it simply won't boot.
    Please describe in detail what you mean by "won't boot". Could it possibly mean it boots, but the screen stays black? If it does, maybe doing what is described at https://forums.opensuse.org/showthre...a-quot-screen) would let you get it installed. It's a workaround often suggested for situations like yours, before you changed the HD, black screen following a change of video card. Are you able to try with no video card installed, using the onboard VGA port?
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2)&42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,more on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,Oland,GT218&&&

  3. #3
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,343

    Question Re: Big problem with AMD GPU

    Quote Originally Posted by frecio231 View Post
    -My MoBo is an Asrock N68C-GS FX @3.50 GHz
    Looking at the ASRock specification for that Motherboard, it has an integrated NVIDIA® GeForce 7025 graphic unit …
    Are you absolutely sure that, you've disabled the integrated graphics?

  4. #4

    Default Re: Big problem with AMD GPU

    First a big Thank you for answering

    Second:

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Please describe in detail what you mean by "won't boot". Could it possibly mean it boots, but the screen stays black? If it does, maybe doing what is described at https://forums.opensuse.org/showthre...a-quot-screen) would let you get it installed. It's a workaround often suggested for situations like yours, before you changed the HD, black screen following a change of video card. Are you able to try with no video card installed, using the onboard VGA port?
    It reboots to the loader, it seems to do certain things and then it doesn't do anything and reboots. And the internal video card is deactivated.

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    Looking at the ASRock specification for that Motherboard, it has an integrated NVIDIA® GeForce 7025 graphic unit …
    Are you absolutely sure that, you've disabled the integrated graphics?
    Yes, It's deactivated though the BIOS

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,470
    Blog Entries
    14

    Default Re: Big problem with AMD GPU

    We've seen more reports on AMD GPU's, and I get the impresssion that they do better on newer kernels, specially > 4.15. What you can do, is download a Tumbleweed Live image, create a USB device from it, and boot from that USB device. We could then check whether the system runs better with the 4.20 kernel TW has. If so, we could help you to add such a newer kernel to the existing Leap install.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  6. #6

    Wink Re: Big problem with AMD GPU

    Well, I think I'll stay with TW, if they release an update whit 4.15+ then I'll try it. Thankyou to everyone.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •