Results 1 to 6 of 6

Thread: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

  1. #1
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Slovenia
    Posts
    34

    Default No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    I upgraded Thinkpad T420s (nVidia only enabled) from 42.3 to 15.0. I disabled all non Suse Repos except for nVidia, edited config (replaced 42.3 with 15.0 and tested that all links work)

    Code:
    zypper up --download-only
     zypper ref
    systemctl set-default multiuser.target
    systemctl isolate multiuser.target
    zypper dup --no-refresh
    After rebooting machine in the morning and changing systemd target to graphical, the machine boots, but I get grub splash, then loading initial ramdisk, then 3 green dots. After that I come to black screen with working gray mouse cursor, which can be moved. Problem is only there is no login screen or any way to log in to desktop and get kde.

    If I CTRL+ALT+F1 I can login with text and update the machine.

    I tried installing kde and laptop patterns, I'm thinking it's some config or missing package issue. Which package provides login screen? (tried searching in yast but the kde-ones seem installed). Does anyone have any ideas how to sort this out?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,681
    Blog Entries
    3

    Default Re: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    It probably has to do with the nVidia drivers. Perhaps try a forced reinstall of those.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Romania
    Posts
    484

    Default Re: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    Please show the repositories:
    zypper lr -d.
    Do you change nvidia from 42.3 to 15?
    Or uninstall the old nvidia driver and install the new one?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    West Yorkshire, UK
    Posts
    3,611

    Default Re: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    I had something similar with an AMD machine which hung; but Ctrl-Alt-Backspace (twice) brought up the login screen - it happened once later but otherwise no further problems with getting to the login screen.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    yes if you get no gui press ctrl+alt+F1 and do a console login
    if you have an nvidia card either uninstall the old 42.3 driver or change the nvidia repo to point to the 15.0 drivers and force a reinstall
    you should really tell us your repo's
    Code:
    zypper lr -d
    the LEAP 15 nvidia repo is located at
    http://http.download.nvidia.com/opensuse/leap/15.0/
    you only need to change 42.3 to 15.0 but if you're uncomfortable with the console uninstall the nvidia packages and reinstall them for 15.0 from a gui desktop

  6. #6
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Slovenia
    Posts
    34

    Default Re: No login screen after dup from 42.3 to 15.0

    I ended installing 15 from scratch and it's fine.

    The nVidia driver repos were already at 15 and I tried removing nvidia repos, doing update and then reinstalling nvidia drivers.

    I had some problems from 42.3 as at some point when installing some software I managed to remove most of kde by switching repos to some qt base or somesuch. I managed to solve that by switching repos manually to suse 42.3, changing priorities and doing dup. I was stuck with vanilla kde (cube with login name underneath) login screen but everything otherwise worked. I thought upgrading to 15 would get login screen back to opensuse but it didn't. At that point I decided to reinstall (backed up my home before the upgrade).

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •