Results 1 to 6 of 6

Thread: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

  1. #1

    Default NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    A game update seems to cause the crash. It crashed twice when the game starts loading. After the 2nd crash, the machine boot directly to Win10 which is installed on a separated drive whereas the NVME SSD drive that has LEAP 15 installed could not even be found in BIOS boot menu. In Win10 disk manager, the NVME SSD was not found either.

    The machine is quite new and uses UEFI. Is the drive dead and I need to send it for a replacement or there is fix?
    openSUSE Leap 15.0

  2. #2

    Default Re: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    Well, it appeared again after a few hours use of Win10 and a complete shutdown.
    openSUSE Leap 15.0

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,718

    Default Re: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    Looks like hardware. But if it is the device or the connection (cable, connector, ....?) I can not say.
    Henk van Velden

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,581
    Blog Entries
    14

    Default Re: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Looks like hardware. But if it is the device or the connection (cable, connector, ....?) I can not say.
    Agreed, looks like hardware. But .... NVME is quite new, you could try a Tumbleweed live image, mount one of the SSD's partitions and see if the same thing happens.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  5. #5

    Default Re: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    Maybe I wasn't clear. Since the drive re-appeared, the OS is fine now. Have no idea what happened though.
    openSUSE Leap 15.0

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,165
    Blog Entries
    3

    Default Re: NVME SSD drive disappeared from BIOS after system crash

    Quote Originally Posted by bonedriven View Post
    Well, it appeared again after a few hours use of Win10 and a complete shutdown.
    It was probably the complete shutdown. Power off, and leave off for a few minutes can sometime "fix" hardware problems that a normal warm reboot won't resolve.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •