Results 1 to 1 of 1

Thread: LVM thin+raid5 "in use" during boot

  1. #1

    Thumbs down LVM thin+raid5 "in use" during boot

    Hi,


    I've setup a new box with Leap 42.3 and configure all my FS using LVM + thin + raid5 (+snapper snapshots)
    (except the /boot)
    But some of them doesn't mount at the boot.
    Checking the log, first the systemd try run a fsck where it's fail with "in use" .
    Then try mount and fail again.


    The / (root) which is configured this way too, works fine...


    Here is few parts of "journalctl -xb | cat -n" where show it failing at "lvvlc" , the first one...
    Below is the fstab.


    Code:
      2789  Sep 04 15:53:14 jdivm04 nscd[1972]: 1972 monitoring file `/etc/netgroup` (7)
      2790  Sep 04 15:53:14 jdivm04 nscd[1972]: 1972 monitoring directory `/etc` (2)
      2791  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1916]: Monitoring RAID device system-lvRootPool_tdata for events.
      2792  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1916]: Monitoring RAID device vgdados-lvvlc for events.
      2793  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1916]: Monitoring RAID device system-lvRootPool_tmeta for events.
      2794  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1916]: Monitoring thin system-lvRootPool-tpool.
      2795  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1916]: Monitoring RAID device vgdados-lvmariadb for events.
      2796  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1775]:   3 logical volume(s) in volume group "system" now active
      2797  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1749]:   3 logical volume(s) in volume group "system" now active
      2798  Sep 04 15:53:14 jdivm04 lvm[1759]:   3 logical volume(s) in volume group "system" now active
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
      2982  -- Unit nss-lookup.target has finished starting up.
      2983  --
      2984  -- The start-up result is done.
      2985  Sep 04 15:53:15 jdivm04 systemd-fsck[2193]: /dev/mapper/vgdados-lvvlc_rimage_2 is in use.
      2986  Sep 04 15:53:15 jdivm04 systemd-fsck[2193]: e2fsck: Cannot continue, aborting.
      2987  Sep 04 15:53:15 jdivm04 systemd-fsck[2193]: fsck failed with error code 8.
      2988  Sep 04 15:53:15 jdivm04 systemd-fsck[2193]: Ignoring error.
      2989  Sep 04 15:53:15 jdivm04 systemd[1]: Started File System Check on /dev/disk/by-label/ext4_vlc.
      2990  -- Subject: Unit systemd-fsck@dev-disk-by\x2dlabel-ext4_vlc.service has finished start-up
      2991  -- Defined-By: systemd
      2992  -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
      2993  --
      2994  -- Unit systemd-fsck@dev-disk-by\x2dlabel-ext4_vlc.service has finished starting up.
      2995  --
      2996  -- The start-up result is done.
      2997  Sep 04 15:53:15 jdivm04 kernel: md/raid:mdX: device dm-40 operational as raid disk 0
      2998  Sep 04 15:53:15 jdivm04 kernel: md/raid:mdX: device dm-42 operational as raid disk 1
      2999  Sep 04 15:53:15 jdivm04 kernel: md/raid:mdX: device dm-44 operational as raid disk 2
      3000  Sep 04 15:53:15 jdivm04 kernel: md/raid:mdX: raid level 5 active with 3 out of 3 devices, algorithm 2
      3001  Sep 04 15:53:16 jdivm04 systemd[1]: Mounting /vlc...
      3002  -- Subject: Unit vlc.mount has begun start-up
      3003  -- Defined-By: systemd
      3004  -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
      3005  --
      3006  -- Unit vlc.mount has begun starting up.
      3007  Sep 04 15:53:16 jdivm04 mount[2253]: mount: /dev/mapper/vgdados-lvvlc_rimage_2 is already mounted or /vlc busy
      3008  Sep 04 15:53:16 jdivm04 systemd[1]: vlc.mount: Mount process exited, code=exited status=32
      3009  Sep 04 15:53:16 jdivm04 systemd[1]: Failed to mount /vlc.
      3010  -- Subject: Unit vlc.mount has failed
      3011  -- Defined-By: systemd
      3012  -- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
      3013  --

    Code:
    LABEL=ext4_root          /               ext4  noatime,acl,user_xattr                  1  1
    LABEL=ext4_boot          /boot           ext4  acl,user_xattr                          1  2
    /dev/system/lvswap1      swap            swap  defaults                                0  0
    LABEL=ext4_vlc         /vlc          ext4  auto,nofail,noatime,acl,user_xattr             0  2
    LABEL=ext4_mariadb       /vlc.mariadb  ext4  auto,nofail,noatime,acl,user_xattr             0  2
    LABEL=ext4_ifxdados      /ifxdados       ext4  auto,nofail,noatime,acl,user_xattr,user        0  2
    LABEL=ext4_dados         /dados          ext4  auto,nofail,noatime,acl,user_xattr             0  2

    I already try mount using UUID, same effect...

    Just after finish the boot , I do login and execute "mount -a" , all was mount without problem.
    Last edited by ceinma; 04-Sep-2017 at 12:22. Reason: missing information

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •