Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

  1. #1

    Default Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Hello and kind regards to everyone.

    So my father and i were just trying out Tumbleweed openSUSE 42.3, which to our surprise was very pleasant to use, as casual multimedia users.
    We try different kinds of OS as a hobbie of ours. The fascinating world of the free software is astonishing to us and we are very grateful.

    Now on more technical issues, when we first installed Tumbleweed, we could not set the right network configuration, thus having no internet connection.
    I tried different solutions by different users and helpers and somehow by setting, global options by wicked and DHCP option, it worked. Then when upgrading Kernel Vanilla we lost connection to internet.

    We tried reinstalling several times but we just don't know how to properly set the network configuration.

    We don't have any real technical knowledge, just by trial and error.
    Tell us how to give you more information and i will do as requested.

    Thanks in advance and pardon my english if mistaken.

    This is one of the problems that show up now;


    More than one interface asks to control the hostname via DHCP. If you keep the current settings, the behavior is non deterministic.

    Involved configuration files:
    ifcfg-en2s0 dhcp

  2. #2
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,726

    Default AW: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Hi and welcome.

    A few Questions:


    Do you have Leap 42.3 or Tumbleweed installed?
    Please post:
    Code:
    lsb-release -id
    Then when upgrading Kernel Vanilla
    Why that?
    Which Kernel is running:
    Code:
    uname -a
    Which Repos are enabled:
    Code:
    zypper lr -d
    Please use Code-Tags, the small # in the Editor.

  3. #3

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    These are the commands as followed:

    Code:
    Distributor ID:    openSUSE
    Description:    openSUSE Tumbleweed
    Code:
    Linux linux-4v42 4.15.11-1-default #1 SMP PREEMPT Mon Mar 19 19:55:59 UTC 2018 (a1db525) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    Code:
     | Alias               | Nombre                      | Habilitado | Comprobación GPG | Actualizar | Prioridad | Tipo   | URI                                                                  | Servicio--+---------------------+-----------------------------+------------+------------------+------------+-----------+--------+----------------------------------------------------------------------+---------
    1 | openSUSE-20180324-0 | openSUSE-20180324-0         | Si         | (r ) Si          | No         |   99      | rpm-md | cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-MATSHITADVD-RAM_UJ8B0_YM58_597860 |         
    2 | repo-debug          | openSUSE-Tumbleweed-Debug   | No         | ----             | ----       |   99      | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/tumbleweed/repo/oss/              |         
    3 | repo-non-oss        | openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss | Si         | ( p) Si          | Si         |   99      | NONE   | http://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/non-oss/                |         
    4 | repo-oss            | openSUSE-Tumbleweed-Oss     | Si         | ( p) Si          | Si         |   99      | NONE   | http://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/oss/                    |         
    5 | repo-source         | openSUSE-Tumbleweed-Source  | No         | ----             | ----       |   99      | NONE   | http://download.opensuse.org/source/tumbleweed/repo/oss/             |         
    6 | repo-update         | openSUSE-Tumbleweed-Update  | Si         | ( p) Si          | Si         |   99      | NONE   | http://download.opensuse.org/update/tumbleweed/

  4. #4

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    So a little uptade;

    By the reason that we are trying to find out, the wireless connection failed. However, we moved the desktop pc from one room to another, so we could try via ethernet cable and Internet connection was succesful.

    I'm guessing the problem is unsuccesful wireless connection configuration, we are still trying to figure this out because the PC does not belong in the other room and wireless is needed.

    Being connected via ethernet may help the wireless situation i suppose, so i'll keep tuned in.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,925
    Blog Entries
    14

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Quote Originally Posted by Bikkjenn View Post
    So a little uptade;

    By the reason that we are trying to find out, the wireless connection failed. However, we moved the desktop pc from one room to another, so we could try via ethernet cable and Internet connection was succesful.

    I'm guessing the problem is unsuccesful wireless connection configuration, we are still trying to figure this out because the PC does not belong in the other room and wireless is needed.

    Being connected via ethernet may help the wireless situation i suppose, so i'll keep tuned in.
    In YaST - System - Networksettings - Overview, you should see 2 items. One if the wirde network card, that you succesfully configured. The other one is the wireless card. Click it, click Edit to configure it, with ( easiest ) DHCP, search you wireless router, select the proper protocol ( most likely WPA2/PSK, and enter the key/passphrase. Finish everything and check the connection.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  6. #6

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    The Wireless Network Adpater seems to be configured as suggested (DHCP,WPA2/PSK and key) it recognises my wifi connection but it doesn't connect to internet.

    How else can i show you more information, it seems to be working fine but it is indeed not working.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,704
    Blog Entries
    1

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Quote Originally Posted by Bikkjenn View Post
    The Wireless Network Adpater seems to be configured as suggested (DHCP,WPA2/PSK and key) it recognises my wifi connection but it doesn't connect to internet.

    How else can i show you more information, it seems to be working fine but it is indeed not working.
    Some hardware details could be useful...
    Code:
    /usr/sbin/hwinfo --wlan
    Examining wicked logging could be useful as well...
    Code:
    sudo journalctl -u wicked
    Be aware that the output could be lengthy. You could capture it to a text file first if desired
    Code:
    sudo journalctl -u wicked > log.txt
    Consider uploading to https://paste.opensuse.org/ and post the link to it here.
    Last edited by deano_ferrari; 31-Mar-2018 at 17:15.

  8. #8

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Here are the first 2 commands, the wicked log was not there however, due to Tumblewedd being installed again, thus removing previous log?

    Code:
    18: PCI 200.0: 0282 WLAN controller                            
      [Created at pci.378]
      Unique ID: qru8.eVj0IaBAaq2
      Parent ID: z8Q3.+tNoEKW5xGD
      SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.0/0000:02:00.0
      SysFS BusID: 0000:02:00.0
      Hardware Class: network
      Model: "Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express)"
      Vendor: pci 0x168c "Qualcomm Atheros"
      Device: pci 0x002b "AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express)"
      SubVendor: pci 0x105b "Foxconn International, Inc."
      SubDevice: pci 0xe037
      Revision: 0x01
      Driver: "ath9k"
      Driver Modules: "ath9k"
      Device File: wlp2s0
      Features: WLAN
      Memory Range: 0xf7000000-0xf700ffff (rw,non-prefetchable)
      IRQ: 16 (no events)
      HW Address: 64:27:37:a5:08:cb
      Permanent HW Address: 64:27:37:a5:08:cb
      Link detected: no
      WLAN channels: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
      WLAN frequencies: 2.412 2.417 2.422 2.427 2.432 2.437 2.442 2.447 2.452 2.457 2.462 2.467 2.472
      WLAN encryption modes: WEP40 WEP104 TKIP CCMP
      WLAN authentication modes: open sharedkey wpa-psk wpa-eap
      Module Alias: "pci:v0000168Cd0000002Bsv0000105Bsd0000E037bc02sc80i00"
      Driver Info #0:
        Driver Status: ath9k is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe ath9k"
      Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #15 (PCI bridge)
    Code:
        -- Logs begin at Sun 2018-04-01 00:39:39 -03, end at Sun 2018-04-01 00:46:27 -03
        abr 01 00:40:09 linux-viy6 systemd[1]: Starting wicked managed network interface
        abr 01 00:40:16 linux-viy6 wicked[1135]: lo              up
        abr 01 00:40:16 linux-viy6 wicked[1135]: wlp2s0          device-not-running
        abr 01 00:40:16 linux-viy6 systemd[1]: Started wicked managed network interfaces
        abr 01 00:43:54 linux-viy6 systemd[1]: Reloading wicked managed network interfac
        abr 01 00:43:54 linux-viy6 wicked[3430]: wlp2s0          device-ready
        abr 01 00:43:54 linux-viy6 wicked[3430]: wlp2s0          device-not-running
        abr 01 00:43:54 linux-viy6 systemd[1]: Reloaded wicked managed network interface
        lines 1-9/9 (END)
    Last edited by Sauerland; 31-Mar-2018 at 22:11. Reason: Set Code-Tags

  9. #9
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sauerland
    Posts
    6,726

    Default AW: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Please post:
    Code:
    journalctl -k | grep -Ei 'ath9k|firmware|wlan|wlp2s0'
    You can use copy/paste and Code-Tags, only if the result is to long use the susepaste.
    And please show also the complete line with the command, it helps if there are some mistakes inside.
    Last edited by Sauerland; 31-Mar-2018 at 22:13.

  10. #10
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Kamloops, BC, Canada
    Posts
    4,029

    Default Re: Network Issues Tumbleweed 42.3 It once worked now it does not. please help

    Hi, and welcome to the forums.

    I would suggest you try switching to Network Manager instead of Wicked.

    I would also like to know the brand and model of the router you are trying to connect to.

    ... and a suggestion: Are the wireless settings in the router set properly? For example, do you have anything like MAC address filtering enabled? If so, do you have your wireless MAC entered in there and allowed?

    In addition, you might temporarily give the wireless a simple encryption password to see if the problem is there.

    And, I have found on some routers that having them set to Automatic instead of WPA or WPA2 exclusively can cause authorization failures on some devices, so try changing that setting.

    And, check the IP ranges set in your router for the Wireless connections, make sure they are in the range accepted by the main IP settings you have in the router.

    Also, make certain that you do not have that range already filled by other devices around the home.

    If you have set Static Assignments for your devices in the router, make certain that this PC is not connecting on an address that is in use by another machine. I have also seen that happen with the same results you are experiencing, scratching your head.

    Best we try to get this fixed while you still have some hair left.
    "Take a Walk on a Sunny Day, Greet everyone along the way, and Make Somebody Smile, Today"
    Gerry Jack Macks"Walk On A Sunny Day" GerryJackMacks.net

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •