Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Installation hangs at UEFI machine

  1. #1

    Default Installation hangs at UEFI machine

    Hi all,

    I am trying since couple of days to do a fresh install Tumbleweed on a full disc of an ACER Aspire ES1-533-P9FW. The machine is with UEFI bios (no legacy available). The installation goes smoothly until almost to the very end where it hangs at about 97% of Installing the bootloader part. I tried both with UEFI Security enabled and disabled. Googling did not provided me with any meaningful solution.

    At installation stage I see that disk partition is properly done with 200Mb reserved for the EFI in FAT.

    Any idea would be helpful as currently the machine is with no OS and unusable. Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,320
    Blog Entries
    15

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Hi and welcome to the Forum
    Did you confirm the Tumbleweed image sha256sums match?

    Is the BIOS firmware the latest?

    Can you boot from a live/rescue Tumbleweed USB device and check the output from;
    Code:
    efibootmgr -v
    If the windows entry is there (and others), might need to clean out before install.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Hello and thank you!

    I confirm that the Tumbleweed image matches sha256sums. The install is a fresh one with no other OS on disk and formatted partitions (sda, sda1, etc)

    The BIOS firmware is the latest v1.10 available for this model on ACER website.

    The output from efibootmgr -v is:
    BootCurrent: 0002
    Timeout: 0 seconds
    BootOrder: 2002,2001,2003
    Boot0000* Unknown Device: HD(1,GPT,cb570296-9a2e-4302-a38f-fcc6ec02b510,0x800,0x64000)/File(\EFI\fedora\shim.efi)RC
    Boot0001* Unknown Device: HD(1,GPT,cb570296-9a2e-4302-a38f-fcc6ec02b510,0x800,0x64000)/File(\EFI\opensuse\grubx64.efi)RC
    Boot0002* ATAPI CDROM: Slimtype DVD A DA8AESH PciRoot(0x0)/Pci(0x12,0x0)/Sata(1,0,0)/CDROM(1,0x75,0x7800)RC
    Boot2001* EFI USB Device RC
    Boot2002* EFI DVD/CDROM RC
    Boot2003* EFI Network RC

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,667
    Blog Entries
    3

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Quote Originally Posted by gkourtev View Post
    The output from efibootmgr -v is:
    Apparently, you used QUOTE tags for the output. It is better to use CODE tags. The "#" icon generates CODE tags.
    Code:
    Boot0000* Unknown Device:       HD(1,GPT,cb570296-9a2e-4302-a38f-fcc6ec02b510,0x800,0x64000)/File(\EFI\fedora\shim.efi)RC
    Boot0001* Unknown Device:       HD(1,GPT,cb570296-9a2e-4302-a38f-fcc6ec02b510,0x800,0x64000)/File(\EFI\opensuse\grubx64.efi)RC
    Those two line are probably referring to the hard drive. It is weird that your BIOS thinks that the hard drive is an unknown device.

    Maybe go into BIOS settings, and see if the hard drive is properly registered. Perhaps even check the cables and connectors (if you can easily access them).
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,320
    Blog Entries
    15

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Hi
    I would also suggest deleting both entries and trying a re-install again, but can you also show the disk layout before proceeding;
    Code:
    efibootmgr -b 1 -B 1
    efibootmgr -b 0 -B 0
    lsblk
    gdisk -l /dev/sda
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  6. #6

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Good afternoon,

    The first two commands (efibootmgr -b 1 -B 1 and efibootmgr -b 0 -B 0) just make the whole system freeze. No output whatsoever and I have to do a cold restart.

    On the rest:

    Code:
    localhost:/home/linux # lsblk
    NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    loop0    7:0    0 743.3M  1 loop /run/initramfs/squashfs_container
    loop1    7:1    0   4.2G  1 loop /run/rootfsbase
    sda      8:0    0 238.5G  0 disk 
    ├─sda1   8:1    0   200M  0 part 
    ├─sda2   8:2    0     2G  0 part 
    ├─sda3   8:3    0    40G  0 part 
    └─sda4   8:4    0 196.3G  0 part 
    sr0     11:0    1 848.2M  0 rom  /run/initramfs/live
    Code:
    localhost:/home/linux # gdisk -l /dev/sda                                                         
    GPT fdisk (gdisk) version 1.0.1                                                                         
                                                                                                            
    Partition table scan:                                                                                   
      MBR: protective                                                                                                 
      BSD: not present                                                                                                
      APM: not present                                                                                                
      GPT: present                                                                                                    
                                                                                                                                      
    Found valid GPT with protective MBR; using GPT.                                                                                   
    Disk /dev/sda: 500118192 sectors, 238.5 GiB                                                                                       
    Logical sector size: 512 bytes                                                                                                    
    Disk identifier (GUID): 63DBBE2B-684A-4548-BAF3-E596B0FAD01A                                                                      
    Partition table holds up to 128 entries                                                                                           
    First usable sector is 34, last usable sector is 500118158                                                                        
    Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries                                                                                              
    Total free space is 2669 sectors (1.3 MiB)                                                                                                        
                                                                                                                                                      
    Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name                                                                                     
       1            2048          411647   200.0 MiB   EF00  EFI System Partition                                                                     
       2          411648         4626431   2.0 GiB     8200  primary                                                                                  
       3         4626432        88518655   40.0 GiB    8300  primary                                                                                             
       4        88518656       500117503   196.3 GiB   8300  primary
    Thanks,

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,320
    Blog Entries
    15

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Hi
    OK, so if you can't delete manually then one wonders if it's having the same sort of issue during install finishing up?

    By the looks from the entry secure boot is disabled?

    What UEFI options are in the BIOS? Disable fastboot?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  8. #8

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    HI,

    The secure boot is disabled. No other UEFI options in bios exept boot priority.
    gk

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    32,320
    Blog Entries
    15

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Quote Originally Posted by gkourtev View Post
    HI,

    The secure boot is disabled. No other UEFI options in bios exept boot priority.
    gk
    Hi
    OK, so are the two entries visible and can they be deleted here? No other places something like fastboot can be set?
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  10. #10

    Default Re: Installation hangs at UEFI machine

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    Hi
    OK, so are the two entries visible and can they be deleted here? No other places something like fastboot can be set?
    Not at all.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •