Results 1 to 4 of 4

Thread: Scratchy cracckles with sound..

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    UK
    Posts
    1,085

    Default Scratchy cracckles with sound..

    Hi guys, running Tumbleweed here. Sound has for a while now been very bad with scratchy crackly noise, I hoped that TW updates would "cure" it. For starters, here is ALSA script results.. http://www.alsa-project.org/db/?f=8625b96fc87d72beb217f71ff57106d2210c6907 Any ideas? FWIW, I can boot to MSWin (yuk) and sound is good in Win10..

    Tumbleweed/KDE/Ati Radeon R9 270/AMD FX-6300/8Gb DDR3

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,699
    Blog Entries
    1

    Default Re: Scratchy cracckles with sound..

    Your reported audio hardware...
    Code:
    !!PCI Soundcards installed in the system
    !!--------------------------------------
    
    00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
    01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]
    I don't have a definitive answer here (I don't have that hardware), but this might be helpful...
    https://wiki.archlinux.org/index.php...s_or_crackling
    In particular
    Glitches, skips or crackling

    The newer implementation of the PulseAudio sound server uses timer-based audio scheduling instead of the traditional, interrupt-driven approach.

    Timer-based scheduling may expose issues in some ALSA drivers. On the other hand, other drivers might be glitchy without it on, so check to see what works on your system.

    To turn timer-based scheduling off add tsched=0 in /etc/pulse/default.pa:
    Another similar thread (same SB hardware)...
    https://linuxmusicians.com/viewtopic.php?t=15365

    YMMV.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    UK
    Posts
    1,085

    Default Re: Scratchy cracckles with sound..

    Thank you @Deano, I have tried this, and first test it seems to work!

    Tumbleweed/KDE/Ati Radeon R9 270/AMD FX-6300/8Gb DDR3

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,699
    Blog Entries
    1

    Default Re: Scratchy cracckles with sound..

    Quote Originally Posted by wakou View Post
    Thank you @Deano, I have tried this, and first test it seems to work!
    That's a good sign. Let us know how it goes in the longer term.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •