Results 1 to 10 of 10

Thread: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

  1. #1

    Default VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    Hi,

    I installed VLC from packman but it does not display any video.

    I thought this might have something to do with the repo

    so I input:
    Code:
    sudo zypper dup --from packman
    I tried to use VLC again but the same issue persists

    I am currently running KDE

    How can I fix this?

    I know That there is nothing wrong with the video file, as I was able to play it on another ubuntu laptop, as well as another laptop which had opensuse and i3 without any problem

  2. #2

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    I should also mention that I did install openSUSE leap 42.3 on this exact machine a few days ago when I was testing out distros.

    I was using i3-gaps at the time, and VLC worked flawlessly

    Not sure why it isnt working now as I did the same thing on this current install with the main difference being KDE

    not sure if it matters.. but im on a desktop PC with AMD cpu and nvidia gtx 960

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    do as described in the previous post only replace the TW repo with the LEAP repo
    Code:
    zypper ar -f ftp://packman.inode.at/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
    zypper dup --from packman
    zypper in vlc-codecs libxine2-codecs
    note the last line vlc-codecs does not exist in oss so only doing zypper dup --from packman is not enough you need to install vlc-codecs
    you mentioned packman but didn't tell us your repo list, what does this say
    Code:
    zypper lr -d

  4. #4

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    do as described in the previous post only replace the TW repo with the LEAP repo
    Code:
    zypper ar -f ftp://packman.inode.at/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
    zypper dup --from packman
    zypper in vlc-codecs libxine2-codecs
    note the last line vlc-codecs does not exist in oss so only doing zypper dup --from packman is not enough you need to install vlc-codecs
    you mentioned packman but didn't tell us your repo list, what does this say
    Code:
    zypper lr -d
    the only repo I added is the packman repo in addition to the default repo after a fresh install
    VLC was the first thing I tried to get up and running..
    so stepwise I did the following immediately after I installed openSUSE
    added packman repo
    installed packman vers of VLC and its dependencies, including the two that was mentioned in your post,

    attempted to use VLC but there was no video, or sound
    To be sure I converted all possible packages to packman

    attempted to play VLC again to no avail and it has led me to posting here

    I do not understand why this worked fine before with a different DE

  5. #5

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    My repo list btw

    Code:
    #  | Alias                           | Name                                    | Enabled | GPG Check | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                      | Service
    ---+---------------------------------+-----------------------------------------+---------+-----------+---------+----------+--------+--------------------------------------------------------------------------+--------
     1 | download.opensuse.org-non-oss   | Main Repository (NON-OSS)               | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/leap/42.3/repo/non-oss/        |        
     2 | download.opensuse.org-non-oss_1 | Update Repository (Non-Oss)             | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/leap/42.3/non-oss/                   |        
     3 | download.opensuse.org-oss       | Main Repository (OSS)                   | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/leap/42.3/repo/oss/            |        
     4 | download.opensuse.org-oss_1     | Main Update Repository                  | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/leap/42.3/oss                        |        
     5 | openSUSE-Leap-42.3-0            | openSUSE-Leap-42.3-0                    | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/leap/42.3/repo/oss/            |        
     6 | packman                         | packman                                 | Yes     | (r ) Yes  | Yes     |   99     | rpm-md | http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/       |        
     7 | repo-debug                      | openSUSE-Leap-42.3-Debug                | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/leap/42.3/repo/oss/      |        
     8 | repo-debug-non-oss              | openSUSE-Leap-42.3-Debug-Non-Oss        | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/leap/42.3/repo/non-oss/  |        
     9 | repo-debug-update               | openSUSE-Leap-42.3-Update-Debug         | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/leap/42.3/oss/                 |        
    10 | repo-debug-update-non-oss       | openSUSE-Leap-42.3-Update-Debug-Non-Oss | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/leap/42.3/non-oss/             |        
    11 | repo-source                     | openSUSE-Leap-42.3-Source               | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/leap/42.3/repo/oss/     |        
    12 | repo-source-non-oss             | openSUSE-Leap-42.3-Source-Non-Oss       | No      | ----      | ----    |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/leap/42.3/repo/non-oss/ |

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    what's your graphic card
    some intel chips have issue with vdpau which I believe is the default in vlc I don't know why
    you can switch to va-api in vlc preferences
    \
    the above is not my picture found it with google search
    or install libvdpau-va-gl which redirects vdpau to vaapi
    Code:
    zypper in libvdpau-va-gl
    or uninstall libvdapu1
    Code:
    zypper rm libvdpau*
    another thing that could be an issue is vlc-codec-gstreamer
    this is not installed by default but if you installed it it will use gstreamer as a decoding backend in vlc and that one has issues on nvidia chips as it tries to use va-api where there is no va-api support
    so what's the output of
    Code:
    zypper se -si vlc-codec-gstreamer

  7. #7
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    just out of curiosity do kaffeine or dragon work
    dragon uses gstreamer and kaffeine uses libxine2 so it's a way to see where the issue is libvlc or there are some missing packages (both libxine2 and gstreamer use vdpau or va-api on supported hardware)
    you can also run vlc from a terminal window and see the errors (if any) it displays

  8. #8
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    you can also run vlc from a terminal window and see the errors (if any) it displays
    May also be worth taking a look from the GUI at Tools -> Messages

    Perhaps also try explicitly setting the Audio & Video output modules, as opposed to using the "Automatic" setting.

    That's what I found was necessary on a TW install where I lost video. ( https://forums.opensuse.org/showthre...53#post2848153 )
    Regards, Paul

  9. #9

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    I tried all the suggested solution none of them fixed the issue

    both kaffiene and dragon do not work.

    The fix was to just to set the following preferences in vlc:
    Video -> Output Modules -> OpenGL -> OpenGL Extension = GLX
    I didnt think this would be the solution because it was set to automatic on the first install and worked just fine (on the same system),

    Im at a loss here because Im not sure what the reasoning is for this issue forcing me to make the change in vlc, is there a reasonble way to understand or track down why this occured in the first place?

    Thanks for all the help though, much appreciated.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: VLC NOT PLAYING VIDEO : KDE FRESH INSTALL

    you didn't tell us what graphic card you have and which driver you use what's the output of
    Code:
    sudo lspci -v | grep VGA
    you graphic system doesn't seam to have any hardware acceleration
    if you have an nvidia card you should know that the noveau driver needs a blob from the nvidia driver package to get hardware acceleration
    if you're on intel you should not have this issue as intel drivers are build-in the kernel
    amd users have it more complex the older cards have been depreciated by amd and the newer ones need the propitiatory driver see
    https://en.opensuse.org/SDB:AMDGPU-PRO (current amd driver for new cards)
    https://en.opensuse.org/SDB:AMD_fglrx (abandoned by amd does not work on 42.3)
    https://en.opensuse.org/SDB:Radeon (open sourced I'm not sure about hardware acceleration)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •