Results 1 to 4 of 4

Thread: Malformed URL

  1. #1

    Default Malformed URL

    Greetings All,


    I am experiencing a strange issue with Device Notifier in Suse 42.2.

    If I plug in a USB thumb-drive and select OPEN WITH FILE MANAGER, I get a pop-up
    that says Malformed URL. If I try to select the device again, I get the message
    "You are not authorized to mount this device".

    When this error occurs, the device IS mounted at /run/media/...

    This seems to happen at random. Sometimes, the device will mount OK.
    I have also seen this happen on several different machines and various thumb-drives,
    so I don't think it is hardware specific.


    Any idea as to why this is happening and how to fix it?

    Thanx in advance

    Richard Rosa

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,179
    Blog Entries
    1

    Default Re: Malformed URL

    I haven't experienced this behaviour myself, but I don't have a need to attach USB media much lately. Which desktop environment? Is the install fully-updated?

    FWIW, I did find a Fedora thread reporting the same issue, (so perhaps a problem upstream that slipped through).

    I have also seen this happen on several different machines and various thumb-drives,
    so I don't think it is hardware specific.
    Different distros/versions? Different desktop environments? More info might be useful here.

    You might need to submit a bug report for this. Some suggestions to get output related to the USB device being detected...

    From a terminal, monitor udev ahead of the USB storage device being plugged in
    Code:
    udevadm monitor
    Observe/capture the relevant output.

    Similarly, kernel output....
    Code:
    dmesg --follow

  3. #3

    Default Re: Malformed URL

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    I haven't experienced this behaviour myself, but I don't have a need to attach USB media much lately. Which desktop environment? Is the install fully-updated?


    Different distros/versions? Different desktop environments? More info might be useful here.
    All the machines that this failure occurs in are running Suse 42.2/KDE/Plasma 5. All the same Distro, all the same desktop. One machine is a Laptop, The others are Desk machines.
    The machines are updated at LEAST once a week, if not more often. The machine that this failure showed up on today (the Laptop) was updated this morning.
    As I indicated, this does NOT happen all the time.

    I've had this issue since I installed 42.2 on these machines a few months ago. Prior to that, they were running 13.2 (without incident). All machines had a clean install.


    I suspect that this is more of a KDE/Plasma issue, than a kernel problem. As I indicated, the drive IS mounted. I can point Dolphin to the /run/media directory
    for access to the drive. The pop-up error prevents the "open with file manager" (Dolphin) from executing automatically.
    I don't see any error indication in the output of dmesg --follow and udevadm monitor. The messages only indicate that the drive was detected and mounted.



    Richard Rosa

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,179
    Blog Entries
    1

    Default Re: Malformed URL

    Quote Originally Posted by richardrosa View Post

    I suspect that this is more of a KDE/Plasma issue, than a kernel problem. As I indicated, the drive IS mounted. I can point Dolphin to the /run/media directory
    for access to the drive. The pop-up error prevents the "open with file manager" (Dolphin) from executing automatically.
    Yes, it does appear to be a Plasma-related issue. I can really only suggest submitting a bug report here. (It would be interesting to know whether this has been resolved in a later KDE Plasma 5 version - I don't have time to check/research currently.)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •