Results 1 to 4 of 4

Thread: usb-c hub only works in one port (HDMI)

  1. #1

    Default usb-c hub only works in one port (HDMI)

    Hey guys,

    I got a xiomi notebook pro, and it came with 2 USB-C ports. I bought a usb hub with an HDMI output, but this only works in one of 2 usb-c ports, however the port that works is the charging port. I already looked for the same issue in google, but I didn't find anything. I hope you guys could help me.

    here is the link for the computer (just in case you need to check the specs) https://www.gearbest.com/laptops/pp_...IaAsBaEALw_wcB

    here is the output of lsusb:
    Code:
    Bus 002 Device 005: ID 05e3:0616 Genesys Logic, Inc. hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 008: ID 04f3:0c1a Elan Microelectronics Corp. 
    Bus 001 Device 007: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
    Bus 001 Device 006: ID 04f2:b59a Chicony Electronics Co., Ltd 
    Bus 001 Device 005: ID 8087:0a2b Intel Corp. 
    Bus 001 Device 003: ID 0c45:760a Microdia 
    Bus 001 Device 029: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
    Bus 001 Device 023: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. 4-port hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    here is the output of dmesg: (that works)
    Code:
    [ 2999.211136] usb 1-1: USB disconnect, device number 23
    [ 2999.211140] usb 1-1.4: USB disconnect, device number 29
    [ 2999.381495] usb 2-1: USB disconnect, device number 5
    [ 3013.239858] usb 2-4: new SuperSpeed USB device number 6 using xhci_hcd
    [ 3013.264578] usb 2-4: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0616
    [ 3013.264583] usb 2-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3013.264585] usb 2-4: Product: USB3.0 Hub
    [ 3013.264587] usb 2-4: Manufacturer: GenesysLogic
    [ 3013.387142] usb 1-4: new high-speed USB device number 30 using xhci_hcd
    [ 3013.546466] usb 1-4: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0610
    [ 3013.546471] usb 1-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3013.546474] usb 1-4: Product: USB2.0 Hub
    [ 3013.546476] usb 1-4: Manufacturer: GenesysLogic
    [ 3014.629294] usb 1-4-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3015.485053] usb 1-4-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3015.486439] usb 1-4-port1: attempt power cycle
    [ 3016.661203] usb 1-4-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3017.522225] usb 1-4-port1: unable to enumerate USB device
    [ 3020.007321] usb 1-4.4: new full-speed USB device number 36 using xhci_hcd
    [ 3020.111735] usb 1-4.4: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=c534
    [ 3020.111739] usb 1-4.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3020.111742] usb 1-4.4: Product: USB Receiver
    [ 3020.111744] usb 1-4.4: Manufacturer: Logitech
    [ 3020.114690] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-4/1-4.4/1-4.4:1.0/0003:046D:C534.000C/input/input30
    [ 3020.172101] hid-generic 0003:046D:C534.000C: input,hidraw2: USB HID v1.11 Keyboard [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:14.0-4.4/input0
    [ 3020.175195] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-4/1-4.4/1-4.4:1.1/0003:046D:C534.000D/input/input31
    [ 3020.236276] hid-generic 0003:046D:C534.000D: input,hiddev97,hidraw3: USB HID v1.11 Mouse [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:14.0-4.4/input1
    here is the output of dmesg: (that doesn't work)
    Code:
    [ 3119.589169] usb 1-4: USB disconnect, device number 30
    [ 3119.589175] usb 1-4.4: USB disconnect, device number 36
    [ 3119.743111] usb 2-4: USB disconnect, device number 6
    [ 3124.515395] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 7 using xhci_hcd
    [ 3124.540849] usb 2-1: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0616
    [ 3124.540853] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3124.540856] usb 2-1: Product: USB3.0 Hub
    [ 3124.540858] usb 2-1: Manufacturer: GenesysLogic
    [ 3124.663116] usb 1-1: new high-speed USB device number 37 using xhci_hcd
    [ 3124.822830] usb 1-1: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0610
    [ 3124.822836] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3124.822839] usb 1-1: Product: USB2.0 Hub
    [ 3124.822841] usb 1-1: Manufacturer: GenesysLogic
    [ 3125.905810] usb 1-1-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3126.761837] usb 1-1-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3126.763521] usb 1-1-port1: attempt power cycle
    [ 3127.937804] usb 1-1-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
    [ 3128.439354] usb 1-1.1: new low-speed USB device number 41 using xhci_hcd
    [ 3128.440176] usb 1-1.1: Device not responding to setup address.
    [ 3128.648294] usb 1-1.1: Device not responding to setup address.
    [ 3128.855521] usb 1-1.1: device not accepting address 41, error -71
    [ 3128.856019] usb 1-1-port1: unable to enumerate USB device
    [ 3132.067515] usb 1-1.4: new full-speed USB device number 43 using xhci_hcd
    [ 3132.171957] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=c534
    [ 3132.171962] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
    [ 3132.171965] usb 1-1.4: Product: USB Receiver
    [ 3132.171967] usb 1-1.4: Manufacturer: Logitech
    [ 3132.175117] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.0/0003:046D:C534.000E/input/input32
    [ 3132.236266] hid-generic 0003:046D:C534.000E: input,hidraw2: USB HID v1.11 Keyboard [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:14.0-1.4/input0
    [ 3132.239382] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.1/0003:046D:C534.000F/input/input33
    [ 3132.299919] hid-generic 0003:046D:C534.000F: input,hiddev97,hidraw3: USB HID v1.11 Mouse [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:14.0-1.4/input1

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,700
    Blog Entries
    1

    Default Re: usb-c hub only works in one port (HDMI)

    Welcome to openSUSE Forums nerydlg. I note that the main difference with the failing port is the following output (where a device is detected a low speed device)
    but this doesn't seem to be related to the Genesys hub device...
    Code:
    [ 3128.439354] usb 1-1.1: new low-speed USB device number 41 using xhci_hcd
    [ 3128.440176] usb 1-1.1: Device not responding to setup address.
    [ 3128.648294] usb 1-1.1: Device not responding to setup address.
    [ 3128.855521] usb 1-1.1: device not accepting address 41, error -71
    [ 3128.856019] usb 1-1-port1: unable to enumerate USB device
    I do wonder if this is perhaps due to a power limitation with one of the ports perhaps? I'm still coming up to speed with these USB-C ports, but maybe this wiki page will help clarify further...

    https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C#..._specification

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,700
    Blog Entries
    1

    Default Re: usb-c hub only works in one port (HDMI)

    Reading a bit more, it may be that the other port does not support alternate mode, required to provide display port and HDMI output....

    https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C#...specifications

    Alternate Modes are optional; USB-C features and devices are not required to support any specific Alternate Mode. The USB Implementers Forum is working with its Alternate Mode partners to make sure that ports are properly labelled with respective logos.[36]
    Alternate Mode hosts and sinks can be connected with either regular full-featured USB-C cables, or converter cables/adapters:

  4. #4

    Default Re: usb-c hub only works in one port (HDMI)

    Thank you for you quick response deano_ferrari.
    I already checked the links and I have only one more question. there isn't nothing to do to add display port support since, as far as I know, this is added in hardware. that's correct ?
    I'm asking because I'm not completely clear about if this could be added by a configuration or something like that.

    sorry if those are fool questions

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •