Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 30

Thread: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

  1. #11
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    India
    Posts
    29

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Please help someone... I need to dual boot to Windows 7 and leap 15...

    I think all I need to reinstall grub, but I don't know how to make it work without breaking current instllation...

    Thanks
    Tapas

  2. #12
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,363
    Blog Entries
    3

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by tapassaini View Post
    I think all I need to reinstall grub, but I don't know how to make it work without breaking current instllation...
    I can only tell you what I would do, in the same circumstances. I cannot guarantee that it won't break something (such as making it unbootable), although I think it will work.

    Before I start, I need to know more about your computer. Is there only one hard drive, or are there two hard drives?

    If there is only one hard drive, is that the one described in post #6 in this thread?

    I'm asking partly because you mentioned creating an EFI partition, but I am unable to work out which is the EFI partition.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;

  3. #13
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    India
    Posts
    29

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    Before I start, I need to know more about your computer. Is there only one hard drive, or are there two hard drives?

    If there is only one hard drive, is that the one described in post #6 in this thread?
    There is on one hardrive in my laptop the description is mentioned in post #5(not #6)
    For your information, parted command output
    Code:
    ubiroute@linux-1hcj:~> sudo parted -l
    [sudo] password for root: 
    Model: ATA Hitachi HTS54505 (scsi)
    Disk /dev/sda: 500GB
    Sector size (logical/physical): 512B/4096B
    Partition Table: msdos
    Disk Flags: 
    
    Number  Start   End    Size    Type      File system     Flags
     1      1049kB  210MB  209MB   primary   ntfs            boot, type=07
     2      210MB   106GB  106GB   primary   ntfs            type=07
     3      106GB   500GB  394GB   extended                  lba, type=0f
     5      106GB   159GB  53.2GB  logical   ntfs            type=07
     6      159GB   161GB  2159MB  logical   linux-swap(v1)  type=82
     8      161GB   162GB  524MB   logical   fat16           lba, type=0c
     9      162GB   237GB  74.6GB  logical   btrfs           type=83
     7      237GB   500GB  263GB   logical   ext4            type=83
     4      500GB   500GB  108MB   primary   fat32           lba, type=0c
    
    
    ubiroute@linux-1hcj:~>
    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    I'm asking partly because you mentioned creating an EFI partition, but I am unable to work out which is the EFI partition.
    The above partition #8 is the one I created for /boot/efi while installing opensuse leap 15
    Also I was mentioning about above partition #1 in my post #6

    Thanks
    Tapas

  4. #14
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    in front of the keyboard
    Posts
    90

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Hi,

    I have the same problem everytime I do a new install. The solution was quite simple:
    1. Boot openSUSE Leap
    2. Go to Yast-System-Boot loader-Boot loader option Tab-Set a new Timeout in Seconds.
    3. Save
    4. Reboot
    The idea is that it will redetect foreigner OSes and it will add them to the boot menu.
    DO NOT CHANGE ANYTHING ELSE !
    Waiting for your feedback.
    Dell Latitude E6520 - openSuSE 13.1 & Windows 8.1

  5. #15
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    India
    Posts
    29

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by darkmac View Post
    Hi,
    2. Go to Yast-System-Boot loader-Boot loader option Tab-Set a new Timeout in Seconds.
    3. Save
    4. Reboot
    I increased the time out and rebooted but STILL NO ENTRY OF WINDOWS AT BOOT MENU

    Quote Originally Posted by darkmac View Post
    Hi,
    The idea is that it will redetect foreigner OSes and it will add them to the boot menu.
    The check box to probe foreign OS is already ENABLED, STILL not finding windows

    Thanks

  6. #16
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    in front of the keyboard
    Posts
    90

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by tapassaini View Post
    I increased the time out and rebooted but STILL NO ENTRY OF WINDOWS AT BOOT MENU


    The check box to probe foreign OS is already ENABLED, STILL not finding windows

    Thanks
    Open a konsole and as root type: efibootmgr and press enter.
    Paste the results here.

    Dell Latitude E6520 - openSuSE 13.1 & Windows 8.1

  7. #17
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,650

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Be sure fast boot is off in Windows. Also no "Dynamic disks" set in Windows If either is true Linux can not see the Windows partition thus can not boot to Windows.

    From the output it appears you have a DOS partitioned drive and there fore can not use a EFI boot. Since there did not exist a EFI boot partition for Windows it must have been installed in MBR boot mode and you can not chain between two OS if they use different boot methods. Also MBR boot requires a boot flag and I don't see one. SO not sure exactly how you managed this.

  8. #18
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    India
    Posts
    29

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by darkmac View Post
    Open a konsole and as root type: efibootmgr and press enter.
    Paste the results here.

    Code:
    ubiroute@linux-1hcj:~> /usr/sbin/efibootmgr
    BootCurrent: 0000
    Timeout: 0 seconds
    BootOrder: 0001,3000,2001,2002,2003
    Boot0000* EFI HDD Device
    Boot0001* opensuse-secureboot
    Boot0002* Notebook Hard Drive
    Boot2001* USB Drive (UEFI)
    Boot3000* Internal Hard Disk or Solid State Disk
    ubiroute@linux-1hcj:~>

  9. #19
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    India
    Posts
    29

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    From the output it appears you have a DOS partitioned drive and there fore can not use a EFI boot. Since there did not exist a EFI boot partition for Windows it must have been installed in MBR boot mode and you can not chain between two OS if they use different boot methods. Also MBR boot requires a boot flag and I don't see one. SO not sure exactly how you managed this.
    Code:
    ubiroute@linux-1hcj:~> sudo /sbin/fdisk -l
    [sudo] password for root: 
    Disk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0x46047eb5
    
    Device     Boot     Start       End   Sectors   Size Id Type
    /dev/sda1  *         2048    409599    407552   199M  7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda2          409600 207069983 206660384  98.6G  7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda3       207071232 976560127 769488896 366.9G  f W95 Ext'd (LBA)
    /dev/sda4       976560128 976771071    210944   103M  c W95 FAT32 (LBA)
    /dev/sda5       207073280 310960127 103886848  49.6G  7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda6       310962176 315179007   4216832     2G 82 Linux swap / Solaris
    /dev/sda7       461983744 976560127 514576384 245.4G 83 Linux
    /dev/sda8       315181056 316205055   1024000   500M  c W95 FAT32 (LBA)
    /dev/sda9       316207104 461983615 145776512  69.5G 83 Linux
    
    Partition table entries are not in disk order.
    ubiroute@linux-1hcj:~>
    From above output we can see boot flag set for partition: /dev/sda1

    Thanks

  10. #20
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,650

    Default Re: installed leap 15 and after that no menu option to boot windows 7

    Point still is that both OS must boot the same way. Windows can not use fastboot or Dynamic disks

    This really looks like MBR boot and probably Windows installed as MBR and Linux as EFI

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •