Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

  1. #1

    Default Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    Hi,

    I installed LEAP 15 on a brand new SSD drive and I naively assumed that openSUSE would find the windows hard drive and include it in GRUB. I was wrong.

    What process do I need to do to get Windows on GRUB?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,664
    Blog Entries
    3

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    Quote Originally Posted by Dr_Mat_Hunt View Post
    I installed LEAP 15 on a brand new SSD drive and I naively assumed that openSUSE would find the windows hard drive and include it in GRUB.
    It should.

    Does Windows use UEFI booting or traditional MBR booting?
    Does openSUSE use UEFI booting or traditional MBR booting?

    The most likely cause of your problem is a mismatch between the two. Either they should both use UEFI booting or they should both use traditional MBR booting.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    It's windows 10 installed from USB.

    It used to work seamlessly but not now unfortunately.

    What can I do to add in windoze manually?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,664
    Blog Entries
    3

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    Can you post the output from these commands (as root):
    Code:
    parted -l
    efibootmgr -v
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  5. #5

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    Model: ATA ADATA SU650 (scsi)
    Disk /dev/sda: 240GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: msdos
    Disk Flags:

    Number Start End Size Type File system Flags
    1 1049kB 525MB 524MB primary ntfs boot, type=07
    2 525MB 240GB 239GB primary ntfs type=07
    3 240GB 240GB 495MB primary ntfs diag, type=27


    Error: /dev/sdb: unrecognised disk label
    Model: ATA ST2000DM006-2DM1 (scsi)
    Disk /dev/sdb: 2000GB
    Sector size (logical/physical): 512B/4096B
    Partition Table: unknown
    Disk Flags:

    Model: ATA Samsung SSD 850 (scsi)
    Disk /dev/sdc: 500GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: gpt
    Disk Flags:

    Number Start End Size File system Name Flags
    1 1049kB 525MB 524MB fat16 boot, legacy_boot, esp
    2 525MB 43.5GB 42.9GB btrfs
    3 43.5GB 483GB 440GB xfs
    4 483GB 500GB 16.8GB linux-swap(v1) swap

    BootCurrent: 0011
    Timeout: 2 seconds
    BootOrder: 0011,0021,0022,0001,0020
    Boot0001* Hard Drive BBS(HD,,0x0)/VenHw(5ce8128b-2cec-40f0-8372-80640e3dc858,0200)..GO..NO..........A.D.A.T.A. .S.U.6.5.0...................\.,.@.r.d.=.X..........A...........................>..Gd-.;.A..MQ..L.H.2.0.5.0.2.1.0.3.7.0.0.
    . . . . . . . ........BO..NO..........S.T.2.0.0.0.D.M.0.0.6.-.2.D.M.1.6.4...................\.,.@.r.d.=.X..........A...........................>..Gd-.;.A..MQ..L. . . . . . . . . . . . .4.Z.A.Z.D.G.K.C........BO..NO..........S.a.m.s.u.n
    .g. .S.S.D. .8.5.0. .E.V.O. .5.0.0.G.B...................\.,.@.r.d.=.X..........A...........................>..Gd-.;.A..MQ..L.3.S.3.R.F.N.J.1.2.A.8.3.5.0. .P. . . . ........BO
    Boot0011* opensuse HD(1,GPT,9a75d9e3-7909-4817-ad21-ccf201118939,0x800,0xfa000)/File(\EFI\OPENSUSE\GRUBX64.EFI)..BO
    Boot0020* Network Card BBS(Network,,0x0)/VenHw(5ce8128b-2cec-40f0-8372-80640e3dc858,0600)..GO..NO..........R.e.a.l.t.e.k. .P.X.E. .B.0.3. .D.0.0...................\.,.@.r.d.=.X...............rN.D+..,.\...........<..Gd-.;.A..MQ..L.R.e.a
    .l.t.e.k. .P.X.E. .B.0.3. .D.0.0........BO
    Boot0021* UEFI: PXE IP4 Realtek PCIe GBE Family Controller PciRoot(0x0)/Pci(0x1c,0x3)/Pci(0x0,0x0)/MAC(309c23844ca1,0)/IPv4(0.0.0.0:0<->0.0.0.0:0,0,0)..BO
    Boot0022* UEFI: PXE IP6 Realtek PCIe GBE Family Controller PciRoot(0x0)/Pci(0x1c,0x3)/Pci(0x0,0x0)/MAC(309c23844ca1,0)/IPv6([::]:<->[::]:,0,0)..BO

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,664
    Blog Entries
    3

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    That seems to show Windows as installed to use traditional MBR booting. But your linux system is using UEFI booting.

    The two do not mix. If you are booting Leap 15.0 with UEFI, then it cannot make the BIOS calls that would be needed to boot Windows.

    Your best bet would be to switch openSUSE to use MBR booting. However, I'm not sure what you would have to do to persuade your BIOS to boot it. You would probably need to set the boot order in BIOS to boot the openSUSE disk first.

    If you want to do that:

    Edit "/etc/default/grub". If there is a line:
    Code:
    GRUB_USE_LINUXEFI="true"
    then comment that out (insert '#' at the beginning of the line). Then use Yast bootloader, and switch to using "grub2" instead of "grub2-efi". You might get some warning messages.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  7. #7

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    There was no line GRUB_USE... and I had already changed my bootloader to grub2 and I am booting from the master boot record.

    Now what?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,284

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    If now booting MBR the easiest thing is to go to Yast-bootloader and be sure that scan for foreign OS is checked then accept this should find Windows

  9. #9

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    I get an error message:

    /usr/sbin/grub2-install: warning: This GPT contains no BIOS boot partition/ Embedding won't be possible

    /usr/sbin/grub2-install: Error: filesystem `btrfs' doesn't support blocklist

  10. #10
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,664
    Blog Entries
    3

    Default Re: Installed Leap 15 and there was no windows partition on GRUB

    Quote Originally Posted by Dr_Mat_Hunt View Post
    I get an error message:

    /usr/sbin/grub2-install: warning: This GPT contains no BIOS boot partition/ Embedding won't be possible

    /usr/sbin/grub2-install: Error: filesystem `btrfs' doesn't support blocklist
    During install, click on the "Booting" heading.

    Set it to boot from the partition containig "/boot" (should be your root partition).
    Check the box to install generic boot code in the MBR.

    With those changes, it should be able to install booting without needing a bios_boot partition.

    If you are making those changes with Yast bootloader and not as part of install, then the same options should be there.
    Last edited by nrickert; 03-Jun-2018 at 15:57.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •