Results 1 to 3 of 3

Thread: Brightness Control not working after update.

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Berlin.
    Posts
    90

    Default Brightness Control not working after update.

    HI,
    After updating to the latest TW (20171010) with kernel 4.13.5-1-default the brightness control both with the fn keys and the display brightness in the battery settings, is not working and of course I'm running out of battery in half the usual time. It was working before without issues.

    Laptop: HP Zbook Studio. Display: nVidia quadro M1000M. Driver: nouveau

    hwinfo --gfcard
    Code:
    29: PCI 100.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)             
      [Created at pci.378]
      Unique ID: VCu0.moTIoUcFh_C
      Parent ID: vSkL.z8g7wsXJttA
      SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0
      SysFS BusID: 0000:01:00.0
      Hardware Class: graphics card
      Model: "nVidia GM107GLM [Quadro M1000M]"
      Vendor: pci 0x10de "nVidia Corporation"
      Device: pci 0x13b1 "GM107GLM [Quadro M1000M]"
      SubVendor: pci 0x103c "Hewlett-Packard Company"
      SubDevice: pci 0x8108 
      Revision: 0xa2
      Driver: "nouveau"
      Driver Modules: "drm"
      Memory Range: 0xe3000000-0xe3ffffff (rw,non-prefetchable)
      Memory Range: 0xa0000000-0xafffffff (ro,non-prefetchable)
      Memory Range: 0xb0000000-0xb1ffffff (ro,non-prefetchable)
      I/O Ports: 0x3000-0x3fff (rw)
      Memory Range: 0x000c0000-0x000dffff (rw,non-prefetchable,disabled)
      IRQ: 128 (247654 events)
      I/O Ports: 0x3c0-0x3df (rw)
      Module Alias: "pci:v000010DEd000013B1sv0000103Csd00008108bc03sc00i00"
      Driver Info #0:
        Driver Status: nouveau is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe nouveau"
      Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #25 (PCI bridge)
    
    Primary display adapter: #29
    ls -l /sys/class/backlight/
    Code:
    lrwxrwxrwx 1 root root 0 Oct 16 22:58 acpi_video0 -> ../../devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/backlight/acpi_video0
    dmesg|grep 'ACPI: Video'
    Code:
     
    [6.765134]] ACPI: Video Device [PEGP] (multi-head: yes  rom: yes  post: no)
    What can I do?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    23,704
    Blog Entries
    1

    Default Re: Brightness Control not working after update.

    An upstream kernel bug report may well be needed.

    Any errors?
    Code:
    dmesg|grep -i acpi
    FWIW, similar reported here...

    https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/7424t7/kernel_41331_nouveau_driver_backlight...

    https://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1795710

  3. #3
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Berlin.
    Posts
    90

    Default Re: Brightness Control not working after update.

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Any errors?
    Code:
    dmesg|grep -i acpi
    Here is my output:
    https://pastebin.com/2swqdq07

    I check the reports later today. Many Thanks.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •