Results 1 to 10 of 10

Thread: Unable to start plasma (KDE)

  1. #1

    Default Unable to start plasma (KDE)

    I've recently upgraded to tumbleweed, but now I'm unable to start plasma desktop (KDE). When I execute startx I get the following output:
    xauth: file /home/*/.serverauth.6240 does not exist


    X.Org X Server 1.19.5
    Release Date: 2017-10-12
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    Current Operating System: Linux 222 4.1.39-53-pv #1 SMP Thu Mar 30 06:44:23 UTC 2017 (56cc5a0) x86_64
    Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.1.39-53-pv root=UUID=8374e05a-5fef-4705-86f4-9fd54bf0ebf7 resume=/dev/disk/by-uuid/f57815cc-70c1-4612-a648-26c4bf9213f4 splash=silent quiet showopts resume=/dev/sdb5 splash=silent quiet showopts
    Build Date: 23 October 2017 04:23:44PM

    Current version of pixman: 0.34.0
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Nov 5 22:21:40 2017
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    /etc/X11/xim: Checking whether an input method should be started.
    /etc/X11/xim: Checking whether an input method is specified in /home/*/.i18n.
    sourcing /etc/sysconfig/language to get the value of INPUT_METHOD
    INPUT_METHOD is not set or empty (no user selected input method).
    Trying to start a default input method for the locale sv_SE ...
    Checking for a default input method in /etc/X11/xim.d/sv/
    sourcing /etc/X11/xim.d/sv/40-ibus ...
    /etc/X11/xim.d/sv/40-ibus started sucessfully
    Warning: Only changing the first 9 of 10 buttons.
    xset: bad font path element (#9), possible causes are:
    Directory does not exist or has wrong permissions
    Directory missing fonts.dir
    Incorrect font server address or syntax
    startkde: Starting up...
    dbus-update-activation-environment: warning: error sending to systemd: org.freedesktop.DBus.Error.InvalidArgs: Invalid environment assignments
    Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString)
    Initializing "kcm_input" : "kcminit_mouse"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/networkwatcher.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/device_automounter.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/kscreen.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/bluedevil.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/keyboard.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/solidautoeject.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/networkstatus.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/soliduiserver.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/recentdocumentsnotifier.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/appmenu.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/baloosearchmodule.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/ksysguard.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/ktimezoned.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/remotenotifier.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/filenamesearchmodule.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/networkmanagement.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/freespacenotifier.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/khotkeys.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/statusnotifierwatcher.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/proxyscout.so"
    kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/desktopnotifier.so"
    Initializing "kcm_style" : "kcminit_style"
    org.kde.kcoreaddons: Expected JSON property "X-KDE-OnlyShowOnQtPlatforms" to be a string list. Treating it as a list with a single entry: "xcb;"
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/akregator.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/disable_kmix.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_akregator.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_global.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_global_toolbar.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_kate.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/gtkbreeze5.5.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kaddressbook.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kalarm.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/katomic-levelset.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/katomic-levelset.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kcalcrc.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/kcalcrc.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kde4breeze.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kgthemeprovider-migration.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/kgthemeprovider-migration.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kleopatra.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/klickety.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/klickety.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kmail.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kmail2.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/knavalbattle.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/knavalbattle.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/knotes.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kontact.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/konversation.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/konversation.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/korganizer.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/krdb_libpathwipe.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/krdb_libpathwipe.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/krunnerplugins.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kscreenlocker.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/messageviewer.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/okular.upd' for new updates
    "Missing \"Version=5\", file '/usr/share/kconf_update/okular.upd' will be skipped."
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/pimsettingexporter.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/sieveeditor.upd' for new updates
    2017-11-05T22:21:41 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/webengineurlinterceptoradblock.upd' for new updates
    detected kglobalaccel restarting, re-registering all shortcut keys
    Initializing "kcm_kgamma" : "kcminit_kgamma"
    Initializing "kcm_access" : "kcminit_access"
    kscreen.kded: Config KScreen::Config(0x55ee26511d00) is ready
    kscreen.kded: PowerDevil SuspendSession action not available!
    kscreen.kded: "The name org.kde.Solid.PowerManagement was not provided by any .service files"
    kscreen.kded: Applying config
    kscreen.kded: Applying known config "75116690b99d58c3e620c0f6b9356076"
    kscreen.kded: Finding a mode for QSize(1920, 1440) @ 60
    kscreen.kded: Found: "638" QSize(1920, 1440) @ 60
    kscreen.kded: doApplyConfig()
    Initializing "kded_touchpad" : "kcminit_touchpad"
    kcm_touchpad: Using X11 backend
    kscreen.kded: Config applied
    kscreen.kded: Monitor for changes: true
    kscreen: Requesting missing EDID for outputs (637)
    kscreen.kded: Change detected
    kscreen.kded: KScreen::Output( 637 "DVI-I-0" connected enabled QPoint(0,0) QSize(1920, 1440) "638" )
    kf5.kcoreaddons.kaboutdata: Could not initialize the equivalent properties of Q*Application: no instance (yet) existing.
    Qt: Session management error: networkIdsList argument is NULL
    Configuring Lock Action
    ksmserver: "/run/user/1000/KSMserver"
    ksmserver: KSMServer: SetAProc_loc: conn 0 , prot= local , file= @/tmp/.ICE-unix/6349
    ksmserver: KSMServer: SetAProc_loc: conn 1 , prot= unix , file= /tmp/.ICE-unix/6349
    ksmserver: KSMServer::restoreSession "saved at previous logout"
    kscreen.kded: Saving current config to file
    kscreen.kded: Config saved on: "/home/*/.local/share/kscreen/75116690b99d58c3e620c0f6b9356076"
    kscreen.kded: KScreen::Output( 637 "DVI-I-0" connected enabled QPoint(0,0) QSize(1920, 1440) "638" )
    org.kde.kcoreaddons: Expected JSON property "X-KDE-OnlyShowOnQtPlatforms" to be a string list. Treating it as a list with a single entry: "xcb;"
    The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
    kdeinit5: Fatal IO error: client killed
    The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
    kdeinit5: sending SIGHUP to children.
    klauncher: Exiting on signal 1
    kdeinit5: sending SIGTERM to children.
    kdeinit5: Exit.
    Qt: Session management error: IO error occured opening connection
    QProcess: Destroyed while process ("kwin_x11") is still running.
    Unexpected response from KInit (response = 0).
    startkde: Could not start ksmserver. Check your installation.
    Error: Can't open display: :0
    (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
    xinit: connection to X server lost
    Avringd
    GOT SIGHUP
    startkde: Shutting down...
    kdeinit5_wrapper: Warning: connect(/run/user/1000/kdeinit5__0) failed: : No such file or directory
    Error: Can not contact kdeinit5!
    xprop: unable to open display ':0'
    xprop: unable to open display ':0'
    startkde: Done.
    "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken."

  2. #2
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Quote Originally Posted by Per_68 View Post
    I've recently upgraded to tumbleweed, but now I'm unable to start plasma desktop (KDE). When I execute startx I get the following output:
    How did you perform the upgrade, and what had you been using previously?
    Regards, Paul

  3. #3

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    How did you perform the upgrade, and what had you been using previously?
    I upgraded with a DVD from OpenSUSE Leap 42.1.

    After the upgrade, I got a text based login instead of the graphical login screen I had expected. After logging in I ran 'startx' and got this error message:
    /usr/bin/Xorg is not setuid root
    Further googling told me to uncomment this line in /etc/permissions/local:
    Code:
    #/usr/bin/Xorg                 root:root       4711
    Doing so I was able to start X, but if I run 'startx' I get the "SUSE lightbulb" and a spinner for a short while followed by a black screen and a mouse pointer.
    The wall of text above I get by running 'startx > output.txt 2>&1'. I can start X with IceWM with the command 'xinit icewm'.
    I have also verified that I can start Plasma as root by logging is as root and running startx, so this might be a permissions issue.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,287

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Try a different regular user user. It may be a configuration file problem

  5. #5

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    Try a different regular user user. It may be a configuration file problem
    How do I create a new user on my system?

  6. #6
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,287

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Easiest to use yast-users command line version

  7. #7
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Prior to trying with a new user you might want to check that only the main (oss, non-oss, and update) TW repositories are enabled, just in case anything went awry with the upgrade.

    Code:
    sudo zypper lr -d
    If there are others, then disable those using:

    Code:
    sudo zypper mr -d N
    where N is the repository number given by the lr command.

    Then refresh:

    Code:
    sudo zypper ref
    and finally perform another distribution upgrade (which will also ensure TW is fully up to date)

    Code:
    sudo zypper dup
    Regards, Paul

  8. #8

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    Prior to trying with a new user you might want to check that only the main (oss, non-oss, and update) TW repositories are enabled, just in case anything went awry with the upgrade.
    [SNIP]

    No other repos are enabled except for nVidia Graphics Drivers.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Quote Originally Posted by Per_68 View Post
    No other repos are enabled except for nVidia Graphics Drivers.
    OK... Then as @gogalthorp suggested try a new user profile, perhaps "something" from the old 42.1 profile is causing the issue.

    Incidentally, if you google for some of your error messages, ie kf5.kded: No X-KDE-DBus-ServiceName found in "/usr/lib64/qt5/plugins/kf5/kded/kscreen.so" there are several hits, maybe some useful information amongst them?
    Regards, Paul

  10. #10

    Default Re: Unable to start plasma (KDE)

    Update: I created a new user. The new user was able to run KDE with startx. I then rebooted my system and when the system started I was without both X and internet.
    I inserted the DVD and redid the upgrade.
    That brought back internet but still no X. I edited /etc/X11/xorg.conf changing the line
    Code:
    Driver         "nvidia"
    to
    Code:
    Driver         "nv"
    After saving the file my screed started to flash. I went completely black for a fraction of a second and the back again very rapidly. That was not good so I changed back. Finally I renamed /etc/X11/xorg.conf to /etc/X11/xorg.conf.old and was greeted with a low resolution login screen. Now I guess I only have to create a proper xorg.conf, but it's getting late so I'll leave that for tomorrow.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •