Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: SD card not mounting

  1. #1

    Default SD card not mounting

    This card mounts in Windows and other Linux OS's. Also, I had windows on this laptop and the card mounted fine. I installed tumbleweed (also tried leap) and the card will not mount, it gives the following in dmesg

    [ 1436.432277] mmc0: error -110 whilst initialising SD card
    [ 1437.772310] mmc0: error -110 whilst initialising SD card
    [ 1439.128040] mmc0: error -110 whilst initialising SD card

    fdisk -l shows nothing about the SD card.

    lspci -l is the following:

    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers (rev 08)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Skylake GT2 [HD Graphics 520] (rev 07)
    00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 08)
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP USB 3.0 xHCI Controller (rev 21)
    00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP Thermal subsystem (rev 21)
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP CSME HECI #1 (rev 21)
    00:16.3 Serial controller: Intel Corporation Device 9d3d (rev 21)
    00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 21)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #5 (rev f1)
    00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #6 (rev f1)
    00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 9d1a (rev f1)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP LPC Controller (rev 21)
    00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP PMC (rev 21)
    00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)
    00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-LP SMBus (rev 21)
    00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I219-LM (rev 21)
    01:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8260 (rev 3a)
    02:00.0 Network controller: Intel Corporation Device 093c (rev 3a)
    03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader (rev 01)

    SD card is
    SanDisk Extreme 128GB SDXC UHS-I Card (SDSDXVF-128G-GNCIN) [Newest Version]


    OS version (latest Tumbleweed as of 12October2018)

    NAME="openSUSE Tumbleweed"
    # VERSION="20181009"
    ID="opensuse-tumbleweed"
    ID_LIKE="opensuse suse"
    VERSION_ID="20181009"
    PRETTY_NAME="openSUSE Tumbleweed"
    ANSI_COLOR="0;32"
    CPE_NAME="cpe:/opensuse:tumbleweed:20181009"
    BUG_REPORT_URL="https://bugs.opensuse.org"
    HOME_URL="https://www.opensuse.org/"

    Any ideas what else I could try?

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    FL, USA
    Posts
    807

    Default Re: SD card not mounting

    Maybe that Realtek on 03:00.0 needs firmware that isn't installed. My ASMedia card reader on 03:00.0 has no problem with SD cards on Haswell. Is kernel-firmware installed? Are you using the standard openSUSE kernel?
    Reg. Linux User #211409 *** multibooting since 1992
    Primary: 42.3,TW,15.0 & 13.1 on Haswell w/ RAID
    Secondary: eComStation (OS/2) & 42.3 on 965P/Radeon
    Tertiary: TW,15.0,42.3,Fedora,Debian,others on Kaby Lake,Q45,Q43,G41,G3X,965G,Cedar,Caicos,GT218 &&&&

  3. #3

    Default Re: SD card not mounting

    Quote Originally Posted by mrmazda View Post
    Maybe that Realtek on 03:00.0 needs firmware that isn't installed. My ASMedia card reader on 03:00.0 has no problem with SD cards on Haswell. Is kernel-firmware installed? Are you using the standard openSUSE kernel?
    I just installed tumbleweed, pretty much all defaults, don't think I have the firmware.

    Should I zypper kernel firmware? Anything else to test?

  4. #4

    Default Re: SD card not mounting

    firmware is installed (by default apparently)

    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    'kernel-firmware' is already installed.
    No update candidate for 'kernel-firmware-20180913-1.1.noarch'. The highest available version is already installed.
    Resolving package dependencies...

    Nothing to do.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    19,213
    Blog Entries
    1

    Default Re: SD card not mounting

    Can you show us which driver is loaded?
    Code:
    /sbin/lspci -nnk|grep -A2 RTS525A
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    19,213
    Blog Entries
    1

    Default Re: SD card not mounting

    Thinking about this further - I'm wondering if your SanDisk SDXC device is using the exFAT filesystem perhaps? That might be the reason why you got the error while attempting to mount? In which case, you might need to install the necessary support first...

    https://software.opensuse.org/package/fuse-exfat
    Last edited by deano_ferrari; 12-Oct-2018 at 13:36.
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  7. #7

    Default Re: SD card not mounting

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Thinking about this further - I'm wondering if your SanDisk SDXC device is using the exFAT filesystem perhaps? That might be the reason why you got the error while attempting to mount? In which case, you might need to install the necessary support first...

    https://software.opensuse.org/package/fuse-exfat
    I actually tried the exfat thing already, installed the exfat fuse package. Also, I'm not even getting to the point of it trying to mount, get nothing in dmesg about the card at all except the error.

    Output of
    Code:
    /sbin/lspci -nnk|grep -A2 RTS525A
    Code:
    03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader [10ec:525a] (rev 01)
            Subsystem: Dell Device [1028:06dc]
            Kernel driver in use: rtsx_pci

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    19,213
    Blog Entries
    1

    Default Re: SD card not mounting

    I'm not completely familiar with the evolution of SD card devices. I do remember having no issue with handling SDHC cards with my laptop and openSUSE Leap 42.X. I wonder if the driver is causing the issue here? (Although I would have thought it should be ok if the underlying hardware supports this device type.)

    https://kb.sandisk.com/app/answers/d...-compatibility
    Because SDXC uses a different file system called exFAT and it works differently than standard SD cards, this new format is NOT backwards compatible with host devices that only take SD (128MB to 2GB) or host devices that only take SDHC (4GB to 32GB). Most host devices built after 2010 should be SDXC compatible. To ensure compatibility, look for the SDXC logo on cards and host devices (cameras, camcorders, etc.).
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    19,213
    Blog Entries
    1

    Default Re: SD card not mounting

    Do you have other SDHC or SDXC cards available to test with?
    openSUSE Leap 15.0; KDE Plasma 5

  10. #10

    Default Re: SD card not mounting

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Do you have other SDHC or SDXC cards available to test with?
    I will find another to try, however like I said, this card worked on this laptop with Windows 10 installed, and the card still currently works on other laptops in linux and windows.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •