Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Just updated TW now SMB daemon fails to start

  1. #1
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    UK
    Posts
    450

    Default Just updated TW now SMB daemon fails to start

    Just updated today and now when I boot up SMB fails to start as a daemon. I can start both smbd and nmbd with the /i flag to run in foreground from a console but I am unable to start them via systemctl or from a console as a daemon, keeps saying

    Code:
    Becoming a daemon.
    exit_daemon: STATUS=daemon failed to start: Failed to create session, error code 1
    This was not happening prior to my update. Seems that the problem is in the daemon mode as it runs normally in interactive mode. Samba is showing as 4.8.0+git.19.f53c6c0aa6f-1.1

    Anyone any ideas please?

    Stuart

  2. #2
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    UK
    Posts
    450

    Default Re: Just updated TW now MSB daemon fails to start

    I'd appreciate it if a moderator could correct my typo in the title which should of course say SMB as I noticed it too late to change it.

    Stuart

  3. #3

    Default Re: Just updated TW now MSB daemon fails to start

    I see the same after zypper dup'ing today...

    "systemctl start smb nmb" keeps failing just like during boot, when I try manually as root from e.g. konsole.

    I am able to start smbd, nmbd and winbindd with options "-D -F" manually, though...

    Edgar

  4. #4

    Default Re: Just updated TW now MSB daemon fails to start

    I have the same issue.

    Code:
    server1:/var/log/samba # systemctl start smb nmb
    Job for nmb.service failed because the control process exited with error code.
    See "systemctl status nmb.service" and "journalctl -xe" for details.
    Job for smb.service failed because the control process exited with error code.
    See "systemctl status smb.service" and "journalctl -xe" for details.
    server1:/var/log/samba # journalctl -xe         
    -- Subject: Unit smb.service has begun start-up
    -- Defined-By: systemd
    -- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
    -- 
    -- Unit smb.service has begun starting up.
    dub 08 12:27:06 server1 nmbd[2996]: [2018/04/08 12:27:06.622500,  0] ../lib/util/become_daemon.c:124(exit_daemon)
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: Starting Samba NMB Daemon...
    -- Subject: Unit nmb.service has begun start-up
    -- Defined-By: systemd
    -- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
    -- 
    -- Unit nmb.service has begun starting up.
    dub 08 12:27:06 server1 nmbd[2996]:   exit_daemon: STATUS=daemon failed to start: Failed to create session, error code 1
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: nmb.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    dub 08 12:27:06 server1 smbd[2998]: [2018/04/08 12:27:06.856898,  0] ../lib/util/become_daemon.c:124(exit_daemon)
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: nmb.service: Failed with result 'exit-code'.
    dub 08 12:27:06 server1 smbd[2998]:   exit_daemon: STATUS=daemon failed to start: Failed to create session, error code 1
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: Failed to start Samba NMB Daemon.
    -- Subject: Unit nmb.service has failed
    -- Defined-By: systemd
    -- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
    -- 
    -- Unit nmb.service has failed.
    -- 
    -- The result is RESULT.
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: smb.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: smb.service: Failed with result 'exit-code'.
    dub 08 12:27:06 server1 systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon.
    -- Subject: Unit smb.service has failed
    -- Defined-By: systemd
    -- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
    -- 
    -- Unit smb.service has failed.
    -- 
    -- The result is RESULT.

  5. #5

    Default Re: Just updated TW now MSB daemon fails to start

    Oh, I was being stupid (as usual), smbd et. al. apparently did not start when i used the -D -F switches ... it seemed to me they are running, because i could access my shares in dolphin before, now I cannot anymore.

    Still trying to get my samba setup working again, after migration to firewalld it never has worked for me again unless I stop the firewall service completely, even though i see samba and samba-client allowed in my default zone, and now this problem with smb etc. services adds to my confusion...

    Edgar

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    17,365
    Blog Entries
    13

    Default Re: Just updated TW now MSB daemon fails to start

    Quote Originally Posted by broadstairs View Post
    I'd appreciate it if a moderator could correct my typo in the title which should of course say SMB as I noticed it too late to change it.

    Stuart
    Changed the original title, but as you can see this doesn't change the subject of the replies.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  7. #7

    Default Re: Just updated TW now SMB daemon fails to start

    Same problem here. Log files in /var/log/samba don't show any additional information. Does anybody know how to increase the verbosity to get some helpful output for debugging?

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    23,814
    Blog Entries
    15

    Default Re: Just updated TW now SMB daemon fails to start

    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    openSUSE Leap 42.3 (x86_64) GNOME 3.20.2
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  9. #9

    Default Re: Just updated TW now SMB daemon fails to start

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    I just set apparmor in complaint mode for /usr/sbin/nmbd and /usr/sbin/smbd.
    That didn't change anything.

  10. #10

    Default Re: Just updated TW now SMB daemon fails to start

    Quote Originally Posted by Morangie69 View Post
    I just set apparmor in complaint mode for /usr/sbin/nmbd and /usr/sbin/smbd.
    That didn't change anything.
    I also set the log level of samba to 10. This is the output:

    Code:
    [2018/04/08 11:18:42.569007,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:3869(lp_load_ex)
      lp_load_ex: refreshing parameters
    [2018/04/08 11:18:42.569025,  5, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1344(free_param_opts)
      Freeing parametrics:
    [2018/04/08 11:18:42.569053,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:547(init_globals)
      Initialising global parameters
    [2018/04/08 11:18:42.569100,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:2782(lp_do_section)
      Processing section "[global]"
      doing parameter log level = 10
    [2018/04/08 11:18:42.569121,  5, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../lib/util/debug.c:744(debug_dump_status)
      INFO: Current debug levels:
        all: 10
        tdb: 10
        printdrivers: 10
        lanman: 10
        smb: 10
        rpc_parse: 10
        rpc_srv: 10
        rpc_cli: 10
        passdb: 10
        sam: 10
        auth: 10
        winbind: 10
        vfs: 10
        idmap: 10
        quota: 10
        acls: 10
        locking: 10
        msdfs: 10
        dmapi: 10
        registry: 10
        scavenger: 10
        dns: 10
        ldb: 10
        tevent: 10
        auth_audit: 10
        auth_json_audit: 10
        kerberos: 10
        drs_repl: 10
      doing parameter interfaces = enp1s0f0 enp1s0f1
      doing parameter server min protocol = SMB2
      doing parameter workgroup = STROMI
      doing parameter passdb backend = tdbsam
      doing parameter load printers = No
      doing parameter printcap name = /dev/null
      doing parameter disable spoolss = Yes
      doing parameter logon path = \\%L\profiles\.msprofile
      doing parameter logon home = \\%L\%U\.9xprofile
      doing parameter logon drive = P:
      doing parameter usershare allow guests = No
      doing parameter add machine script = /usr/sbin/useradd -c Machine -d /var/lib/nobody -s /bin/false %m$
      doing parameter domain logons = No
      doing parameter domain master = No
      doing parameter netbios name = GRANDPA
      doing parameter wins support = No
      doing parameter security = user
    [2018/04/08 11:18:42.569338,  2, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:2799(lp_do_section)
      Processing section "[homes]"
    [2018/04/08 11:18:42.569357,  8, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1460(add_a_service)
      add_a_service: Creating snum = 0 for homes
    [2018/04/08 11:18:42.569370, 10, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1501(hash_a_service)
      hash_a_service: creating servicehash
    [2018/04/08 11:18:42.569381, 10, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1510(hash_a_service)
      hash_a_service: hashing index 0 for service name homes
      doing parameter comment = Home Directories
      doing parameter valid users = %S, %D%w%S
      doing parameter browseable = No
      doing parameter read only = No
      doing parameter inherit acls = Yes
    [2018/04/08 11:18:42.569431,  2, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:2799(lp_do_section)
      Processing section "[media]"
    [2018/04/08 11:18:42.569448,  8, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1460(add_a_service)
      add_a_service: Creating snum = 1 for media
    [2018/04/08 11:18:42.569460, 10, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1510(hash_a_service)
      hash_a_service: hashing index 1 for service name media
      doing parameter comment = Music, Videos, Pictures
      doing parameter inherit acls = Yes
      doing parameter path = /var/media
      doing parameter read only = No
    [2018/04/08 11:18:42.569503,  4, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:3911(lp_load_ex)
      pm_process() returned Yes
    [2018/04/08 11:18:42.569523,  8, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1460(add_a_service)
      add_a_service: Creating snum = 2 for IPC$
    [2018/04/08 11:18:42.569536, 10, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1510(hash_a_service)
      hash_a_service: hashing index 2 for service name IPC$
    [2018/04/08 11:18:42.569549,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:1617(lp_add_ipc)
      adding IPC service
    [2018/04/08 11:18:42.569572,  6, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/param/loadparm.c:2332(lp_file_list_changed)
      lp_file_list_changed()
      file /etc/samba/smb.conf -> /etc/samba/smb.conf  last mod_time: Sun Apr  8 10:59:17 2018
      
    [2018/04/08 11:18:42.570031,  2, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/lib/interface.c:345(add_interface)
      added interface enp1s0f0 ip=192.168.2.1 bcast=192.168.2.255 netmask=255.255.255.0
    [2018/04/08 11:18:42.570054,  2, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/lib/interface.c:345(add_interface)
      added interface enp1s0f1 ip=192.168.4.1 bcast=192.168.4.255 netmask=255.255.255.0
    [2018/04/08 11:18:42.570076,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/smbd/server.c:1808(main)
      loaded services
    [2018/04/08 11:18:42.570093,  5, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/lib/util_names.c:152(init_names)
      Netbios name list:-
      my_netbios_names[0]="GRANDPA"
    [2018/04/08 11:18:42.570136,  1, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/profile/profile_dummy.c:30(set_profile_level)
      INFO: Profiling support unavailable in this build.
    [2018/04/08 11:18:42.570160,  3, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../source3/smbd/server.c:1840(main)
      Becoming a daemon.
    [2018/04/08 11:18:42.570206,  0, pid=29598, effective(0, 0), real(0, 0)] ../lib/util/become_daemon.c:124(exit_daemon)
      exit_daemon: STATUS=daemon failed to start: Failed to create session, error code 1
    I can't see anything helpful though ....

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •