Results 1 to 7 of 7

Thread: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

  1. #1

    Question '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    Hi!

    Recent kernel upgrade (4.13) is disrupting VTs usage. The characters ^@ are constantly been typed son I can't login (I doesn't happen on X session). It stops when I press Shift-Lock key. Also, scrolling and tap clicking is really buggy on X. All of this goes away when booting 4.12 kernel. Default tumbleweed install; not even a month old one. The computer it's a cheap laptop.

    Anyone with the same issues?

  2. #2

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    Ok, I should have dug more deeply into the issue before posting. The peaq_wmi module is being loaded automatically and that's what is causing all the weirdness. Anyhow, should it be reported? To whom?

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,925
    Blog Entries
    14

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    Well, the module's not loaded on my TW.
    How do you update your TW ?
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  4. #4

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    As recommended:
    Code:
    sudo zypper dup --no-allow-vendor-change
    
    The strange thing is that the module doesn't get automatically loaded with kernel 4.12, so I think it's new (at least I saw some kernel work related to it here: https://github.com/torvalds/linux/bl...x86/peaq-wmi.c)
    It seems that my laptop has some 'Cinema Mode' or 'Dolby Audio' hardware keys, which I've never used before. Hell, I hadn't even remembered them, being next to the power button.

    The real question is: Should I report a bug in the opensuse tracker or should it be directly reported to the kernel one? Thanks.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk, UK
    Posts
    2,033

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    As an interim measure, if you don't need that module (and I confess I've no idea what it is) I guess you could blacklist it so it's not loaded.

    Create a file called, for example, "50-blacklist-peaq_wmi.conf" in /etc/modprobe.d

    which contains the single line:
    Code:
    blacklist peaq_wmi
    Regards, Paul

  6. #6

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    Quote Originally Posted by tannington View Post
    As an interim measure, if you don't need that module (and I confess I've no idea what it is) I guess you could blacklist it so it's not loaded.
    Already done that. Thanks for your suggestion nevertheless.

  7. #7

    Default Re: '^@' characters constantly "typed" on VTs with kernel 4.13

    It's fixed now (sorry for the late replay).

    https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1059807

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •