Results 1 to 5 of 5

Thread: Not possible to log in to Plasma 5 anymore

  1. #1

    Question Not possible to log in to Plasma 5 anymore

    New thread started as suggested in previous thread. Problem started as flickering colours in LibreOffice (https://forums.opensuse.org/showthre...rs-in-plasma5/) but now I cannot even log in to Plasma 5 window manager anymore with one of the accounts. It works with other.

    Recently I ran:
    zypper in -f plasma5-session

    Did not help.

    Previous I've deleted the problematic account and created it again using Yast's tool. But this has not solved the problem either.

    I'm starting to be pretty clueless how to solve this issue.. Anyone?

  2. #2

    Default Not possible to log in to Plasma 5 anymore

    Quote Originally Posted by paju2000 View Post
    but now I cannot even log in to Plasma 5 window manager anymore with one of the accounts.
    And what happens exactly if you try to login?

    Can you login to other desktops? (IceWM e.g., should be installed by default)

    Recently I ran:
    zypper in -f plasma5-session

    Did not help.
    Obviously. If only *one* account is affected (while it works fine with others), it cannot be an installation issue so reinstalling something won't help either.

    Previous I've deleted the problematic account and created it again using Yast's tool. But this has not solved the problem either.
    Did you delete the home directory too? (there's a disabled by default setting for this in the confirmation dialog that YaST shows when you delete an account)

    If not, it will just reuse the same settings if you recreate it with the same name. Although in that case, the file permissions may be wrong as the new user might get a different user id.
    Please post the output of:
    Code:
    ls -ld /home/username
    Last edited by wolfi323; 02-Aug-2017 at 01:38.

  3. #3

    Default Re: Not possible to log in to Plasma 5 anymore

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    And what happens exactly if you try to login?
    Loads for some time (circle in the middle rotating) and then stop (circle stops and mouse pointer appears). In the previous thread I copied also the x-session-errors log which indicate that X doesn't work.

    Can you login to other desktops? (IceWM e.g., should be installed by default)
    Yes. I'm using Enlightenment at the moment. KDE Plasma and Plasma 5 do not work at least.

    Obviously. If only *one* account is affected (while it works fine with others), it cannot be an installation issue so reinstalling something won't help either.
    Makes sense. Desperate actions

    Did you delete the home directory too? (there's a disabled by default setting for this in the confirmation dialog that YaST shows when you delete an account)
    Yes. Actually I changed /home/somename to /home/somename_old. Tried to delete the account with YaST but it didn't like this approach so I had to add empty /home/somename to make YaST happy. Then deleted the account and created it again. Tried to log in with Plasma but didn't work. Then deleted the newly created home dir and moved the old back (to get settings etc. in order). This part makes this problem strange. I thought that under home dir there are KDE/Plasma settings and that's it but apparently that is not the full case. There are settings somewhere else.

    If not, it will just reuse the same settings if you recreate it with the same name. Although in that case, the file permissions may be wrong as the new user might get a different user id.
    Please post the output of:
    Code:
    ls -ld /home/username
    [/quote]

    (proper account name replaced with xxxx)
    Code:
    drwxr-xr-x 42 xxxx users 4096 Aug  2 10:46 /home/xxxx

  4. #4

    Default Re: Not possible to log in to Plasma 5 anymore

    Quote Originally Posted by paju2000 View Post
    Loads for some time (circle in the middle rotating) and then stop (circle stops and mouse pointer appears). In the previous thread I copied also the x-session-errors log which indicate that X doesn't work.
    If X wouldn't work, you wouldn't see that circle or a mouse pointer either...

    But yes, something goes wrong there during login:
    Code:
    The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
    kdeinit5: Fatal IO error: client killed
    kdeinit5: sending SIGHUP to children.
    klauncher: Exiting on signal 1
    The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
    kdeinit5: sending SIGTERM to children.
    kdeinit5: Exit.
    Qt: Session management error: IO error occured opening connection
    Unexpected response from KInit (response = 0).
    QProcess: Destroyed while process ("kwin_x11") is still running.
    startkde: Could not start ksmserver. Check your installation.
    Error: Can't open display: :0
    startkde: Shutting down...
    If it works for other users, it must be something user specific though...

    Maybe try to delete everything in /tmp/ and /var/tmp/ (as root). Some temporary files for your user might have wrong permissions.

    The last thing before that are messages from kscreen. So maybe try to delete ~/.local/share/kscreen/ and see if it helps.

    Yes. I'm using Enlightenment at the moment. KDE Plasma and Plasma 5 do not work at least.
    Ok, that would rule out a problem with ~/.Xauthority at least.

    Btw, "KDE Plasma Workspace" and "Plasma 5" are exactly the same thing. The former is only included for compatibility with previous versions (to prevent problems when upgrading).

    Yes. Actually I changed /home/somename to /home/somename_old. Tried to delete the account with YaST but it didn't like this approach so I had to add empty /home/somename to make YaST happy. Then deleted the account and created it again. Tried to log in with Plasma but didn't work. Then deleted the newly created home dir and moved the old back (to get settings etc. in order). This part makes this problem strange. I thought that under home dir there are KDE/Plasma settings and that's it but apparently that is not the full case. There are settings somewhere else.
    No there aren't. Except the system-wide defaults, but they again apply to *all* users.

    If the problem does occur after cleaning out $HOME, I still think it's most likely a permission issue.
    Please install Mesa-demo-x and post the output of "glxinfo | grep render".

    Another idea: try running "startkde" in IceWM. Does the Plasma desktop appear?

    Please post the output of:
    Code:
    ls -ld /home/username
    (proper account name replaced with xxxx)
    Code:
    drwxr-xr-x 42 xxxx users 4096 Aug  2 10:46 /home/xxxx
    If both xxxx are really exactly the same, this is ok.
    Last edited by wolfi323; 02-Aug-2017 at 02:22.

  5. #5

    Thumbs up Re: Not possible to log in to Plasma 5 anymore

    Removing /tmp, /var/tmp and /kscreen did the trick. Not sure if all of them had to be removed but now Plasma 5 works again. Also, there is no flickering issue with LibreOffice.

    Thanks a lot for the help!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •