Results 1 to 3 of 3

Thread: No Wifi on Leap

  1. #1

    Default No Wifi on Leap

    I bought an HP laptop and I put OpenSUSE Leap on it. I get internet when I connect it by cable but no wifi. I ran the following

    /usr/sbin/hwinfo --netcard

    20: PCI 200.0: 0280 Network controller
    [Created at pci.378]
    Unique ID: B35A.qRNrg88_gN6
    Parent ID: HnsE.X71GJeuFW40
    SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.5/0000:02:00.0
    SysFS BusID: 0000:02:00.0
    Hardware Class: network
    Model: "Realtek Network controller"
    Vendor: pci 0x10ec "Realtek Semiconductor Co., Ltd."
    Device: pci 0xd723
    SubVendor: pci 0x103c "Hewlett-Packard Company"
    SubDevice: pci 0x8319
    I/O Ports: 0x3000-0x3fff (rw)
    Memory Range: 0xb1000000-0xb100ffff (rw,non-prefetchable)
    IRQ: 255 (no events)
    Module Alias: "pci:v000010ECd0000D723sv0000103Csd00008319bc02sc80i00"
    Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
    Attached to: #22 (PCI bridge)

    24: PCI 100.0: 0200 Ethernet controller
    [Created at pci.378]
    Unique ID: rBUF.goUPQligci2
    Parent ID: z8Q3.0j4Wq3nY_hF
    SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.0/0000:01:00.0
    SysFS BusID: 0000:01:00.0
    Hardware Class: network
    Model: "Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller"
    Vendor: pci 0x10ec "Realtek Semiconductor Co., Ltd."
    Device: pci 0x8168 "RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller"
    SubVendor: pci 0x103c "Hewlett-Packard Company"
    SubDevice: pci 0x84b2
    Revision: 0x15
    Driver: "r8169"
    Driver Modules: "r8169"
    Device File: eth0
    I/O Ports: 0x4000-0x4fff (rw)
    Memory Range: 0xb1104000-0xb1104fff (rw,non-prefetchable)
    Memory Range: 0xb1100000-0xb1103fff (rw,non-prefetchable)
    IRQ: 127 (28350 events)
    HW Address: e4:e7:49:14:22:32
    Permanent HW Address: e4:e7:49:14:22:32
    Link detected: yes
    Module Alias: "pci:v000010ECd00008168sv0000103Csd000084B2bc02sc00i00"
    Driver Info #0:
    Driver Status: r8169 is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe r8169"
    Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
    Attached to: #16 (PCI bridge)


    I would appreciate any help. Im not sure what to do next.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    4,977

    Default Re: No Wifi on Leap

    Quote Originally Posted by jarel1986 View Post
    Code:
      Model: "Realtek Network controller"
      Vendor: pci 0x10ec "Realtek Semiconductor Co., Ltd."
      Device: pci 0xd723
    You need out-of-tree rtl8723de driver for it. One possibility is to try package from https://software.opensuse.org/package/rtl8723de. Otherwise build it yourself from https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new/tree/extended (note that driver is in "extended" branch).

  3. #3
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    3,889

    Default AW: No Wifi on Leap

    Post:
    Code:
    uname -a
    Because on that, it depends which driver is needed:
    https://build.opensuse.org/package/s...i_new-extended

    Its the same as arvidjaar mentioned, but packed as rpm:
    You need out-of-tree rtl8723de driver for it. One possibility is to try package from https://software.opensuse.org/package/rtl8723de. Otherwise build it yourself from https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new/tree/extended (note that driver is in "extended" branch).
    Last edited by Sauerland; 08-Jan-2019 at 03:50.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •