Results 1 to 7 of 7

Thread: No booting kernel since 4.12.7-1-default

  1. #1

    Default No booting kernel since 4.12.7-1-default

    Greetings.
    I have yet to see a booting kernel since 4.12.7-1-default for my home server. It hangs at loading ramdisk.

    This is for AMD 64 dual core 4200 / Geforce 7600 GS

    Any help with this is much appreciated!

  2. #2

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    Really 4.12.7? That's old...
    Did you try newer ones? The current one is 4.14.11...
    Which one do you have installed now?

    If it hangs at that point, it may be a problem with the CPU firmware/microcode update.
    Maybe adding "dis_ucode_ldr" to the kernel boot options may help. (press 'e' at the boot menu and append the option at the end of the line starting with "linux" or "linuxefi")

    There were other users with the same symptoms caused by the recent security updates, so if you do have the latest kernel, you may try one if these options too:
    nopti
    nospec
    noefi

    Also, is this a 32bit or 64bit installation?
    I do remember problems with the 32bit kernel especially on AMD CPUs in the past, switching to 64bit might help and is definitely better tested/supported nowadays.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    4,976

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    As mentioned on factory list, 32 bit programs apparently crash kernel; so checking for services that may run them (teamviewerd comes to mind) make sense as well.

    The obvious check is to try to boot into run level 1 to reduce number of started services.

  4. #4

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    I will try that boot option next time I restart..I have no services installed other than those that come with the distro..

  5. #5

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    I can now declare that the dis_ucode_ldr, nopti,nospec and noefi did not work as kernel parameters..one at a time and all at the same time

    It still hangs at loading ramdisk.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    4,976

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    I can only repeat what I told in other threads already - those who can actually debug and fix it are listening on bugzilla.

  7. #7

    Default Re: No booting kernel since 4.12.7-1-default

    And you still didn't tell what kernel you are using now.

    There are additional fixes already in 4.14.13, but that isn't in Tumbleweed yet.

    If it is indeed still 4.12.7, a bug report won't make much sense...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •