Results 1 to 3 of 3

Thread: Blank screen: Could not sync environment to dbus.

  1. #1

    Exclamation Blank screen: Could not sync environment to dbus.

    Hi,
    This morning when I tried to login to my computer, I got a blank screen with a small window saying "Could not sync environment to dbus". Only the mouse pointer is visible. I did not notice any unusual behavior before I shutdown my computer last night. I am able to login using icewm. I looked at some linux forums and one post suggested to switch to tty2 and login using the command "dbus-launch xinit startkde -- :2 vt2". I did and it worked. However, I am only able to login using the command "dbus-launch xinit startkde -- :2 vt2" in tty2. If I try to login via SDDM, I am getting a blank screen. When I am in tty2 and type in "plasmashell", "startkde" and "startx", I get the following:
    Code:
    raaj@raaj-Laptop:~>plasmashell
    qt.qpa.screen: QXcbConnection: could not connect to display
    could not connect to any X display
    
    raaj@raaj-Laptop:~>startkde
    Could not start D-Bus. Can you call qdbus-qt5?
    $Display is not set or cannot connect to the X server
    
    raaj@raaj-Laptop:~>startx
    hostname: Name or service not known
    xauth:  file /home/raaj/.serverauth.5317 does not exist
    
    _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
    _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running
    (EE) 
    Fatal server error:
    (EE) Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running(EE) 
    (EE) 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
     for help. 
    (EE) Please also check the log file at "/home/raaj/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
    (EE) 
    (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
    Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyInvalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyxinit: giving up
    xinit: unable to connect to X server: Resource temporarily unavailable
    xinit: server error
    -------------------------------------------------------------------------------------------
    xinit failed. /usr/bin/Xorg is not setuid, maybe that's the reason?
    If so either use a display manager (strongly recommended) or adjust /etc/permissions.local and run "chkstat --system --set" afterwards
    Xorg.0.log is
    Code:
    [   941.791] _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
    [   941.792] _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running
    [   941.792] (EE) 
    Fatal server error:
    [   941.792] (EE) Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running(EE) 
    [   941.792] (EE) 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
     for help. 
    [   941.792] (EE) Please also check the log file at "/home/raaj/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
    [   941.792] (EE) 
    [   941.792] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
    Your help is very much appreciated.
    OpenSUSE Leap 42.3, KDE Plasma: 5.12.3, KDE Frameworks: 5.44.0, Qt Version: 5.10.0, Kernel Version: 4.4.114-42-default.

  2. #2

    Default Re: Blank screen: Could not sync environment to dbus.

    You cannot run plasmashell or startkde in text mode. Both need a running X session.
    I'd suggest to choose IceWM on the login screen instead, and try to run them in there.

    Btw, did you maybe install Anaconda recently?
    That's known to be able to break Plasma (and possibly also other things) because its installer can add things to the user's .bashrc that override certain system things like Qt5 and python.

    Or additional repos?
    Code:
    zypper lr -d

  3. #3

    Thumbs up Re: Blank screen: Could not sync environment to dbus.[Solved]

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post

    Btw, did you maybe install Anaconda recently?
    That's known to be able to break Plasma (and possibly also other things) because its installer can add things to the user's .bashrc that override certain system things like Qt5 and python.
    Ah! I upgraded Anaconda the day before the issue! I followed your reply to the thread https://forums.opensuse.org/showthre...light=anaconda everything is back to normal. Thanks wolfi323 !
    OpenSUSE Leap 42.3, KDE Plasma: 5.12.3, KDE Frameworks: 5.44.0, Qt Version: 5.10.0, Kernel Version: 4.4.114-42-default.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •