Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 32

Thread: KDE not starting after running Partioner.

  1. #1

    Default KDE not starting after running Partioner.

    Because of the Dropbox change, I have had to amend my /home partition to ext4. I backed it up, ran Partitioner from yast (in command mode), reload the /home directory and restarted. Despite the fact that everything appeared to hunky-dory before I rebooted, KDE failed to load. The startup routine switched to the normal session where you would expect KDE to start (the one you’d access via ctl-alt-f7) but then it hung. The KDE screens failed to appear.

    However, I can logon in command mode in the session I access via ctl-alt-f1. This seems to work perfectly, if command mode is what I want, except that, when I log on as my normal user it tells me “”login: write last log failed: No space left on device”. But df tells me that /home is only 34% full, so it seems, at least superficially, that the problem does not lie with /home. But I can’t think of anywhere else that the problem could lie. (I don’t get this message when I log on as root btw.)

    My machine is currently cycling between session 7 and session 1, which makes investigation difficult, but it is nonetheless possible. So where should I look? And any suggestions as to what I should do?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    11,386
    Blog Entries
    3

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Check permissions. In particular, check whether you own your own home directory.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5;

  3. #3
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    11,386
    Blog Entries
    3

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by johngwalker View Post
    However, I can logon in command mode in the session I access via ctl-alt-f1. This seems to work perfectly, if command mode is what I want, except that, when I log on as my normal user it tells me “”login: write last log failed: No space left on device”.
    It is perhaps trying to write last log to "/var/log/wtmp". Check the permissions there, too.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5;

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,251

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    May to explain what the planned action was: https://forums.opensuse.org/showthre...99#post2890099

    When this was indeed executed as the OP and I planned to do, then /home is populated as before without change of any ownership/permissions.

    @johngwalker, You could check from the CLI login if your home directory is there
    Code:
    ls -l /home
    and if it, at first sight, contains what it should.

    You say that you expect KDE to start, but IMHO you should first see a GUI login, not a desktop, on logical screen 7. Can you please explain?

    Also, when your system switches all the time between logical screens 1 and 7 (never experienced such a thing), you could boot into run-level 3 to have a more stable environment to work on the problem.
    Henk van Velden

  5. #5

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    It is perhaps trying to write last log to "/var/log/wtmp". Check the permissions there, too.

    This is read-only for anyone not root or in the group utmp. Should this be changed? It’s not anything I should have altered.

  6. #6

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    May to explain what the planned action was: https://forums.opensuse.org/showthre...99#post2890099

    When this was indeed executed as the OP and I planned to do, then /home is populated as before without change of any ownership/permissions.

    @johngwalker, You could check from the CLI login if your home directory is there
    Code:
    ls -l /home
    and if it, at first sight, contains what it should.

    You say that you expect KDE to start, but IMHO you should first see a GUI login, not a desktop, on logical screen 7. Can you please explain?

    Also, when your system switches all the time between logical screens 1 and 7 (never experienced such a thing), you could boot into run-level 3 to have a more stable environment to work on the problem.

    Thanks, Hank.

    i checked the contents of /home before I signed off the reloading. It contains what it should (three user home directories). I’ve just checked permissions and the home directory permissions look okay.

    Pleas remind me how to boot into run level 3. I’ve done this before but a very long time ago

  7. #7
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    11,386
    Blog Entries
    3

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by johngwalker View Post
    Pleas remind me how to boot into run level 3. I’ve done this before but a very long time ago
    On the grub menu entry, hit 'e'. That should give you an edit screen. Scroll down until you find a line that begins "linux" (or might be "linuxefi"). Then append " 3" to the end of that line. Then CTRL-X should continue the boot to run level 3.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5;

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,251

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    I hope my description fits (haven't done this either for a long time and Grubs change).

    When the Grub screen shows hit e. That should offer you something to look at.. Go down to the line starting with linux or efilinux or so and hit the End key to go to the end (the line might be wrapped, thus the end might be lower then you expect at first sight). the enter 3 (maybe <space>3). Then look for the action to contunue booting, must be explained somewhere on the screen.

    TO LATE. And nrickert's descriptions is much better then mine.
    Last edited by hcvv; 28-Dec-2018 at 13:32.
    Henk van Velden

  9. #9

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    On the grub menu entry, hit 'e'. That should give you an edit screen. Scroll down until you find a line that begins "linux" (or might be "linuxefi"). Then append " 3" to the end of that line. Then CTRL-X should continue the boot to run level 3.

    I did this. But before doing this I ran sudo reboot from my user account, and it told me that there was no room to write on a file in /var. However, after the usual pause the PC rebooted and I was able to do the above (and thanks to hcvv for his contribution).

    as soon as I got back in I ran df -h, and sure enough that says /var has all 40G used. What is going on?

  10. #10
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    11,386
    Blog Entries
    3

    Default Re: KDE not starting after running Partioner.

    Quote Originally Posted by johngwalker View Post
    as soon as I got back in I ran df -h, and sure enough that says /var has all 40G used. What is going on?
    That's something for you to investigate.

    Here, "/var" uses less than 1G. Maybe there are some coredumps.

    You can perhaps use "du /var" to find where the space has gone.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5;

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •