Results 1 to 2 of 2

Thread: VLC - No video after a recent snapshot.

  1. #1
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default VLC - No video after a recent snapshot.

    I have a problem with VLC not displaying video (any format), audio is OK.

    I'm not that familiar with VLC and seldom use it. However it had been working (with the same video file) approx 4 weeks ago, around 20171120. (Current snapshot is 20171211).

    I'm guessing that "something" between approx 20171120 and 20171211 broke "something".

    VLC is from PackMan

    Code:
    paul@Orion-15:~$ sudo zypper se -si vlc
    [sudo] password for root: 
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    
    S  | Name             | Type        | Version   | Arch   | Repository                   
    ---+------------------+-------------+-----------+--------+------------------------------
    i+ | VLC Media player | application |           | noarch | openSUSE-Tumbleweed-Oss      
    i+ | libvlc5          | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    i+ | libvlccore8      | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    i+ | vlc              | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    i+ | vlc-codecs       | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    i+ | vlc-noX          | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    i+ | vlc-qt           | package     | 2.2.8-5.2 | x86_64 | PackMan (openSUSE_Tumbleweed)
    paul@Orion-15:~$
    These are the installed *vdpau* packages

    Code:
    paul@Orion-15:~$ sudo zypper se -si *vdpau*
    [sudo] password for root: 
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    
    S  | Name             | Type    | Version      | Arch   | Repository             
    ---+------------------+---------+--------------+--------+------------------------
    i+ | libvdpau1        | package | 1.1.1-2.2    | x86_64 | openSUSE-Tumbleweed-Oss
    i+ | libvdpau_nouveau | package | 17.2.6-180.1 | x86_64 | openSUSE-Tumbleweed-Oss
    paul@Orion-15:~$
    "vlc-codec-gstreamer" is not installed.

    The system this is on has an Nvidia 8600GTS (NV84) card, using nouveau driver with "Mesa-dri-nouveau" 17.2.6-180.1

    When attempting to play a video (VLC) statistics shows an increasing count for video blocks decoded, the displayed count remains at 0 with no video shown.

    In this instance the video codec is H264-MPEG-4 AVC, although trying a few other files, other codecs exhibit the same problem. So it's not a decoding issue, but one of display of the decoded output. Which seems confirmed by the following error output by VLC:

    "vdpau_display error: output surface creation failure: A catch-all error, used when no other error code applies."

    Googling that leads to several hits that suggest switching (VLC) "Input/Output -> Codecs -> Hardware Accelerated Decoding" to "Disable" may effect a cure. That however makes no difference.

    As an additional "test", unsure if this proves anything: kaffeine 3.0.14-1.1 exhibits the same no video problem, and for some, possibly unrelated reason, dragonplayer "won't work" no video or audio.

    I'm guessing this is not a universal problem or more TW users would be complaining...

    I did note a vaguely similar thread for VLC on Leap 42.3, VLC on my 42.3 system is working OK.

    Any ideas welcome
    Regards, Paul

  2. #2
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: VLC - No video after a recent snapshot.

    Restored video after some trial and error by changing the following VLC settings...

    First
    Tools -> Preferences -> Show All Settings
    Then
    Video -> Output Modules -> Video Output Module = OpenGL
    Video -> Output Modules -> OpenGL -> OpenGL Extension = GLX

    Both were previously set to "Automatic", so prior to this problem occurring I don't actually know what had been (Automagically) used.
    Regards, Paul

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •