Results 1 to 10 of 10

Thread: CPU usage by systemd-udevd

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Narvik, Norway
    Posts
    393

    Default CPU usage by systemd-udevd

    Hi!
    After latest update (Tumbleweed 201803318), systemd-udevd is using allot of cpu.
    Reboot doesnt help.

    I guess there may be some bug in the latest kernel: 4.15.9-1-default

    Im use KDE.

    Can someone confirm this?
    --
    Best regards,
    Ronny Simonsen
    Narvik - Norway

  2. #2
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,267

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    Updated to 20180318 earlier today and I'm not seeing any abnormal CPU usage from systemd-udevd.

    Whilst inactive, system is around 97-98% idle.

    http://paste.opensuse.org/view/raw/6d14a86a
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20191016) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.1 KDE Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Narvik, Norway
    Posts
    393

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd



    Today i updated again latest updates.
    Code:
    ronsim@localhost:~> uname -a
    Linux localhost.localdomain 4.15.11-1-default #1 SMP PREEMPT Mon Mar 19 19:55:59 UTC 201
    8 (a1db525) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    
    OpenSUSE Tubleweed 20180324
    --
    Best regards,
    Ronny Simonsen
    Narvik - Norway

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Narvik, Norway
    Posts
    393

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    What is happening with Systemd-udevd? It still eating CPU, but now it also appears more of it in processes-list and they are eating memory :-o

    Now my Tubleweed is up to: 20180424 with Kernel 4.16.2-1-default.
    --
    Best regards,
    Ronny Simonsen
    Narvik - Norway

  5. #5
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    1,267

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    Does it also happen with a new user?

    Anything interesting from systemd-udevd appearing in the journal?

    Still not seeing the problem myself using TW 20180425 and can't offer any suggestions I'm afraid.

    Googling for "systemd-udevd high cpu utilisation" https://www.google.com/search?hl=en&...pu+utilisation gives quite a few hits, maybe something of relevance there?
    Regards, Paul

    2x Tumbleweed (Snapshot: 20191016) KDE Plasma 5
    2x Leap 15.1 KDE Plasma 5

  6. #6
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Narvik, Norway
    Posts
    393

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    I testet with a new user and yes the problem is still there. If i look in KSysInfo one of the CPU is stuck to 100%.
    I have i suspicion that there is some problem with the Synaptic Touchpad-driver. The touchpad is acting strange and if i search on Google, there is some article about Systems-udevd and Synaptic driver.
    I will try to remove the driver and connect i usb-mouse to see if this change anything.
    --
    Best regards,
    Ronny Simonsen
    Narvik - Norway

  7. #7
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,639
    Blog Entries
    3

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    Yes, I am seeing this problem.

    I only see it on one system. Other Tumbleweed systems are fine.

    At present I have one systemd-udevd process at around 100% processor time, and another at around 40% processor time.

    Touchpad seems to be normally responsive with Icewm (where I can't turn it off). I have it turned off for Plasma.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  8. #8

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    Hello,

    I seem to have the exact same problem. udevd using a lot of processor, maxing out the CPU usage and getting the fan at full speed.

    The problem was present with previous versions of Tumbleweed for a few weeks/months. I have just installed the latest Tumbleweed (20180704), rebooted the PC and this is still a problem.

    Any advise on what to do to get rid of the issue?

    Thanks a lot in advance,

    Joffroy

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,639
    Blog Entries
    3

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    I mentioned in reply #7 above, that I am seeing this problem.

    I did file a bug report - Bug 1092246

    Feel free to add comments to that bug report.

    In my case, it appears to be bluetooth related. And I don't actually use bluetooth on that laptop. So I disabled bluetooth in BIOS settings, which solved my problem for now. But the problem reappears if I enable bluetooth support once again.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,302
    Blog Entries
    2

    Default Re: CPU usage by systemd-udevd

    A quick internet search suggests that udevd problems can be identified by running udevdadm as follows
    Code:
    udevadm monitor
    It also seems that people have suspected and "fixed" (I wonder how certain their fixes and conclusions are) a wide variety of potential causes... including GPU, USB devices, I/O devices, PCI devices...
    Which in a way illustrates how versatile and important udev is in a system (It's one of the main ways to detect devices and then take some appropriate action).

    If you can identify what device might be causing all that activity,
    Then maybe a follow up search can focus on udevd and that particular device.

    HTH,
    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •