Results 1 to 9 of 9

Thread: Leap 15 don't boot

  1. #1

    Default Leap 15 don't boot

    Hello
    I have two hard drive .
    Sda drive include three ext4 partition ( root, home , swap) that i install leap 15 on this drive and on sdb drive i installed windows 10 with MBR. When in install leap 15 on sda the bootloader don't detect windows 10 and also leap 15 does'nt load.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,676
    Blog Entries
    3

    Default Re: Leap 15 don't boot

    It's a bit hard to guess the problem without more information.

    I'll guess anyway. You say that Windows use MBR. So I will guess that you installed openSUSE to use UEFI. And the two of them don't mix.

    It would help if you can provide the output from
    Code:
    parted -l
    You can boot the installer to the rescue system to get that output.

    If you are able to boot Windows, then an alternative might be to use the "diskpart" command in Windows. I think "diskpart partition" will give the needed output. But you might need to run that on each disk. (Sorry, I'm not a Windows person).
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3

    Default Re: Leap 15 don't boot

    Hi
    Here the output of parted -l

    Code:
    Model: ATA ST3250312AS (scsi)
    Disk /dev/sda: 250GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: msdos
    
    Number  Start   End     Size    Type      File system     Flags
     1      1049kB  52.7GB  52.7GB  primary   ext4            boot
     2      52.7GB  250GB   197GB   extended                  lba
     5      52.7GB  84.9GB  32.2GB  logical   ext4
     6      84.9GB  87.5GB  2619MB  logical   linux-swap(v1)
     7      87.5GB  121GB   33.3GB  logical   ext4
     8      121GB   142GB   21.5GB  logical   ext4
     9      142GB   145GB   2297MB  logical   ext4
    10      145GB   250GB   105GB   logical   fat32           lba
    
    
    Model: ATA WDC WD5002AALX-0 (scsi)
    Disk /dev/sdb: 500GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: msdos
    
    Number  Start   End    Size    Type      File system  Flags
     1      32.3kB  120GB  120GB   primary   ntfs         boot
     2      120GB   500GB  380GB   extended               lba
     5      120GB   187GB  66.7GB  logical   ntfs
     6      187GB   271GB  84.9GB  logical   ntfs
     7      271GB   376GB  105GB   logical   ntfs
     8      376GB   419GB  43.0GB  logical   ntfs
     9      419GB   500GB  80.6GB  logical   ntfs
    Last edited by Fraser_Bell; 04-Jun-2018 at 21:41. Reason: Fix code tags.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,676
    Blog Entries
    3

    Default Re: Leap 15 don't boot

    My guess was wrong. You did not install as UEFI.

    I'm now guessing that "/dev/sda1" is your root partition. Correct me if that is wrong.

    Do you remember how booting was setup? Is it to boot from the MBR or to boot from the root partition?
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  5. #5
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Kamloops, BC, Canada
    Posts
    4,029

    Default Re: Leap 15 don't boot

    Hi:

    You will note I added code tags to your above message.

    This makes it easier for others to read and therefore easier for them to help you.

    When you provide such output, we prefer if you insert the output between code tags.

    To get code tags, when creating a message, in the message Editor, there are icons above the message window. Middle row, third from right, is the "#" symbol. Click on it, it will put your cursor between code tags, and then paste.

    Thank you
    "Take a Walk on a Sunny Day, Greet everyone along the way, and Make Somebody Smile, Today"
    Gerry Jack Macks"Walk On A Sunny Day" GerryJackMacks.net

  6. #6
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Kamloops, BC, Canada
    Posts
    4,029

    Default Re: Leap 15 don't boot

    ... and, good luck, I meant to add.
    "Take a Walk on a Sunny Day, Greet everyone along the way, and Make Somebody Smile, Today"
    Gerry Jack Macks"Walk On A Sunny Day" GerryJackMacks.net

  7. #7

    Default Re: Leap 15 don't boot

    Thank you Fraser_bell & nrickert

    /dev/sda1 is my root partition and I boot from root partition.

  8. #8

    Default Re: Leap 15 don't boot

    I solve it.
    I change the order of hd in bios setting and it works fine.

    I have a question :
    Is it better to have separate /boot partition from /root or not ?

  9. #9
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Italy
    Posts
    2,238

    Default Re: Leap 15 don't boot

    Quote Originally Posted by fery View Post
    I have a question :
    Is it better to have separate /boot partition from /root or not ?
    openSUSE does NOT need a separate /boot partition and booting from the /root partition is ok in general. I have not used a separate /boot for openSUSE for the last ten years or so...
    So, unless you have special requirements, I think you are good to go with your current setup.
    Have fun!
    Tumbleweed Gnome on i7 4720HQ + Geforce GTX960M
    testing Leap 15.3

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •