Results 1 to 2 of 2

Thread: Pulseaudio/KDE changes device

Hybrid View

  1. #1

    Default Pulseaudio/KDE changes device

    hi

    have probably the most simple setup one can imagine, 2 speakers on the motherboard connection (teal plug)
    headset on the from panel (teal plug and red plug)

    KDE system settings is set to (freely translated from dutch to english):
    Soundcard: Internal Sound
    Profile: Analog Stereo Duplex

    Sound Device: Recording (Internal Sound Analog Stereo)
    Connector: Front Microphone

    Sound Device: Playing (Internal Sound Analog Stereo)
    Connector: Analog Headset

    And this works fine, if I put the headset on it works, if I take it off and turn the speakers on it works, so all happy
    But for no real reason on random moments KDE gives me the message:
    Sound Device Internal Sound Analog Stereo no longer works, falling back to Internal Sound Analog 2.1 OR any of the other possible options.
    This then kills the headset sound and only speakersound is left (when turned on)

    I am pretty clueless on why this happens and all I can see in journalctl is this:

    Code:
    mrt 19 16:32:46 caladan kwin_x11[2614]: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 33949, resource id: 35651585, major code: 18 (ChangeProperty), minor code: 0
    mrt 19 16:32:46 caladan kwin_x11[2614]: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 33918, resource id: 35651586, major code: 18 (ChangeProperty), minor code: 0
    mrt 19 16:32:46 caladan kwin_x11[2614]: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 33896, resource id: 35651585, major code: 18 (ChangeProperty), minor code: 0
    mrt 19 16:32:46 caladan plasmashell[2622]: org.kde.plasma.pulseaudio: No object for name "alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-surround-21"
    mrt 19 16:32:46 caladan plasmashell[2622]: org.kde.plasma.pulseaudio: No object for name "alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo"
    not even sure if I can just make plasma stay fixed on the analog-stereo ?

    update: was in a chat with a friend and during that chat it did not change device but changed this:

    Sound Device: Playing (Internal Sound Analog Stereo)
    Connector: Line

    which then drops the sound from the headphone, journalctl shows:

    Code:
    org.kde.plasma.pulseaudio: No object for name "alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor"

  2. #2

    Default Re: Pulseaudio/KDE changes device

    just to update. The same way it started (out of nowhere) it now has stopped doing this and all works fine...
    no clue why as nothing has changed (except tumbleweed updates)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •