Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Blank Sound

  1. #1
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Mangalia (RO)
    Posts
    46

    Default Blank Sound

    I have an issue with Tumbleweed for the last 2 months with all the desktops KDE, Mate, XFCE, etc...

    When it boots into desktop my speakers return a blank sound like (brrrrrr) continuously, when something plays this (brrrrrr) disappears I don't have this issue on Leap any idea what might cause this?

    I'm 100% sure is not the hardware.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    Quote Originally Posted by Yupy View Post
    I have an issue with Tumbleweed for the last 2 months with all the desktops KDE, Mate, XFCE, etc...

    When it boots into desktop my speakers return a blank sound like (brrrrrr) continuously, when something plays this (brrrrrr) disappears I don't have this issue on Leap any idea what might cause this?

    I'm 100% sure is not the hardware.
    An open mic with level (mic or mib boost) turned up pehaps?
    Code:
    amixer -c0
    You could try checking settings via pavucontrol. (You may need to install it first.)

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    Another common approach here is to create a new user and check if the behaviour exists there. If not, then it may well be a rogue config setting in the user's ~/.config/pulse directory. You could remove (or rename) the directory, and log out and back in again. Any different?

  4. #4
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Mangalia (RO)
    Posts
    46

    Default Re: Blank Sound

    I runned "amixer -c0" in konsole and this is the output:

    Code:
    Simple mixer control 'Master',0
      Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
      Playback channels: Mono
      Limits: Playback 0 - 64
      Mono: Playback 46 [72%] [-18.00dB] [on]
    Simple mixer control 'PCM',0
      Capabilities: pvolume
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Limits: Playback 0 - 255
      Mono:
      Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB]
      Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB]
    Simple mixer control 'Front',0
      Capabilities: pvolume pswitch
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Limits: Playback 0 - 64
      Mono:
      Front Left: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
      Front Right: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Surround',0
      Capabilities: pvolume pswitch
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Limits: Playback 0 - 64
      Mono:
      Front Left: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
      Front Right: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Center',0
      Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
      Playback channels: Mono
      Limits: Playback 0 - 64
      Mono: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'LFE',0
      Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
      Playback channels: Mono
      Limits: Playback 0 - 64
      Mono: Playback 64 [100%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Line',0
      Capabilities: pvolume pswitch
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Limits: Playback 0 - 31
      Mono:
      Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [off]
      Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [off]
    Simple mixer control 'Mic',0
      Capabilities: pvolume pswitch
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Limits: Playback 0 - 31
      Mono:
      Front Left: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off]
      Front Right: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off]
    Simple mixer control 'Mic Boost',0
      Capabilities: volume
      Playback channels: Front Left - Front Right
      Capture channels: Front Left - Front Right
      Limits: 0 - 3
      Front Left: 0 [0%] [0.00dB]
      Front Right: 0 [0%] [0.00dB]
    Simple mixer control 'IEC958',0
      Capabilities: pswitch pswitch-joined
      Playback channels: Mono
      Mono: Playback [off]
    Simple mixer control 'IEC958 Default PCM',0
      Capabilities: pswitch pswitch-joined
      Playback channels: Mono
      Mono: Playback [on]
    Simple mixer control 'Capture',0
      Capabilities: cvolume cswitch
      Capture channels: Front Left - Front Right
      Limits: Capture 0 - 31
      Front Left: Capture 22 [71%] [19.50dB] [on]
      Front Right: Capture 22 [71%] [19.50dB] [on]
    Simple mixer control 'Capture',1
      Capabilities: cvolume cswitch
      Capture channels: Front Left - Front Right
      Limits: Capture 0 - 31
      Front Left: Capture 19 [61%] [15.00dB] [off]
      Front Right: Capture 19 [61%] [15.00dB] [off]
    Simple mixer control 'Channel Mode',0
      Capabilities: enum
      Items: '2ch' '4ch' '6ch'
      Item0: '2ch'
    Simple mixer control 'Input Source',0
      Capabilities: cenum
      Items: 'Mic' 'Line'
      Item0: 'Mic'
    Simple mixer control 'Input Source',1
      Capabilities: cenum
      Items: 'Mic' 'Line'
      Item0: 'Mic'
    Simple mixer control 'Loopback Mixing',0
      Capabilities: enum
      Items: 'Disabled' 'Enabled'
      Item0: 'Disabled'
    I also had pavucontrol install but no luck, I renamed ~/.config/pulse and same issue.

    I have encountered this with the latest version of OpenMandriva (also .RPM based)

    TY for the reply!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    Any active streams when the noise is being produced?
    Code:
    pacmd list-sink-inputs

  6. #6
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Mangalia (RO)
    Posts
    46

    Default Re: Blank Sound

    When I have an active stream is ok like playing watching movies, etc... but when nothing plays than that "brrrrr" starts again

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    Quote Originally Posted by Yupy View Post
    When I have an active stream is ok like playing watching movies, etc... but when nothing plays than that "brrrrr" starts again
    Right, and so if there is no active stream reported at this time, then it is likely to be hardware (or possibly driver config quirk).

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    I stumbled across this Ubuntu thread while researching. There seem to be a number of underlying possible causes of this issue (although I've never experienced anything like it). In particular, I understand Tumbleweed is using TLP (power management utility), and it may pay to check the TLP config (/etc/default/tlp) for the audio power saving configuration...
    Code:
    SOUND_POWER_SAVE_ON_AC=0
    SOUND_POWER_SAVE_ON_BAT=0
    Reference:
    http://linrunner.de/en/tlp/docs/tlp-...ion.html#audio

  9. #9
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Mangalia (RO)
    Posts
    46

    Default Re: Blank Sound

    You where spot on with the audio power saving, Thank you a million times!

    Editing the config didn't do the job but yast did it the value was empty and I put 0


  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,909
    Blog Entries
    1

    Default Re: Blank Sound

    Quote Originally Posted by Yupy View Post
    You where spot on with the audio power saving, Thank you a million times!
    Glad to have been of assistance here.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •