Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: System can't recover after last zypper dup

  1. #1
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default System can't recover after last zypper dup

    Hi! I was wondering if anyone else is stuck trying to log into their Tumbleweed only to watch it crash on a loop. It seems to have happened while I was zypper dup'ing a few moments ago and it suddenly gave the "system cannot recover" screen. I've tried the nopti /pti=off options, booting into recovery mode, booting to a previous kernel, but to no avail. Any ideas?
    Grub loads fine and everything seems to go as usual. The last message I get before a blank screen and then the crash message are the starting session for user (me).
    I'm using Gnome as DE, and I'm on an AMD A8-6410 2.0 HP Pavilion.
    So sad ;_;

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    27,127
    Blog Entries
    15

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Hi
    Don't have something like teamviewer service running? If you get to grub and press the e to edit and add a 3 to the end of the line starting with linux (or linuxefi), does it boot up to the console session ok?

    Not running the amdgpu-pro driver?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Hi, Malcolm, thanks for your kind reply.
    I'm not running teamviewer. I can log in to console, yes. I've checked zypper and I get an ibus-gtk-32bit error (failed to remove, exit status 127) When restarting I also get a failed to start Load Apparmor (...) (I'm sorry I am not copying and pasting logs, I'm saying hi from the phone.)

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    27,127
    Blog Entries
    15

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Quote Originally Posted by Icearchery View Post
    Hi, Malcolm, thanks for your kind reply.
    I'm not running teamviewer. I can log in to console, yes. I've checked zypper and I get an ibus-gtk-32bit error (failed to remove, exit status 127) When restarting I also get a failed to start Load Apparmor (...) (I'm sorry I am not copying and pasting logs, I'm saying hi from the phone.)
    Hi
    When you get a chance can you login as root try and remove ibus-gtk-32bit?

    Also check apparmor status;
    Code:
    systemctl status apparmor.service
    Is the system set to auto login and your using the default gdm login manager?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  5. #5
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Oh dear, typing from the phone is a true nightmare. I just accidentally deleted my previous answer.
    I tried to remove ibus-gtk-32bit but I get an error and it won't be removed.
    Systemctl says apparmor loaded failed failed
    I di have auto login enabled, yes. I am also using amdgpu as radon would crash with mullins.
    Thanks once again for your time and patience.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    27,127
    Blog Entries
    15

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Quote Originally Posted by Icearchery View Post
    Oh dear, typing from the phone is a true nightmare. I just accidentally deleted my previous answer.
    I tried to remove ibus-gtk-32bit but I get an error and it won't be removed.
    Systemctl says apparmor loaded failed failed
    I di have auto login enabled, yes. I am also using amdgpu as radon would crash with mullins.
    Thanks once again for your time and patience.
    Hi
    OK, so from runlevel 3 can you use yast ncurses and remove the auto login via /etc/sysconfig editor or use vi and edit /etc/sysconfig/displaymanager and remove your username from DISPLAYMANAGER_AUTOLOGIN. Then try booting again without using the 3. Which login manager is in use gdm?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  7. #7
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Hi, Malcolm, thanks again for all your help.
    Yes, I'm using gdm.
    I've just removed my username from autologin but the problem persists.
    I wonder if the message on boot reading "failed to load apparmor profiles" has anything to do with it, or maybe the ibus-gtk-32bit is to blame. (or both)

  8. #8
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    (finally managed to get home and log in from another machine) I managed to fix the ibus-gtk-32bit error by reinstalling libgtk-2_0-0-32bit, which I am guessing might have become corrupted when the system froze amid zypper dup'ing.
    But I still cannot log in through gdm nor start the x-server properly. Apparmor still fails to load profiles on boot, and upon checking its status I get
    apparmor.systemd[2646]: AppArmor parser error for /etc/apparmor.d/torbrowser.Browser.firefox in /etc/apparmor.d/torbrowser.Broser.firefox at l....
    (...) Error: /etc/apparmor.d/torbrowser.Browser.firefox failed to load

    I've tried reinstalling torbrowser, but that doesn't seem to do anything.
    Thanks for any help you can provide.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    27,127
    Blog Entries
    15

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Quote Originally Posted by Icearchery View Post
    (finally managed to get home and log in from another machine) I managed to fix the ibus-gtk-32bit error by reinstalling libgtk-2_0-0-32bit, which I am guessing might have become corrupted when the system froze amid zypper dup'ing.
    But I still cannot log in through gdm nor start the x-server properly. Apparmor still fails to load profiles on boot, and upon checking its status I get
    apparmor.systemd[2646]: AppArmor parser error for /etc/apparmor.d/torbrowser.Browser.firefox in /etc/apparmor.d/torbrowser.Broser.firefox at l....
    (...) Error: /etc/apparmor.d/torbrowser.Browser.firefox failed to load

    I've tried reinstalling torbrowser, but that doesn't seem to do anything.
    Thanks for any help you can provide.
    Hi
    What if you uninstall torbrowser temporarily and see if that helps.

    Do you have gnome shell extensions installed as well?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  10. #10
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Very Far Away
    Posts
    56

    Default Re: System can't recover after last zypper dup

    Hi!
    I did that and managed to get apparmor to work again. It seems to be the X server that crashes.
    The error I get is that it can't load any driver, and fails with /usr/lib64/LIBEL MUY. so. 5: file too short.
    I think perhaps when it crashed during zypper dup it ruined numerous files, the x server being affected too.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •