Results 1 to 6 of 6

Thread: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Germany
    Posts
    518

    Default Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    Hi,

    after solving some problems i managed to install the current opensuse Tumbleweed snapshot on my new Dell XPS 15 laptop. I am using Gnome as GUI. But i noticed that i cannot switch to a console when using Gnome via pressing ALT + CNTRL + F1 or any other of the F keys.

    Maybe this is related to the fact that the Fn keys have a second function when pressing or locking the Fn key/mode, also there is a BIOS option to reverse the Fn-mode. But i tested all options an nothing works.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,345
    Blog Entries
    15

    Default Re: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    Hi
    Maybe the dell_wmi module isn't running?
    Code:
    lsmod |grep dell
    Do the brightness etc keys work?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Germany
    Posts
    518

    Default Re: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    I did not tested the brightness keys but the volume controls and mute where working. And before login switching via ALT + CNTRL + Fn works also. Jest when logged into gnome it is not working anymore! It is not even working with a pluged in a full size external usb keyboard!

  4. #4
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Germany
    Posts
    518

    Default Re: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    The problem is still there but i noticed that after a reinstall the keys work, but after a reboot they do not work anymore. Maybe this changes every reboot?
    I also noticed that the right click is also not working, maybe this is related?

    Anyway, this is the output of lsmod | grep dell

    Code:
    dell_wmi               16384  0
    dell_laptop            24576  0
    dell_smbios_wmi        16384  0
    dell_smbios_smm        16384  0
    dell_smbios            16384  4 dell_wmi,dell_laptop,dell_smbios_wmi,dell_smbios_smm
    dcdbas                 16384  1 dell_smbios_smm
    rfkill                 28672  9 bluetooth,dell_laptop,cfg80211
    dell_smm_hwmon         16384  0
    dell_wmi_descriptor    16384  2 dell_wmi,dell_smbios_wmi
    sparse_keymap          16384  2 dell_wmi,intel_hid
    wmi                    28672  7 dell_wmi,wmi_bmof,intel_wmi_thunderbolt,dell_wmi_descriptor,mxm_wmi,nouveau,dell_smbios_wmi
    video                  45056  4 dell_wmi,dell_laptop,nouveau,i915

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,345
    Blog Entries
    15

    Default Re: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    Quote Originally Posted by sabo007 View Post
    The problem is still there but i noticed that after a reinstall the keys work, but after a reboot they do not work anymore. Maybe this changes every reboot?
    I also noticed that the right click is also not working, maybe this is related?

    Anyway, this is the output of lsmod | grep dell

    Code:
    dell_wmi               16384  0
    dell_laptop            24576  0
    dell_smbios_wmi        16384  0
    dell_smbios_smm        16384  0
    dell_smbios            16384  4 dell_wmi,dell_laptop,dell_smbios_wmi,dell_smbios_smm
    dcdbas                 16384  1 dell_smbios_smm
    rfkill                 28672  9 bluetooth,dell_laptop,cfg80211
    dell_smm_hwmon         16384  0
    dell_wmi_descriptor    16384  2 dell_wmi,dell_smbios_wmi
    sparse_keymap          16384  2 dell_wmi,intel_hid
    wmi                    28672  7 dell_wmi,wmi_bmof,intel_wmi_thunderbolt,dell_wmi_descriptor,mxm_wmi,nouveau,dell_smbios_wmi
    video                  45056  4 dell_wmi,dell_laptop,nouveau,i915
    Hi
    I would guess it's somehow related to the dual graphics setup... worthy of a bug report...
    openSUSE:Submitting bug reports - openSUSE
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  6. #6
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Germany
    Posts
    518

    Default Re: Dell XPA 15 9569: Gnome ALT + CTLR + F keys do nothing (no switch to console)

    Could be, currently it works again, i just removed the "nomodeset" kernel parameter (but kept "nouveau.modeset=0") maybe that was the solution. I will see what happens the next reboots, because right after installation the keys worked too, but "nomodeset" was used also.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •