Results 1 to 6 of 6

Thread: [Yast2] Shim-install error

  1. #1

    Default [Yast2] Shim-install error

    [IMG="slawek.lach.art.pl/Yast%20Error.png"]Screenshot[/IMG]

    Where can I find log file?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,685
    Blog Entries
    3

    Default Re: [Yast2] Shim-install error

    Quote Originally Posted by Lachu View Post
    I don't have an answer. But I think I at least got the image (screenshot) to show.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3

    Default Re: [Yast2] Shim-install error

    I don't know it's related to software, because I cannot also change EFI settings. I select save and exit settings and older are selected on boot. Maybe move this thread to hardware?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,685
    Blog Entries
    3

    Default Re: [Yast2] Shim-install error

    It is probably a bug or feature of the vendor's implementation of UEFI. I have two UEFI boxes (one by Dell, the other by Lenovo). And they behave very differently.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  5. #5

    Default Re: [Yast2] Shim-install error

    Have the same problem with Tumbleweed install, and now with Leap 42.3 install. I ignored the warning and it booted anyway. The installer writes a DOS partition table to the USB flash drive, so I have to boot in legacy mode. I wonder if that has anything to do with this error message? UEFI works well on my Lenovo ThinkPad P50 for several other distros. Now openSUSE 42.3 is installed. The game is on!

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,685
    Blog Entries
    3

    Default Re: [Yast2] Shim-install error

    Quote Originally Posted by mingdao View Post
    The installer writes a DOS partition table to the USB flash drive, so I have to boot in legacy mode.
    Did you install from a USB flash drive?

    Looking at my install USB (which is "/dev/sdd" to install Leap 42.3), I see:
    Code:
    # fdisk -l /dev/sdd
    Disk /dev/sdd: 7.5 GiB, 8004304896 bytes, 15633408 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0x1b681c50
    
    Device     Boot Start     End Sectors  Size Id Type
    /dev/sdd1        4220   12031    7812  3.8M ef EFI (FAT-12/16/32)
    /dev/sdd2  *    12032 9062399 9050368  4.3G 17 Hidden HPFS/NTFS
    The installer should not write to that. However, if you created the installer USB in the recommended way, then it already had a DOS partition. Actually, that was the EFI partition used for UEFI booting.

    I did not have any problem installing for UEFI boot on a Lenovo ThinkServer.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •