Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26

Thread: nVIDIA GeForce 7100 driver

  1. #1

    Default nVIDIA GeForce 7100 driver

    I have Gigabyte GA-73PVM-S2H motherboard on my PC which goes with nVIDIA GeForce 7100.

    Without drivers it shows me display in 640x480 resolution.

    I couldn't find the driver in the repos for my video card. Also, I couldn't install the driver, taken from official website, because it didn't find the sources.

    What should I do?

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    811

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Please do
    Code:
    zypper in inxi
    as root or using sudo, then paste here, using the # icon (for code) above, the text output from
    Code:
    grep 'Kernel command' /var/log/Xorg.0.log
    and
    Code:
    rpm -qa | grep xf86-video
    and
    Code:
    inxi -Gxx
    run as root or using sudo. Your installation in safe mode may have failed to include a required FOSS X driver, or have included a cmdline option that prevents using an appropriate KMS X driver.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2) & 42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,others on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,GT218 &&&&

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    18,751
    Blog Entries
    14

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by Rominf View Post
    I have Gigabyte GA-73PVM-S2H motherboard on my PC which goes with nVIDIA GeForce 7100.

    Without drivers it shows me display in 640x480 resolution.

    I couldn't find the driver in the repos for my video card. Also, I couldn't install the driver, taken from official website, because it didn't find the sources.

    What should I do?
    Use YaST's repo manager, click Add, Community repo, check the NVIDIA repo. Best afterwards is to
    Code:
    sudo zypper inr
    This should install the proprietary drivers for your video card model.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  4. #4

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Thank you for answers. I'll try the suggestions this evening.

  5. #5

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    Use YaST's repo manager, click Add, Community repo, check the NVIDIA repo. Best afterwards is to
    Code:
    sudo zypper inr
    This should install the proprietary drivers for your video card model.
    I've added nVIDIA repo, run
    Code:
    sudo zypper inr
    but nothing was installed. I also ran
    Code:
    sudo zypper up
    just in case.
    Then I checked
    Code:
    sudo zypper se -i nvidia
    This command returned no results.

    So, driver was not installed and now I even running my OS in text mode.

  6. #6

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Please do
    Code:
    zypper in inxi
    as root or using sudo, then paste here, using the # icon (for code) above, the text output from
    Code:
    grep 'Kernel command' /var/log/Xorg.0.log
    and
    Code:
    rpm -qa | grep xf86-video
    and
    Code:
    inxi -Gxx
    run as root or using sudo. Your installation in safe mode may have failed to include a required FOSS X driver, or have included a cmdline option that prevents using an appropriate KMS X driver.
    I ran the commands you've proposed.

    Here is the result. Sorry for pasting the image, but it's too much to type.


  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    811

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by Rominf View Post
    it's too much to type.
    Those commands were meant to be redirected to file for copy and paste, or copied and pasted from Konsole or an Xterm.

    Output from the grep command shows you are booted into failsafe mode. Are you unable to boot at all using the default boot menu selection? From the main selection you should be able to boot into the GUI via use of the X driver from the xf86-video-nouveau package that the rpm command shows is installed. Without that package installed, you should be able to boot into the GUI via use of the "modesetting" X driver provided by the X server itself. You might wish to give xf86-video-nouveau removal and reboot a try. Output from that grep command cannot produce an expected result while booted in failsafe mode, so if you can boot using the default boot menu selection, please provide that output again. Better yet might be to use this command:
    Code:
    susepaste -n Rominf -e 40320 /var/log/Xorg.0.log
    and provide the resulting URL here.
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2) & 42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,others on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,GT218 &&&&

  8. #8

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Sorry for a long delay - I've been AFK this time.

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Output from the grep command shows you are booted into failsafe mode. Are you unable to boot at all using the default boot menu selection?
    I'm using the default boot menu selection. I think this can be because I've installed the OS in safe mode (see https://forums.opensuse.org/showthre...13#post2888013).

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    From the main selection you should be able to boot into the GUI via use of the X driver from the xf86-video-nouveau package that the rpm command shows is installed. Without that package installed, you should be able to boot into the GUI via use of the "modesetting" X driver provided by the X server itself. You might wish to give xf86-video-nouveau removal and reboot a try.
    I've removed xf86-video-nouveau and rebooted - same result. After this I've also found that I had Mesa-dri-nouveau installed. I've removed it - same result.

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Output from that grep command cannot produce an expected result while booted in failsafe mode, so if you can boot using the default boot menu selection, please provide that output again. Better yet might be to use this command:
    Code:
    susepaste -n Rominf -e 40320 /var/log/Xorg.0.log
    and provide the resulting URL here.
    As I wrote, I unable to boot in normal mode, so there is no point posting Xorg log here.

    What should I try next?

  9. #9
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    811

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by Rominf View Post
    As I wrote, I unable to boot in normal mode, so there is no point posting Xorg log here.
    For some definition of "unable to boot in normal mode", "no point" is false. It may be trying to start X and failing to show anything on the display but nevertheless creating a log containing clues to "boot" failure.

    What should I try next?
    Try booting by striking e at the grub menu and clearing the entirety of the kernel cmdline that follows the name of the kernel (root=, resume=, splash=, quiet, etc.).
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2) & 42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,others on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,GT218 &&&&

  10. #10
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    811

    Default Re: nVIDIA GeForce 7100 driver

    Quote Originally Posted by Rominf View Post
    I had Mesa-dri-nouveau installed. I've removed it
    Bad idea!!!
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2) & 42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,others on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,GT218 &&&&

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •