Results 1 to 9 of 9

Thread: URL in kmail is not opened in default browser

  1. #1
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    48

    Default URL in kmail is not opened in default browser

    Since installing leap 42.3 clicking on a weblink doesn't open that link in my default browser (Firefox or Chrome) anymore. A message appears : 'A folder named ~/.cache/kioexec/krun/somenumbercombination/ already exists.' What can I do to make the website opening in my default browser? Thanks for any hint!

  2. #2

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Check that your browser is actually set as default web browser in systemsettings5->Applications->Default Applications.

    If yes, also check the file association for .html files.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    48

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Yes, I had done all that and found everything as it should be, i.e. firefox being associated with *.html and also set as the default browser. Another variant of the problem is that after clicking on the URL in the email I receive a request to allow a coockie from this site. So I checked whether java was installed. Admitting the coockie makes no difference.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    1,134

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    What happens if you right-click on the link, select “Copy Link Address”, then paste it into Firefox's address bar?
    You could also try deleting the contents of “~/.cache/kioexec/krun/” -- it is normally empty.
    ~Thank you for sharing an interesting problem.
    --
    slàinte mhath,
    rayH

  5. #5
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    48

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Of course, I can copy and paste the link into the browser window. But that's not what should be the current standard. Yes, I also deleted all the contents of ~/.cache/kioexec/krun/ without any effect.I'm just surprised that I seem to be the only one with that problem - although I installed the system twice.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    1,134

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Quote Originally Posted by gm40 View Post
    Of course, I can copy and paste the link into the browser window. But that's not what should be the current standard.
    That was just to eliminate the unlikely.

    Yes, I also deleted all the contents of ~/.cache/kioexec/krun/ without any effect.
    And you still get:
    'A folder named ~/.cache/kioexec/krun/somenumbercombination/ already exists.'?

    I'm just surprised that I seem to be the only one with that problem - although I installed the system twice.
    Were the reinstalls with the same “/home” and user configuration? Have you tried creating a new user? KMail links work for me in both Leap-42.3 and Tumbleweed. I use POP3 mail.
    ~Thank you for sharing an interesting problem.
    --
    slàinte mhath,
    rayH

  7. #7

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Btw, the file associations are stored in ~/.config/mimeapps.list, so just deleting that may help too.

    Although previously (in KDE4), ~/.local/share/applications/mimeapps.list was used and I think it's still respected if the above doesn't exist.
    So try to delete that too, maybe it interferes somehow.

    Also try to delete the whole ~/.cache/ folder, in particular ~/.cache/ksycoca*. I don't think ~/.cache/kioexec/krun/ has any relevance to this problem.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    48

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Well, the problem seems to be that I installed the new system Leap 42.3 but didn't recreate my personal user. So it still contains all the trash from previous versions. And something is messing it up. There are in particular the configuration folders .config, .dbus, kde, kde4,.local where the source of all eval may sit. So where do I start? I deleted .cache without any change. I also moved ~/.local/share/mime away. There is no folder ~/.config/mimeapps.list and ~/.local/share/applications/mimeapps.list. I could, of course, just delete the whole lot. But that means to reconfigure the lot, an idea I hate but probably have to face unless I get some better suggestions.

  9. #9

    Default Re: URL in kmail is not opened in default browser

    Well, have you already tried a fresh user account?
    That would at least rule out a system-wide "problem".

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •