Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Problem with additional language layouts

  1. #1
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Mountains of Palencia
    Posts
    135

    Default Problem with additional language layouts

    I often write English and Spanish text in the same document or email. And occasionally German and other languages. So I have installed default US and Spanish layouts under Keyboard Hardware and Layout. This worked fine under 42.2 but now with 42.3 when I switch to Spanish the OS presents a layout that is not Spanish and is not the layout displayed by opening Preview.

    All apps are affected by this issue. At the same time I have discovered that the US layout has acquired the ability to add some, but not all, special characters. Could these two things be related?
    Lenovo IdeaPad,Y510p. openSUSE LEAP 42.3 (x86_64). KDE. Intel i7, 16GB RAM, 1TB SSD/HD drive. NVIDIA GT755M 2GB (not installed yet).

  2. #2
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Mountains of Palencia
    Posts
    135

    Default Re: Problem with additional language layouts

    Quote Originally Posted by pacolaser View Post
    now with 42.3 when I switch to Spanish the OS presents a layout that is not Spanish and is not the layout displayed by opening Preview.
    I think I wrote about this in the past but I can't find any reference in the forums. Memory is not good since I passed 80. I think there is a work-around when using the Spanish layout but it is clunky (ie, laborious). Can't we go back to the functionality of 42.2?
    Lenovo IdeaPad,Y510p. openSUSE LEAP 42.3 (x86_64). KDE. Intel i7, 16GB RAM, 1TB SSD/HD drive. NVIDIA GT755M 2GB (not installed yet).

  3. #3
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,606

    Question Re: Problem with additional language layouts

    Which GUI?
    • KDE; GNOME; MATE; Xfce; Enlightenment; Cinnamon; LXQt . . . ?

    Or, are you using a TTY?

  4. #4
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Mountains of Palencia
    Posts
    135

    Default Re: Problem with additional language layouts

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    Which GUI?
    I am strictly a KDE user. Never tried anything else.
    Lenovo IdeaPad,Y510p. openSUSE LEAP 42.3 (x86_64). KDE. Intel i7, 16GB RAM, 1TB SSD/HD drive. NVIDIA GT755M 2GB (not installed yet).

  5. #5
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,606

    Default Re: Problem with additional language layouts

    I can confirm your problem: KDE Plasma 5 with German and English-US (US international with accent keys) keyboard layouts.
    The US preview shows "QWERTY" -- when it's selected "QWERTZ" is typed.
    I have to admit that, I haven't logged out and logged back in again.
    Possibly, a KDE Bug Report is needed.

  6. #6

    Default Re: Problem with additional language layouts

    Do you maybe have ibus or fcitx installed?
    Those may interfere, and override Plasma's keyboard settings.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,606

    Exclamation Re: Problem with additional language layouts

    In my case, nothing related to "fcitx" is installed.

    But, "libibus-1_0-5" is installed and, "rpm --query --whatrequires libibus-1_0-5" indicates no dependencies but, "zypper remove libibus-1_0-5" wants to also remove the following applications:
    Activities
    "Application Launcher"
    "Application Menu"
    "Application Menu Bar"
    "Declarative Toolbox"
    "Default Panel"
    Desktop
    "Desktop Containment"
    "Empty Panel"
    "Input Method Panel"
    "KDE Plasma Desktop"
    Pager
    "Panel Toolbox"
    "Task Manager"
    Trashcan
    "Window list"
    and the following packages:
    patterns-openSUSE-kde
    patterns-openSUSE-kde_imaging
    patterns-openSUSE-kde_plasma
    plasma5-desktop
    plasma5-desktop-lang
    plasma5-session;
    and the following patterns:
    kde
    kde_imaging
    kde_plasma.

    I'll leave the IBus libraries installed for the moment.

  8. #8
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,606

    Unhappy Re: Problem with additional language layouts

    By the way, logging out and then back in again didn't help.

    The only "small annoyance" which disappeared with 2 keyboard layouts defined was the "Num-Lock disables it's self once only after logging in when <Ctrl> or <Alt> or <Meta> is pressed" issue (there is a KDE Bug Report for this issue). Removing the 2nd keyboard layout reinstated "my little friend".

  9. #9

    Default Re: Problem with additional language layouts

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    But, "libibus-1_0-5" is installed
    libibus is irrelevant and required.

    *ibus* is the daemon that provides the functionality (and overrides Plasma's keyboard layout settings).

    and, "rpm --query --whatrequires libibus-1_0-5" indicates no dependencies
    Yes, because the packages actually require "libibus-1.0.so.5()(64bit)"...

    I'll leave the IBus libraries installed for the moment.
    Yes, that's what you should do.

  10. #10

    Default Re: Problem with additional language layouts

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    The only "small annoyance" which disappeared with 2 keyboard layouts defined was the "Num-Lock disables it's self once only after logging in when <Ctrl> or <Alt> or <Meta> is pressed" issue
    Yes, I experience that too with only one keyboard layout.
    But it's not NumLock itself that gets disabled here, only the keyboard LED is switched off. The NumLock functionality is still on.
    (so just a "cosmetical" issue really)

    IMHO rather not a bug in KDE though, more in numlockx that is used to turn on NumLock in the first place during login, or Xorg or... :-/
    Last edited by wolfi323; 07-Feb-2018 at 04:14.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •