Results 1 to 10 of 10

Thread: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

  1. #1
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Hello. Old problem but I was too lazy to ask about it... So, I can't use the shift button with application hotkeys: for example, I tried to use copy-paste method in Konsole (ctrl+shift+C, ctrl+shift+V) - it didn't work.
    Or in other applications: Tried to use ctrl+shift+1 - nothing happens. I remember, in AntergOS KDE there was no a problem with hotkeys.

    Another case: global hotkeys blocks application hotkey (Ctrl+Alt+l) used in Intellij Idea/Android studio for code reformatting but on Linux it blocks the screen.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,368
    Blog Entries
    2

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Unless you did a special mapping,
    You can copy and paste using your hot key combinations <without> the SHFT (ie CTL-c and CTL-v) in most normal Desktops (Different key combinations if you're not running a Desktop).

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  3. #3
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    Unless you did a special mapping,
    You can copy and paste using your hot key combinations <without> the SHFT (ie CTL-c and CTL-v) in most normal Desktops (Different key combinations if you're not running a Desktop).

    TSU
    So, it's about to configure all needed applications' hotkeys personally?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,368
    Blog Entries
    2

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by psijic View Post
    So, it's about to configure all needed applications' hotkeys personally?
    The key combinations I described are global, not application-specific.

    Are the key combinations you're describing configured by default for any apps? If so, pls list them.

    Personally, I only use the key combinations you describe when I'm working in consoles, not apps generally.

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  5. #5
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    The key combinations I described are global, not application-specific.

    Are the key combinations you're describing configured by default for any apps? If so, pls list them.

    Personally, I only use the key combinations you describe when I'm working in consoles, not apps generally.

    TSU
    Intellij Idea/Android Studio needs many hotkeys with Shift (and Ctrl+Alt+L)

    Hm... Can I configure some global hotkeys to be less global in needed applications?

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,368
    Blog Entries
    2

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    I just installed Android Studio 2.3.3 into a fully updated LEAP 42.3/KDE Plasma,
    Is a new install, so nothing previously installed in the system.
    And all hotkey combinations appear to work.

    First, copy and pasted in and out of a Konsole stdout.
    Then did various keystroke commands that use a SHFT in the key combination, and in each case saw the expected result.

    Recommend you consider if you have a hardware keyboard issue...
    Are you sure no alternate keyboard overlays are being applied, like Fn, Win, numeric keypad, etc?
    Do you have another language installed or enabled other than English?
    Have you modified <any> configurations that make your system non-default that you can think of?
    Have you updated your system, eg running "zypper up"
    When you say "old problem" do you also mean that your system has undergone upgrades from previous versions of openSUSE?

    At this point, all I can say is that in a <default install> I can't replicate the problem you describe.

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  7. #7
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    I just installed Android Studio 2.3.3 into a fully updated LEAP 42.3/KDE Plasma,
    Is a new install, so nothing previously installed in the system.
    And all hotkey combinations appear to work.

    First, copy and pasted in and out of a Konsole stdout.
    Then did various keystroke commands that use a SHFT in the key combination, and in each case saw the expected result.

    Recommend you consider if you have a hardware keyboard issue...
    Are you sure no alternate keyboard overlays are being applied, like Fn, Win, numeric keypad, etc?
    Do you have another language installed or enabled other than English?
    Have you modified <any> configurations that make your system non-default that you can think of?
    Have you updated your system, eg running "zypper up"
    When you say "old problem" do you also mean that your system has undergone upgrades from previous versions of openSUSE?

    At this point, all I can say is that in a <default install> I can't replicate the problem you describe.

    TSU
    I mean that problem was since my first openSuse KDE installation. That problem was also on Manjaro KDE previously. But not on Antergos
    My keyboard is simple and haven't Fn and media keys.
    So, you say in Android studio there is no problems for you to add bookmarks (ctrl+shift+1..0), reformatting code with ctrl+alt+L etc?
    Yes, I have another language - Russian. Is it a problem?
    Have you modified <any> configurations that make your system non-default that you can think of? - don't think so
    Have you updated your system, eg running "zypper up" - latest version as I know. Today was an update.

  8. #8
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    It looks like this old patch was not included in OpenSUSE
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=865

    And the bug was reported in 2004
    Detailed: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ter/+bug/36812

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,979
    Blog Entries
    14

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by psijic View Post
    It looks like this old patch was not included in OpenSUSE
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=865

    And the bug was reported in 2004
    Detailed: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ter/+bug/36812
    In 2011 we still had KDE4, I'm not even going to talk about a 2004 GNOME bug. These bugs have nothing to do with your current issue. IMNSHO.
    Both in Leap 15.0 and in TW I have no issues using f.e. Ctrl-Shift-C and -V, nor do I have issues with hotkeys that include a Shift.
    Concluding: I think you're barking up the wrong tree, and need to investigate the settings in your home dir. Please confirm, that the issues exist for a newly created user.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  10. #10
    Join Date
    May 2017
    Location
    Russia
    Posts
    137

    Default Re: KDE: Can't use shift button with application hotkeys

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    In 2011 we still had KDE4, I'm not even going to talk about a 2004 GNOME bug. These bugs have nothing to do with your current issue. IMNSHO.
    Both in Leap 15.0 and in TW I have no issues using f.e. Ctrl-Shift-C and -V, nor do I have issues with hotkeys that include a Shift.
    Concluding: I think you're barking up the wrong tree, and need to investigate the settings in your home dir. Please confirm, that the issues exist for a newly created user.
    The bug persists with a new created user.
    The bug occurs if the language switch hotkeys are Ctrl+Shift.
    The bug haven't been found in KDE Manjaro last usage.
    The bug resolving workaround: change language switch hotkeys from Ctrl+Shift.
    The bug comment in a bugtracker:
    Alon Bar-Lev 2007-08-17 12:43:29 UTCI have the same issue with Hebrew layout...
    <Alt><Shift><Tab> changes language on <Alt><Shift> key-down and not go back window as expected.
    Well... long time until I thought I should file a bug...

    ...
    It basically effects all multi-language users, and regular users are not able to accept the keydown/keyup explanations...
    what's up? How many languages do you use with the (default) Ctrl+Shift switching?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •