Results 1 to 5 of 5

Thread: Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

  1. #1
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    921

    Default Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

    Upon login Audio Volume Settings in the sysem tray won't work, as there occurs an error:

    Code:
    karl@erlangen:~> journalctl -u session-15.scope
    Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
          Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
          turn off this notice.
    -- Logs begin at Tue 2017-09-19 20:16:54 CEST, end at Mon 2017-09-25 07:45:37 CEST. --
    Sep 25 07:35:36 erlangen sddm-helper[27434]: Adding cookie to "/home/karl/.Xauthority"
    Sep 25 07:35:37 erlangen pulseaudio[27572]: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    Sep 25 07:35:37 erlangen pulseaudio[27572]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    Sep 25 07:35:37 erlangen pulseaudio[27572]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    Sep 25 07:35:37 erlangen pulseaudio[27572]: [pulseaudio] main.c: Hintergrunddienst konnte nicht initialisiert werden.
    Sep 25 07:35:37 erlangen pulseaudio[27567]: [pulseaudio] main.c: Start des Hintergrunddienstes fehlgeschlagen.
    Sep 25 07:35:38 erlangen pulseaudio[28167]: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    Sep 25 07:35:38 erlangen pulseaudio[28167]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    Sep 25 07:35:38 erlangen pulseaudio[28167]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    Sep 25 07:35:38 erlangen pulseaudio[28167]: [pulseaudio] main.c: Hintergrunddienst konnte nicht initialisiert werden.
    Sep 25 07:35:39 erlangen pulseaudio[28254]: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    Sep 25 07:35:39 erlangen pulseaudio[28254]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    Sep 25 07:35:39 erlangen pulseaudio[28254]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    Sep 25 07:35:39 erlangen pulseaudio[28254]: [pulseaudio] main.c: Hintergrunddienst konnte nicht initialisiert werden.
    Sep 25 07:35:39 erlangen pulseaudio[28243]: [pulseaudio] main.c: Start des Hintergrunddienstes fehlgeschlagen.
    Sep 25 07:38:17 erlangen pulseaudio[28400]: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    Sep 25 07:38:17 erlangen pulseaudio[28400]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    Sep 25 07:38:17 erlangen pulseaudio[28400]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    Sep 25 07:38:17 erlangen pulseaudio[28400]: [pulseaudio] main.c: Hintergrunddienst konnte nicht initialisiert werden.
    Sep 25 07:38:17 erlangen pulseaudio[28397]: [pulseaudio] main.c: Start des Hintergrunddienstes fehlgeschlagen.
    Sep 25 07:38:27 erlangen pulseaudio[28423]: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    Sep 25 07:38:27 erlangen pulseaudio[28423]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    Sep 25 07:38:27 erlangen pulseaudio[28423]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    Sep 25 07:38:27 erlangen pulseaudio[28423]: [pulseaudio] main.c: Hintergrunddienst konnte nicht initialisiert werden.
    Sep 25 07:38:27 erlangen pulseaudio[28420]: [pulseaudio] main.c: Start des Hintergrunddienstes fehlgeschlagen.
    Sep 25 07:40:42 erlangen su[28566]: (to root) karl on pts/0
    Sep 25 07:40:42 erlangen su[28566]: pam_systemd(su-l:session): Cannot create session: Already running in a session
    Sep 25 07:40:42 erlangen su[28566]: pam_unix(su-l:session): session opened for user root by karl(uid=1000)
    Sep 25 07:42:14 erlangen pulseaudio[28880]: [pulseaudio] backend-ofono.c: Failed to register as a handsfree audio agent with ofono: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: Th
    Sep 25 07:45:37 erlangen pulseaudio[28965]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
    karl@erlangen:~>
    I fixed that by deleting: rm -r /tmp/.esd-1000 and starting: /usr/bin/pulseaudio --start --log-target=syslog. Of course I would have the problem never occurring. Any idea?
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,200
    Blog Entries
    1

    Default Re: Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

    I'm not a sound guru, but more background information would be useful. Did this just start happening (eg after an upgrade)? Happens after every boot?

    I did read a similar strange issue reported where it was found that ~/.esd-auth ownership was found to be an underlying problem, so perhaps check
    Code:
    ls -l ~/.esd_auth
    You could troubleshoot as per the wiki.ubuntu wiki page perhaps... restart PA and log verbosely with...

    Code:
    pulseaudio -k;pulseaudio -vvvv --log-time=1 > ~/pulseverbose.log 2>&1

  3. #3
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    921

    Default Re: Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    I'm not a sound guru, but more background information would be useful. Did this just start happening (eg after an upgrade)? Happens after every boot?

    I did read a similar strange issue reported where it was found that ~/.esd-auth ownership was found to be an underlying problem, so perhaps check
    Code:
    ls -l ~/.esd_auth
    Code:
    karl@erlangen:~> ls -l ~/.esd_auth
    -rw------- 1 karl users 16 16. Aug 2016  /home/karl/.esd_auth
    karl@erlangen:~>

    You could troubleshoot as per the wiki.ubuntu wiki page perhaps... restart PA and log verbosely with...

    Code:
    pulseaudio -k;pulseaudio -vvvv --log-time=1 > ~/pulseverbose.log 2>&1
    Got a nice log: http://mistelberger.net/pulseverbose.log But I am still clueless.

    Code:
    karl@erlangen:~> ll /tmp/.esd-1000/socket 
    srwxrwxrwx 1 karl users 0 25. Sep 12:49 /tmp/.esd-1000/socket
    karl@erlangen:~>
    Removed the above and started pulseaudio successfully.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,200
    Blog Entries
    1

    Default Re: Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

    Got a nice log: http://mistelberger.net/pulseverbose.log But I am still clueless.
    The only real issue I observed from the log is what you had captured/reported in your opening post...
    Code:
    (   0.577|   0.000) E: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    (0.577|   0.000) E: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    (   0.577|   0.000) E: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    It could be useful if a bug report is needed.

    Code:
    karl@erlangen:~> ll /tmp/.esd-1000/socket 
    srwxrwxrwx 1 karl users 0 25. Sep 12:49 /tmp/.esd-1000/socket
    karl@erlangen:~>
    Removed the above and started pulseaudio successfully.
    Let's see if that was enough.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Erlangen
    Posts
    921

    Default Re: Audio Volume Settings - Pulseaudio - address already in use

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    The only real issue I observed from the log is what you had captured/reported in your opening post...
    Code:
    (   0.577|   0.000) E: [pulseaudio] socket-server.c: bind(): Die Adresse wird bereits verwendet
    (0.577|   0.000) E: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-esound-protocol-unix" (argument: ""): initialization failed.
    (   0.577|   0.000) E: [pulseaudio] main.c: Module load failed.
    It could be useful if a bug report is needed.

    Let's see if that was enough.
    I never observed the above behavior of pulseaudio until recently. There is a trivial cause for that: Being familiar with the command line since 1976 (on https://en.wikipedia.org/wiki/HP_210...281975-1979.29) I only recently became more fluent with GUIs. And that caused the problem. When leaving a GUI session the display switched rapidly to the next one and there I clicked change user without the previous session being actually terminated. Now I know that I have to be more patient. That's it.
    AMD Athlon 4850e (2009), openSUSE 13.1, KDE 4, Intel i3-4130 (2014), i7-6700K (2016), i5-8250U (2018), openSUSE Tumbleweed, KDE Plasma 5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •